Annons
Sofie Delltorp tipsar utifrån sina egna erfarenheter om vad som är smart att tänka på som student. Sofie Delltorp Läser till gymnasielärare i svenska och svenska som andra­språk vid Göteborgs universitet. Vid sidan av studierna är hon engagerad i Lärarn Foto: Julia Sjöberg

8 tips för att maxa lärarutbildningen

Publicerad 9 augusti 2019

Fakta

Sofies tips

4 TIPS FÖR STUDIERNA

1. Var disciplinerad

  • Har du inte studerat på den här nivån tidigare kan du bli tagen av mängden eget ansvar som krävs. Det är stort fokus på att du själv reflekterar, skriver och uttrycker dig. Kolla upp hur det funkar på universitetet.

2. Köp inte all litteratur

  • Som student har du inte råd att betala för alla böcker som passerar revy under en utbildning. Och du behöver inte äga dem heller – vissa kommer du bara läsa ett par sidor av och aldrig öppna mer. Låna på biblioteket och av kurskamrater, eller köp begagnat.

3. Ställ frågor på föreläsningar

  • Du är här för att lära, så missa inte tillfället att få allt stöd du behöver. Sitter du och undrar något är det förmodligen fler som undrar samma sak. Är du blyg i början kan du gå fram och fråga i pausen.

4. Plugga tillsammans med andra

  • Studierna kan kännas överväldigande när man sitter ensam. I grupp håller man lättare motivationen uppe, och man kan diskutera saker och reda ut oklarheter. Det behöver inte vara något uppstyrt, man kan bara fråga någon om de vill sitta och plugga lite.

 

4 TIPS FÖR VFU

1. Sätt upp mål

  • Vad vill du ha ut av din VFU? Det måste du veta för att i efterhand kunna utvärdera om du lärt dig vad du ville, och se din utveckling. Det är skönt att kunna checka av saker under resans gång. 

2. Våga misslyckas

  • Våga pröva saker under din VFU. Det kommer att bli fel någon gång, men det är en del av lär-processen. Testa, misslyckas, och prata med din handledare om hur du kan undvika att göra samma misstag nästa gång.

3. Fråga om råd

  • Ute bland erfarna lärare kan du få mängder med tips om allt möjligt. Ta chansen att fråga dem om de utmaningar och svårigheter du möter i klassrummet och utanför.

4. Studera yrkesverksamma lärare

  • Följ med din handledare och andra lärare på deras lektioner och se hur de undervisar. Då får se exempel på saker som passar dig, och saker du inte vill göra. Det kommer att hjälpa dig att lägga upp din egen undervisning.

Relaterat

Hur gör man som student för att få ut maximalt av sin utbildning? Sofie Delltorp påbörjar just nu tredje året av fem vid lärarutbildningen på Göteborgs universitet. För Skolvärlden berättar hon om vanliga fallgropar och vad hon önskar att hon själv hade vetat när hon började plugga.

Sofie Delltorp är snart halvvägs genom sin utbildning till svensklärare på gymnasiet och tycker att hon har gjort några lärdomar som kan vara värda att dela med sig av. Det första hon reagerade på när hon påbörjade utbildningen var hur lite lärarledd undervisning hon fick, och hur mycket tid som läggs på att plugga teori.

– Jag trodde att vi skulle spendera mer tid på plats vid universitetet. Vissa kurser är vi nästan inte där alls, i stället är det väldigt mycket grupparbeten. Jag trodde också att det skulle vara mer tydligt kopplat till yrket, säger hon.

Hur menar du då?

– Det känns ibland som att det vi gör på universitetet är en helt annan sak än det man gör i skolan. Det är mycket fokus på lärandeteorier som inte alltid är så gångbara ute i skolan. Frågar man lärare om vilken teori de använder så är det inget de reflekterar över. Det är såklart viktigt, jag vill inte ta bort det, men ibland är det lite väl mycket fokus på teori och hur det har varit förr, säger Sofie Delltorp.

Fokusera på det som du tror att du har glädje av när du ska jobba.

Med det sagt vill hon inte klanka ner på lärarutbildningen i onödan. Det är det tillräckligt många som gör ändå, resonerar hon.

– Utbildningen är rolig och känns väldigt meningsfull. Det positiva borde lyftas fram mer, vi pratar mest om det som inte fungerar. Många som undervisar här är väldigt kunniga och man kan lära sig mycket av dem. Sen är det klart att alla delar inte är lika givande.

Men vad kan då du som student göra för att få ut så mycket som möjligt av lärarutbildningen? Att vara närvarande och engagerad i studierna är förstås en grundförutsättning, men utöver det finns några saker att tänka på, menar Sofie Delltorp. Ett par sådana saker handlar om att inte gå på för hårt från start.

– I början känner man lätt att man måste ha läst precis allt före den första föreläsningen. Det tycker jag att man ska släppa så man inte blir så stressad. Det är bra att vara lite förberedd förstås, men det gäller att hitta en balans. Fokusera på det som du tror att du har glädje av när du ska jobba.

Sofie Delltorp uppmanar till behärskning, inte bara när det gäller hur mycket litteratur du läser, utan även hur mycket litteratur du köper.

– Jag, som många andra, köpte all litteratur i början. Men kan du så tycker jag att du ska låna, det funkar jätte-bra. Det är bättre att sitta i biblioteket och koncentrera sig snarare än att sitta hemma. Där har man oftast dessutom någon klasskompis om det dyker upp frågor. Och i slutändan har man inte användning för alla böcker, plus att det blir orimligt dyrt. En bok kostar ofta 500 kronor eller mer, och ibland har man många böcker till en kurs. Så låna på biblioteket, köp begagnat eller köp olika böcker och låna av varandra, säger hon.

Under de två år som hon har studerat upplever hon att praktikperioderna, VFU (verksamhetsförlagd utbildning), har varit den enskilt viktigaste delen. Där får hon äntligen pröva på att omsätta det hon läst i praktiken, och inte minst få en inblick i arbetssituationen för lärare ute i skolorna. Men just den inblicken är också något som ger vissa studenter panik, och som varje år leder till avhopp från utbildningen.

– Vi har pratat en hel del om den här så kallade praxis-chocken som gör att vissa studenter hoppar av, och lite grann av den har jag känt av. Hur det fungerar utanför klassrumssituationen blev lite av en chock, hur man ska få ihop det. Vissa dagar är det stressigt och jag springer mellan lektioner. 

– Vi hade första VFU:n efter ungefär en månad. Det var läskigt men också nyttigt att komma ut tidigt. Det var oväntat att det är så svårt att hinna förbereda lektioner och reflektera över det som hände på lektionen innan och hur ska jag göra nästa gång. Den tiden finns inte, säger Sofie Delltorp.

Men samtidigt menar hon alltså att VFU är den absolut mest värdefulla delen av utbildningen, och att det är upp till dig som student att se till att få ut så mycket som möjligt av tiden ute på skolorna.

– Våga pröva saker. Det kommer att bli fel någon gång, och då kan du prata med din handledare om att ”nu blev det så här, hur kan vi undvika det nästa gång?”. Det är så du lär dig. Jag hade själv velat få mer pepp från utbildningen att man ska våga ta initiativ ute på VFU:n, även om man är så tidigt i utbildningen. Min handledare ute på skolan tyckte att jag kunde pröva på olika saker redan från början, och det uppskattade jag väldigt mycket.

Hur viktigt är det att få en bra handledare?

– Det spelar jättestor roll. Jag har en kursare som har fått höra att ”jag ville inte ens ha en student”. Jag tycker att man ska kontakta universitetet om man känner att det inte fungerar med en handledare, förklara hur situationen är och se till att få byta.

Sofie Delltorp har ett knep för att komma ihåg vad som sker under VFU:n, och för att kunna reflektera i efterhand: hon för loggbok.

– Jag skriver ner vad jag har gjort och hur det kändes, och alla intryck. Både saker i klassrummet och utanför, inklusive vad som händer i lärarrummet. Jag känner att jag behöver få ur mig saker som jag inte nödvändigtvis vill ta upp med min handledare. Det är både roligt och nyttigt att gå tillbaka och titta på gamla anteckningar. Då få man en syn på sin egen utveckling, som gör att man blir mindre nervös än tidigare. 

– Ofta kommer man ihåg det som inte gick bra, men det är bra att även ha det positiva nedskrivet för att påminna sig. Men jag skriver också ner vilka knep lärarna har för att hantera elever och så vidare. Man tänker ofta att ”det här kommer jag ihåg” men man gör inte alltid det, säger hon.

En sista tanke hon vill skicka med till sina studerandekollegor är att det kan vara bra att hålla koll på skoldebatten i media.

– Det är bra att vara lite påläst om vad som händer i skolan. Då kan man få insyn i en lärarvardag som man kanske inte pratar så mycket om i utbildningen. Den kanske verkar hård ibland, men ju mer du vet i förväg desto bättre, säger hon. 

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

LR: ”Man monterar ner anställningstryggheten”

Fackligt 

 Utredarens förslag kan ändra arbetsrätten i grunden. ”Extremt”, ”totalt obalanserat” och ”en katastrof” är några uttalanden om regeringens las-utredning.

Annons
Annons
Debatt

”Stefan Löfven – leken med våra liv måste få ett slut”

Debatt

”Vi kräver att regering och myndigheter använder sommaren till att planera en mer hållbar strategi inför höstterminen”, skriver debattörerna.

Kommentera
Annons
Nedskärningar i skolan

Östersunds rektorer flaggar för ohållbara budgetkrav

Arbetsmiljö

Rektorerna i Östersund har gått samman och skriver i ett öppet brev att nedskärningarna som krävs för att få ihop kommunens budget inte är hållbara. 

Rektorn säger upp sig i protest mot nedskärningar

Arbetsmiljö

I höst kommer sju tjänster på Styrsöskolan i Göteborgs kommun att försvinna. Beslutet har gjort att skolans rektor Christina Ingblad sagt upp sig. 

Annons
Annons
Annons

Fler lärare kan få a-kassa i sommar

Lön och villkor

I sommar har lärare utan anställning rätt till a-kassa även om de får ferielön – men bara om anställningen avslutas rätt månad.

Coronaviruset

Lärare inte prioriterad grupp för coronatester

Coronaviruset

Lärare ingår inte i MSB:s nya prioriteringslista.

Regeringen vill covid-testa fler yrkesgrupper

Coronaviruset

Staten tar kostnaderna för testning av personer med samhällsviktiga yrken, meddelar socialminister Lena Hallengren.

LR välkomnar testning av lärare

Coronaviruset

– Det är viktigt med klarhet i den här svåra tiden, säger vice ordförande Svante Tideman.

Betyg

500 miljoner för att minimera kunskapstappet: ”Otillräckligt”

Corona

De 500 miljoner som skjuts till för att minimera risken för kunskapstapp efter coronakrisen inte är tillräckligt, anser LR:s Åsa Fahlén.

Så stöttar du elever med språkstörning

Specialpedagogik

Vad är viktigast att tänka på som lärare när man undervisar en elev med språkstörning? Specialpedagogiska skolmyndighetens rådgivare
Annelie Westlund delar med sig av de viktigaste tipsen.

Hon tilldelas prestigefyllt lärarpris

Svenska

Annika Sjödahl tilldelas Svenska Akademiens svensklärarpris 2020.

Här belönas slitna lärare med extra ledig dag

Arbetsmiljö

På Volgsjö skola får lärarna en extra ledig dag som belöning.

LR-kongressen 2020

Kongressen röstade för utökat stöd till lärare på friskola

LR-kongress 2020

Ett av fredagens beslut är att inleda en ny försöksverksamhet med stöd till lärare i privat sektor.

LR:s första digitala kongress – ”Det flyter på ganska bra”

LR-kongress 2020

Medlemsavgifter, föreningsanslag och stöd till medlemmar i privat sektor är några av de delar som avhandlas under kongressdag ett av två.

Åsa Fahlén: Vi har en tydlig linje i förbundet

LR-kongress 2020

Många beslut kvarstår till hösten, men ordförande Åsa Fahlén är glad över den digitala kongressen.

Här är styrelsens förslag till kongressen

Kongressen 2020

LR:s ordförande Åsa Fahlén summerar varje enskild proposition.

stor lärarenkät

Corona har skapat kunskapstapp för miljardbelopp

Kunskapskrav

En majoritet av lärarna anser att coronapandemin har en negativ påverkan på elevernas kunskapsutveckling, visar en ny undersökning.

Facken: ”Anna Ekströms löften om sänkta krav infrias inte”

Coronakonsekvenser

Lärarfackens båda ordföranden kritiserar utbildningsministern för att inte hålla vad hon lovar lärarna.

Högre frånvaro bland lärare i grundskolan än på gymnasiet

Corona

I en rapport från Skolverket, som TT tagit del av, framgår det att bland grundskolans lärare var frånvaron 20 procent högre veckan efter påsk jämfört med föregående år. Frånvaron bland gymnasielärarna var nästintill samma i år som förra året.

Debatt

Debatt: ”Facket ska jobba för läraren – inte arbetsgivaren”

Debatt

”Jag vill vara medlem i ett fack som vågar lyfta den verklighet lärare befinner sig i, som vågar vara jobbigt”, skriver Alexander Skytte i en debattartikel.

Kommentera
Arbetsmiljö

Lärarna drunknar i dokumentation: ”Hanteringen av klagomål bör ses över”

Arbetsmiljö

Statskontoret ska utreda klagomålshanteringen i skolan.

”Vi behöver en alternativ plan när det blir krisläge”

Corona

”Vi behöver ett läge där vi kan dra ner på delar av vår verksamhet för att fokusera på undervisning i krisläge”, skriver Karin Boberg.

Här är eleverna i skolan varannan vecka: ”Klokt beslut”

Corona

För att minimera smittrisken under coronakrisen är eleverna på Stenbocksskolan i Ulricehamn på plats i skolan varannan vecka. 

Lärarfacken: Skolverkets stöduppdrag är meningslöst

Kritik

På torsdagen lade Skolverket upp stödmaterial för lärare på webben. Men lärarfacken är inte imponerade.

Skolverkets blixtuppdrag: Sänk arbetsbelastningen för lärare

Coronakrisen

Senast på torsdagen ska nya stödinsatser vara igång för en hårt prövad lärarkår.

Malmö vill testa tre terminer – ser paralleller med coronakrisen

Treterminssystem

Malmö stad vill bryta upp läsåret i tre terminer på sina skolor – och ser intressanta paralleller med coronasituationen.

Lärarna tvingas jaga in elever till distanslektionerna

Distansundervisning

Elever som inte loggar in, spelar tv-spel under lektionen eller tar med sig videochatten in på toaletten. Det är exempel från ämnesläraren Eva Hjelms och hennes kollegors vardag.

Undersökning: Varannan elev har varit frånvarande

Corona

I län som varit hårdast coronadrabbade har upp till hälften av eleverna varit hemma från skolan, visar en granskning av SVT.

Ljusdal sparar på skolan – drar in 100 tjänster

Nedskärningar

För att spara pengar planerar Ljusdals kommun att mitt under coronakrisen minska antalet anställda inom skolan och förskolan.

Debatt

”Hjälp skolpersonal att hantera radikalisering”

Debatt

”Det är viktigt att ge skolor och skolpersonal kunskap om vilka tecken en ung person som håller på att radikaliseras visar upp”, skriver debattörerna. 

Kommentera

Här är magister Fridolins nya liv som lärare: ”Ringrostigt”

Intervju

Så ser Gustav Fridolins nya liv som lärare ut. ”Det var lite ringrostigt i början”, säger han när Skolvärlden hälsar på som första media.

Skolverkets tre scenarier inför höstterminen

Coronaviruset

Lärare kan tvingas välkomna nya gymnasieklasser på distans. Det är ett av Skolverkets framtidsscenarier.
– Jag får ont i magen när jag tänker på det, säger svenskläraren Filippa Mannerheim.

Debatt

”Lagförslaget om distansundervisning är redan föråldrat”

Debatt

”Låt utbildning via fjärr- och distansundervisning fortsatt få vara en möjlighet för Sveriges elever och lärare. Inte bara vid pandemier, utan även när normalläget är tillbaka”, skriver Peter Wilcke, verksamhetsansvarig på NTI-skolan.

Kommentera

Så påverkas syv av coronakrisen: ”Finns en stor oro”

SYV

Studie- och yrkesvägledare berörs hårt av coronapandemin. De som är friska och hoppar runt på flera skolor befinner sig en tuff situation, menar studie- och yrkesvägledaren David Spak.

NPF-elever hårt drabbade av krisen: ”Tuffaste situationen någonsin”

NPF

Coronakrisen har slagit hårt mot elever med NPF, enligt en ny rapport. 

Ny studie: Barn kan smitta lika mycket som vuxna

Corona

Barn som smittats av coronaviruset kan vara lika smittsamma som vuxna, uppger SVT och hänvisar till en ny tysk-brittisk studie som bygger på testresultat från Berlin.

Den avlidnes lärarkollegor: Varför skyddas vi inte?

Corona

Lärare på Stocksundsskolan som mist en anställd till covid-19 är oroliga för smittspridning.
– Det är jobbigt att gå till arbetet, säger en av dem till Skolvärlden.

Lärare avled i covid-19 – personalen stöttas i sorgen

Corona

På Kågeskolan i Skellefteå har en av de lärare som testat positivt för corona avlidit. 

Hovrätten: Försenat stöd är diskriminering

Särskilt stöd

Hovrätten fastställer domen som säger att Malmö stad ska betala 20 000 kronor till en elev i diskrimineringsersättning.

”Integrera sex- och samlevnad i alla ämnen”

Debatt

”Flera kvinnojourer flaggar för att kvinnor och barn utsätts för våld och sexualbrott som följd av corona-isoleringen. Låt utbildning vara nyckeln till att få ett stopp”, skriver gymnasieläraren Cajsa Blekemo.

Kommentera

Här får lärarna själva välja om de vill arbeta hemifrån

Corona

Coronapanedemin har delat upp lärarkåren i två läger: de som vill jobba hemifrån och de som vill fortsätta skolundervisningen som vanligt. Inom gymnasie- och vuxenutbildningen i Borås får lärarna själva välja.

LR: Regeringens beslut är en arbetsmiljörisk för lärare

Coronakrisen

”Flexibilitet” säger utbildningsminister Anna Ekström om att öppna för distansundervisning i grundskolan. ”Arbetsmiljörisk” menar LR:s ordförande Åsa Fahlén.

”Bevara mångfalden i svensk folkbildning”

Debatt

”Slopat mobilitetsstödet hotar folkhögskolors överlevnad och i förlängningen en levande landsbygd, utjämning av utbildningsklyftor, samt riskerar att en lång tradition av kunskap går förlorad”, skriver debattörerna. 

Kommentera

Debatt: ”Lärarförbunden har spelats ut mot varandra”

Debatt

”Hur de två förbunden skall kunna samla alla lärargrupper under ett tak utan inbördes löne- och revirstrider och glömma det förflutna är en gåta”, skriver Kjell Tormod.

Kommentera
Likvärdighet

Per Kornhall: Den här utredningen säger det självklara

Likvärdighet

Skolexperten Per Kornhall om Björn Åstrands utredning för en likvärdig skola: ”Låt oss fatta dessa beslut så vi kan börja ha lite ordning och reda i skolan.”

Förslaget: Slut med kösystem till populära skolor

Förslag

Idag lämnades utredningen om likvärdig skola till regeringen.
– Staten måste ta ett större ansvar, säger utredaren Björn Åstrand.

Debatt

”IT och heltäckande läromedel är chanslösa mot läraren”

Debatt

”Även när det kommer till distansundervisning behövs en lärare som leder arbetet. Läraren är och förblir den centrala och mest behövliga aktören i all skolans undervisning”, skriver Rolf Ekelund.

Kommentera

Norges skolor öppnar – facket kritiskt till riktlinjerna

Corona

De norska skolorna öppnar igen, men frågetecken kvarstår kring formerna.

Fler vill bli lärare i coronatider

Utbildning

Fler har sökt till lärarutbildningen i höst, visar nya siffror från UHR. 

L: Inför nationella priolistor för alla lärare

Politik

Landets hårt prövade lärare och måste avlastas under coronakrisen, säger Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

Distansundervisning

Oro bland lärare: Mer distansundervisning efter krisen

Arbetsmiljö

När coronakrisen har lagt sig kommer flera skolor att fortsätta med den digitala undervisningen. Det tror Marcus Larsson, lärare och engagerad i tankesmedjan Balans.

Kommunens plan: Fortsätta undervisa på distans efter krisen

Digitalt

I Huddinge planerar man att fortsätta med distansundervisningen även efter coronapandemin. 

Coronakrisen drabbar SFI hårt: ”Förödande”

SFI

Utmaningarna inom SFI är stora och många lärare oroas över följderna av coronaviruset.

Föräldrar som corona-trotsar skolplikten riskerar böter

Corona

I Ekerö hålls friska elever hemma av oroliga vårdnadshavare. Nu hotar kommunen med vite.
– Föräldrar försämrar chansen för sina egna barn att klara skolan, säger en lärare.

Antalet skyddsombud inom LR växer

Skyddsombud

En kartläggning visar att Lärarnas Riksförbund har fler skyddsombud i dag än för åtta år sedan. 

SPSM efter stor skolenkät: Vi måste fånga de elever som faller

Debatt

Pandemin innebär en upp och nervänd värld för barn och ungdomar, och elever som redan innan krisen hade behov av stöd är en riskgrupp. Det skriver Specialpedagogiska skolmyndighetens generaldirektör Fredrik Malmberg.

Kommentera

Skolan tillverkar visirhållare till äldrevården i coronakrisen

Teknik

På Jämtlands gymnasium finns fem 3D-skrivare som eleverna vanligtvis använder i undervisningen. Nu används skrivarna i stället för att skapa visirhållare till äldrevården.

Läraren: ”Vår arbetsbörda under corona är övermäktig”

Arbetsvillkor

Sjukskrivna kollegor, vikariebrist och undervisning för elever såväl i klassrummet som hemma tär på lärarna i grundskolan.
– Det är som att vi ska vara någon sorts evigt fungerande maskiner, säger läraren Hanna Hermanson.

Fotbollsstjärnornas nya plan – ska bli lärare: ”Inspirerande”

Lärarutbildning

Samtidigt som de spelar fotboll på elitnivå håller Malin Winberg och Viktor Elm på att utbilda sig till lärare.

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons