asa fahlen kaxig
Foto: Magnus Glans
Höstbudgeten

Åsa Fahlén: Det bästa och sämsta med budgeten

Det bästa med regeringens budget är att det finns ambitioner – det sämsta är att de inte är tillräckliga. Det menar LR:s ordförande Åsa Fahlén.

Skolvärlden har tidigare skrivit bland annat om likvärdighetsbidraget och miljarden till lärarassistenter i regeringens höstbudget. Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén sammanfattar sin analys med att ”minuset blir större än pluset”.

– De stora neddragningarna som vi ser i många kommuner kommer att trumfa de satsningar som statsbudgeten ger. Man kallar det för effektivisering, neddragningar, besparingar… Det har många olika namn. Minuset blir större än pluset, säger hon.

Hon har positiva saker att säga också, även om hon måste fundera lite när Skolvärlden frågar vad som är det bästa med budgeten.

– Det bästa med budgeten är att regeringen har en ambition med likvärdighetsbidraget. Och att man avsätter pengar till ett professionsprogram. Det verkar finnas en vilja, men man har inte möjligheten att fullt ut göra det man tidigare aviserat.

Det sämsta menar hon är just det att den inte ens matchar kommunernas egna nedskärningar.

– Satsningarna är långt ifrån tillräckliga satt i relation till kommunernas stora underskott. Staten hade behövt gå in med ännu större satsningar för att se till att nedskärningarna inte drabbar elever och lärare ute i skolorna. Det är lite småduttar här och där, vi hade önskat ett större grepp.

Småduttandet går till stor del att förklara med att budgeten är en kompromiss framförhandlat mellan parter som inte har samsyn, menar hon.

– Tyvärr är det den politiska verklighet vi har idag. Det finns ingen tydlig majoritet som kan bedriva en sammanhållen skolpolitik. Istället vill man positionera sig, och det spelar större roll än att ha en kunskapsskola av hög kvalitet.

Vad kommer den här budgeten innebära för Sveriges lärare?

– Den innebär att det kommer bli en tuffare verklighet där ute, säger Åsa Fahlén.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm