skolattentat

En vecka efter skolattacken i Eslöv: ”Imponerad över arbetet”

LR:s föreningsombud Anders Hallberg om känslorna, polisens arbete och hur facket kan agera i framtiden

Eslöv skolattentat

En 45-årig lärare knivhöggs av en 15-årig elev på Källebergsskolan i Eslöv.

| Foto: Eslövs kommun

Det har varit en omtumlande vecka efter knivattacken mot läraren på Källebergsskolan.
– Men jag måste också säga att mitt i all turbulens har mycket skötts så exemplariskt att vi kan ta med oss bra insikter i vårt fackliga arbete i framtiden, säger Anders Hallberg som är föreningsombud på Lärarnas Riksförbund i Eslöv.

Det var förra torsdagen som Anders Hallberg nåddes av nyheten att en maskerad ung man knivhuggit en lärare på Källebergsskolan och att tillståndet för offret var allvarligt.

– Givetvis kändes det fruktansvärt på så många plan. Som lärare reagerade jag starkt på att en kollega i Eslöv råkat ut för detta och som pappa till en elev på en skola som har sina lokaler inhysta intill där brottet ägde rum blev jag väldigt orolig, säger Anders Hallberg.

Anders Hallberg, föreningsombud för Lärarnas Riksförbund i Eslöv.

Han tror att skolans, kommunens och polisens snabba och samordnade agerande gav lugn i en kaotisk situation.

– Efter sju dagar hinner man ju få lite distans till det inträffade och kan göra vissa reflektioner. Jag hamnade ju som sagt i den situationen att jag fick information både som förälder till ett barn på skolan och som föreningsombud och kollega i Eslövs kommun. Jag är imponerad över de åtgärder jag såg i båda mina roller, säger Anders Hallberg.

Som förälder?

– Då vill jag framhålla hur bra skolan och polisen samarbetade. Barnen fick snabbt veta att något hänt och att de skulle kontakta sina föräldrar. Det tror jag gav ett lugn för många. Skolan var väldigt snabb med information och tydliga med när det var öppet för både barn och föräldrar. Det gjorde att jag kände mig tryggare.

Som lärare och föreningsombud?

– Informationen från skolan, polisen och kommunen var bra. Jag delade allas känsla av lättnad när beskedet kom att skolan varit i kontakt med den drabbade läraren och att han efter omständigheterna mådde okej. Sedan uppfattade jag det som att det fanns goda möjligheter till individuellt samtalsstöd både för elever och lärare, säger Anders Hallberg.

Tror du att händelsen i Eslöv kommer få betydelse för det fackliga arbetet i framtiden?

– Ja, det tror jag. Inte på så sätt att det går att göra en exakt manual på hur man ska agera vid sådana här händelser. Men när det fått gå ytterligare tid och hela skeendet har utvärderats tror jag att det finns insatser här som är goda exempel på hur man bör agera när något extraordinärt inträffar. Skolans, kommunens och polisens samarbete kommer nog många att ta lärdom av.

Rent mänskligt när det gäller den drabbade läraren?

– Det här enskilda fallet kan jag inte gå in på. Det är inte upp till mig att ens berätta om vilken facktillhörighet en person har.

Men rent generellt?

– Naturligtvis är det viktigt att följa att en person som råkar illa ut på jobbet får den hjälp och det stöd den behöver för att komma tillbaka. Både från arbetsgivarens sida och de fackliga ombuden, säger Anders Hallberg.

Kommentera