tegnell_utan_flarp

Enligt Anders Tegnell finns det en ganska god grund för att säga att barn inte är drivande i smittspridningen.

| Foto: SVT Nyheter, Shutterstock.com
Corona

FHM: Familjeisolering gäller inte elever i grundskolan

Folkhälsomyndigheten rekommenderar familjeisolering vid coronasmitta i hemmet. Men i för- och grundskolan gäller inte samma direktiv som i resten av samhället.
– Barn ska fortsätta gå i skolan, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

De nya förhållningsreglerna presenterades vid en pressträff på torsdagseftermiddagen. Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, meddelade då att personer som bor tillsammans med någon som har smittats av coronaviruset ska isolera sig i hemmet.

– Det gäller friska personer som bor i samma hus som någon som har fått diagnosen covid-19. Man ska stanna hemma i sju dagar men testas efter fem dagar, säger han.

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, tycker det är rimligt att beslutet omfattar även gymnasieelever.

Åsa Fahlén.
Åsa Fahlén. | Foto: Jennifer Glans

– Däremot gäller det inte barn i för-och grundskolan och det är klart att man kan ifrågasätta hur stor skillnad det egentligen är på barn som är 15 respektive 16 år, säger hon.

Samtidigt som det är viktigt att skolorna kan hållas öppna så kvarstår grundskolepersonalens oro för att smittas när verksamheten fortlöper som vanligt. Det är därför viktigt att skolorna kan följa restriktioner och hitta lösningar för personal som har personer i sin närhet som befinner sig i en riskgrupp, säger Åsa Fahlén.

– Det är viktigt att de lärare som känner oro tas på allvar, samtidigt vill en klar majoritet av lärarkåren att skolan ska var öppen. Det har hela tiden varit, och är fortfarande, en balansgång. Å ena sidan är det bra att skolorna kan vara öppna, å andra sidan måste man i så fall få bättre förutsättningar för att kunna hålla avstånd och följa restriktionerna.

Hon utesluter inte att de nya rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten kan leda till att lärare behöver vara hemma i större utsträckning än tidigare. 

– Och även om man gör en massa bra saker för att stoppa smittspridningen så kommer det att uppstå en rad konsekvenser i skolan, och det kommer att behövas en rad åtgärder för att komma till rätta med exempelvis kunskapstapp.

Beslutet om att elever i förskolor, grundskolor och motsvarande skolformer, samt gymnasiesärskolan, inte ska behöva stanna hemma vid bekräftad smitta i hushållet motiverar Anders Tegnell med att det är ”väldigt viktigt för barn att gå i skolan”. 

– Den andra delen är att vi nu har en ganska god grund för att säga att barn inte är drivande i den här smittspridningen. De blir ibland smittande men blir sällan allvarligt sjuka och smittar väldigt sällan andra personer, säger han till TT. 

Den som berörs av reglerna kommer däremot att kontaktas av en smittspårare och få mer information om vad som gäller.

– Det här är inget man tar initiativ till själv. Man kommer att bli kontaktad av vården för att få de här förhållningsreglerna formellt. Det är först då de gäller, säger Anders Tegnell.

Enligt Folkhälsomyndighetens statistik på torsdagen har inga nya dödsfall med bekräftad covid-19 rapporterats i Sverige. Det innebär att sammanlagt 5 893 smittade personer har dött, och totalt 93 615 personer har bekräftats smittade av covid-19.

Kommentera