Annons
Rekommendationerna efterlevs definitivt inte. Vi har inga förutsättningar för att göra det, säger Hans Larsson, skyddsombud på Katedralskolan i Linköping. Foto: Privat

Läraren: ”Det går inte alls att hålla avstånd”

Publicerad 19 oktober 2020

Relaterat

Spridningen av covid-19 fortsätter och i vissa län ökar smittan. Gymnasieskolorna hålls nu öppna och för att undvika corona är rekommendationen att hålla säkert avstånd – men detta har visat sig vara svårt. I Katedralskolan i Linköping sitter elever med 42 centimeters avstånd från varandra i klassrummen.

 

Länsstyrelsens veckorapporter visar att spridningen av covid-19 ökar och i vissa län går det snabbt. Deras bedömning är att smittan ökar i 17 av 21 län i Sverige. Folkhälsomyndigheten fortsätter att rekommendera hemarbete vid möjlighet och att folksamlingar ska undvikas. Från den första oktober rekommenderar de även familjeisolering vid coronasmitta i hemmet – med undantaget för barn i för- och grundskolan.

Regeringen beslutade i juni att alla gymnasieskolor skulle öppna igen till hösten.
Vid terminsstart höll Utbildningsministern Anna Ekström ett tal där hon uppmanade alla lärare och rektorer att möblera klassrummen luftigt.

Men att hålla avstånd för att minska smittspridning har visat sig vara svårt. Hans Larsson, lärare och skyddsombud på Katedralskolan i Linköping berättar att det både bland lärare och elever finns oro för att bli sjuk eller smitta vidare. Han konstaterar att det är omöjligt att förhålla sig till Folkhälsomyndighetens rekommendationer i skolan.

– Rekommendationerna efterlevs definitivt inte. Vi har inga förutsättningar för att göra det. Katedralskolan är byggd 1917 och då byggdes klassrummen för 25 elever och nu har de tryckt in 32 elever i varje rum plus lärare och assistenter, säger han.  

Med cirka 1250 elever och 120 lärare anser Hans Larsson att det är omöjligt att kunna hålla avstånd i Katedralskolan – varken i klassrum eller korridorerna. Han bestämde sig för att ta mått mellan bänkarna i ett av klassrummen efter att ha skjutit dom så lång från varandra som möjligt. Avståndet visade sig vara 42 centimeter.  

– Det går inte alls att hålla avstånd. Jag hade en brandentreprenör som tittade i skolans lokaler. Han sa efter halva rundturen att han är skrämd eftersom det är så tätt och trångt. Man kommer inte fram i korridorer utan att trängas axel mot axel, säger Hans Larsson.

Både personal och elever har drabbats av corona på Katedralskolan, i det senaste har elever från flera klasser drabbats. Men att hålla koll på antalet smittade elever har visat sig vara svårt då det inte alltid rapporteras till skolan enligt Hans Larsson.

– När våra elever bli konstaterade får de i uppdrag att meddela att de blir smittade. Men de gör inte alltid det. Vi har elever som kommer senare och säger att ”ja då var jag hemma o hade corona” vi har dålig koll på smittläget, berättar han.

Att ha undervisning helt på distans menar Hans Larsson inte är möjligt för Katedralskolan men han anser att de behöver hitta alternativa lösningar.

– Vi kan inte gå över helt i distansundervisning. Vi märker att eleverna inte mår bra av det. Det vi behöver göra är att hitta en variant på undervisning, exempelvis där vi har grupper av elever inne och andra ute eller varannan vecka i skola och varannan vecka hemma, säger han.

Men när Hans Larsson diskuterat med kollegor är det många som tror skolan kommer behöva stängas för att få ner smittspridningen om det blir klusterutbrott.

– De flesta, jag skulle säga nio av tio lärare tror mer på att vi måste stänga ner skolan innan vi kan öppna mer igen, säger han.

Karin Bäckdtedt, huvudskyddsombud på Lärarnas Riksförbund i Linköping berättar för tidningen Corren att det finns oro för trängsel bland personal på Linköpings gymnasier.

– Jag får information om att en del lärare är rädda, mycket rädda, för att gå till jobbet, säger hon till Corren.

Anne Enström, HR-chef för Utbildningsförvaltningen i Linköping menar att det är undervisning på plats som gäller om det inte är undantagsfall såsom sjukdom. Och att undervisningen ska planeras utifrån elevens perspektiv.

– Så ser situationen ut på vissa skolor men vi arbetar tillsammans för att hitta lösningar. Matsalen har vi exempelvis löst med matlådor och andra leverantörer. Jobbet innebär att man är nära elever och barn. Klassrummen är utformade på de sätt som de är och det är svårt att göra något av det, så ser det ut i grundskolan med. Men vi försöker se hur man kan hantera detta på bästa sätt. Nu har regeringen gjort bedömningen att gymnasieskolor kan vara i gång och då får vi lita på att det, säger Anne Enström.

Anne Enström anser att det är mer oro i gymnasiet nu eftersom gymnasieskolan inte hanterades på samma sätt som grundskolan i våras.

– Oron har funnits under våren i grundskola men det blev annorlunda för gymnasieskolan då det hanteras på ett annat sätt. Gymnasiet är där grundskolan var i våras. Men det är klart att vi tar medarbetarna och skyddsombuden på allvar. Vi träffar huvudskyddsombuden regelbundet och går igenom riskbedömningar, säger Anne Enström.

Vi måste hela tiden hålla koll på klustersmitta.

Åsa Ridne, gymnasie- och vuxenutbildningschef i Linköping menar att oron om trånga klassrum och matsalar nog finns i hela samhället just nu. Men hon menar att vi behöver ha förtroende för folkhälsomyndigheten.

– Den oron finns generellt i samhället och inte bara i våra skolor. Man måste till att börja med ta den oron på största allvar och det gör vi som arbetsgivare. Sen är det så att det är folkhälsomyndigheten som fattar beslut eller ger oss direktiv och de fattade beslutet att vi skulle återgå till ordinarie undervisning efter sommaren och i samband med det så utarbetade folkhälsomyndigheten särskilda rekommendationer för gymnasieskolor, säger hon.

Åsa Ridne menar att de följer Folkhälsomyndigheten direktiv med avstånd mellan bänkar men att det inte finns ett specifikt rekommenderat avstånd.

– Även om vi drar isär bänkarna så ligger de nära. Men det finns inte enligt folkhälsomyndighetens rekommendationer några centimeter som vi måste följa. Det är svårt att hålla avstånd men vi försöker så gott vi kan och tvättar händerna samt använder handsprit som rekommenderas. Om vi har personal i riskgrupp har vi gjort anpassningar. Men jag förstår att personalen känner en oro och att man som lärare kanske inte upplever att det är tillräckligt, det har jag all respekt för, säger Åsa Ridne.

Åsa Ridne menar att det finns en tillfällig förordning som gör det möjligt att bedriva undervisning på distans utifrån covid-19. Men ibland finns moment som försvårar hemundervisning.

– Vi har en del elevgrupper i skolan som har ett stort omvårdnadsbehov till exempel gymnasiesärskolan där det finns moment som är svåra att genomföra på distans. Likaså om man tar våra yrkesprogram, där finns moment där lärare måste instruera. Då är det svårt att genomföra undervisningen på annat sätt. Men det tänker jag att folkhälsomyndigheten har beaktat när de bestämde att eleverna ska återgå till gymnasiet, säger Åsa Ridne.

Hon fortsätter.

– Men sen är det så att vi måste hela tiden hålla koll på klustersmitta, vilket vi gör, säger Åsa Ridne.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE
Friskolor

Fortsatt strid om friskolors skolpeng och kösystem

Skolkö

Några avfärdar utredningens förslag, andra stödjer dem fullständigt.

Annons
Annons
Annons
Coronaviruset

LR om nya riktlinjer: Mindre oro men ökad arbetsbelastning

Corona

”Med fler elever hemma blir det tuffare för lärarna”, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

FHM vänder: Barn ska stanna hemma från skolan

Corona

Symptomfria elever i grund- och förskola ska hållas hemma om familjemedlemmar är sjuka i covid-19.

Annons
Annons

Kornhall efter nya beskedet: ”Bra första steg, Anna Ekström”

Corona

”Vi behöver en smittskyddspolitik i skolan som bygger på internationell evidens, inte enstaka svenska myndighetspersoners tyckanden.”

Annons

Uppdaterad: 23 frågor och svar om corona

Corona

Det här gäller för dig som lärare.

Var fjärde skola följer inte corona-riktlinjer

Covid-19

”Man måste skydda personalen utifrån de riktlinjer som finns.”

Lärarens inbjudan: ”Välkommen på studiebesök i verkligheten, regeringen”

Debatt

”I klassrummen behövs inget avstånd, handsprit eller munskydd. Nån elev kan spy, må illa och hosta till men de är i skolan, trots alla rekommendationer från FHM”

Kommentera

Vikariebristen i coronakrisen på väg att knäcka lärarna

Corona

Trots larmen – den rekordstora bristen på vikarier kvarstår. 

Kornhall: Om Tegnell menar allvar borde han skämmas

Covid-19

”...och det borde de som är ansvariga för hans anställning också göra”, skriver Per Kornhall.

”Arbetsgivare måste sluta misstänkliggöra lärare”

Corona

För att regeringens beslut om distansundervisning ska få effekt krävs en större tillit, enligt LR. 

Specialpedagogik

Så hanterar specialpedagogen Agneta sina tre roller i skolan

Specialpedagogik

Arbetar som specialpedagog, lärare och fackligt ombud.

Fackligt

Europeiska facken ska bidra till en starkare lärarkår

Fackligt

”Viktigt att kunna dryfta dessa frågor tillsammans.”

Arbetsmiljö

Så vände skolan den negativa trenden

Likvärdighet

"Innan vi gjorde vår helomvändning var det ganska rörigt i skolan. Det var konflikter och barn som var ledsna."

Forskning

Unik virtuell praktik ska stärka läraryrket

Forskning

"Alltför många lärarstudenter upplever ett stort glapp mellan vad de har läst på universitetet och vad de sedan får göra ute i verkligheten."

Offentlighetsprincipen

Nej till offentlighetsprincip för friskolor: ”Ett hån mot lärare”

Sekretess

Vänsterpartiets förslag om att även friskolor ska omfattas av offentlighetsprincipen har nobbats.

LR kritiserar nytt nej till offentlighetsprincip

Insyn

”Jättetråkigt” tycker LR:s Åsa Fahlén om att utbildningsutskottet röstade nej till att införa offentlighetsprincip på alla skolor.

Upprop för vinstbegränsning i skolor växer lavinartat

Lärarupprop

”Nu väntar vi på att politikerna ska börja agera.”

24 av 30 grundsärskolor har brister i arbetet

Granskning

Skolinspektionen granskning av grundsärskolor i landet visar att 24 av 30 skolor har ett eller flera arbetsområden som behöver utvecklas.

 

Debatt

”Förslagen innebär en direkt form av särbehandling”

Debatt

Debatt Förslagen för att skapa en mer likvärdig skola bör inte genomföras, skriver forskaren Hrvoje Kap.

Kommentera

Ta inte skärmen från barnen – sitt med och vägled istället

Debatt

Debatt "Svärordet fan har byts ut mot fuck och de busiga påhitten med tejp på kranen har blivit att doppa någon annans tandborste i toaletten och filma det", skriver läraren Elin Bengtsson.

Kommentera

”Viktigt att ge eleverna bevis på vår värme”

Debatt

”Lärare som förmår visa känslor, reagera, agera – en sådan lärare kan eleven arbeta hårt för”, skriver läraren Johanna Söderberg.

Kommentera

”En kamp att få bli en del av Sverige”

Debatt

”Många beslut om avslag på ansökan om uppehållstillstånd är steg bakåt i utvecklingen”

Kommentera

Här får alla grundskollärare lokalt lönelyft

Lärarlöner

Grundskollärare i Luleå lovas extra löneförhöjning – på en procent.

Modellen minskade mobbning i skolorna med 40 procent

Forskning

Gävle kommuns skolor minskar mobbning kraftigt genom att arbeta med forskningsbaserade Gävlemodellen. 

Lärarbristen

Nytt nätverk vill bota lärarbristen: ”Behovet är akut”

Forskning

"Vi måste arbeta på bred front för att komma framåt".

Debatt

”Gymnasieskolan ska inte vara lika för alla”

Debatt

”Friare utformning av program bör uppmuntras, och gymnasieexamen genom ett frivilligt examensprov likt International Baccalaureate-systemet bör införas”, skriver Erik Berg (L) och Linn Rydberg (L).

Kommentera

Elevassistenter kan leda till sämre elevresultat

Forskning

Ny forskningsöversikt väcker frågor om elevassistenternas roll i skolan.

Arbetsmiljö

Föräldrar använder status som påtryckningsmedel

Arbetsmiljö

Poängterar titlar och tar med juridiska ombud på betygssamtal – påstridiga föräldrar problem för skolor i välbärgade områden. 

”Förtal av lärare tas inte på allvar av rektorer och huvudman”

Debatt 

"Relationen mellan elev och lärare blir skev om läraren trippar runt och är rädd", skriver gymnasieläraren Gunilla Margareta Zuleta.

Kommentera

”SFI-elever riskerar stora kunskapstapp med distansundervisning”

Debatt

”Det är av yttersta vikt att eleverna inom vuxenutbildningen kan upprätthålla sin undervisning”, skriver Maria Nilsson (L) och Anna Manell (LK).

Kommentera

Skolverkets GD hyllar LR-kritik i läckt e-post

Kritik

”Osmakligt”, ”skamligt” och ”feberdrömskt”. Det är några lärarreaktioner på Skolverkets generaldirektör Peter Fredrikssons e-post, skickat till Ulla Hamilton, vd på Friskolornas riksförbund.

Arbetsmiljö

Facket larmar: Hög arbetsbelastning och dålig arbetsmiljö

Arbetsmiljö

Lärare på Anders-Olofskolan i Ragunda kommun larmar om en ohållbar arbetsmiljö. Detta har fått facket att kräva åtgärder.

Ny fortbildning i läs- och skrivsvårigheter från SPSM

Resurser

Nytt studiepaket ska träna arbetslag i att upptäcka, förstå och hantera läs- och skrivsvårigheter.

Debatt

”Inför offentlighetsprincipen för samtliga skolor”

Debatt

"Vi måste kunna känna oss trygga med att alla huvudmän tar uppdraget på allra största allvar", skriver Daniel Riazat (V).

Kommentera
Likvärdighetsdebatten

Det betyder Academedias ”slopning” av skolkön – egentligen

Skolkö

Academedia-VD:n Marcus Strömbergs rapporterade vilja att slopa skolkön visar sig kraftigt överdriven.

Kornhall: Argumentation med köpt forskning

Likvärdighet

”Ett av de mest försåtliga sätten är att klä sin argumentation i lånta forskarkläder”, skriver Per Kornhall.

Debatt

”Mer läromedel i skolans undervisning”

Debatt

”För att målet om mer läromedel i skolans undervisning ska nås krävs att befintliga hinder rivs eller nedmonteras”

Kommentera

Panelen: så tycker lärare i tre heta frågor

Panelen

Lärare svarar på tre aktuella frågor.

Debatt

”Stärk skyddet mot politisk diskriminering i skolan”

Debatt

"Vi har mängder av exempel på politiskt aktiva som mer eller mindre öppet nekats anställning inom grund- och gymnasieskolan", skriver Mikael Strandman (SD) och Michael Rubbestad (SD).

Kommentera

Analys av lärarlegitimationen: ”Facken var framgångsrika”

Utbildningspolitik

”Facken hade genomslag i sin opinionsbildning.”

Debatt

”Utöka idrott och hälsa med 100 timmar i grundskolan”

Debatt

”Vi vill utöka ämnet idrott och hälsa från nuvarande 600 timmar till 700 under grundskoletiden”, skriver Gudrun Brunegård (KD).

Kommentera

Kommunen betalar facken skadestånd efter tvist

Fackligt

"Det har varit väldigt tydligt för oss att vi hade rätt."

Debatt

”MUF och SSU måste skilja på förslag och beslut”

Replik

”Det är felaktigt av företrädare för M och S att hävda att KD vill avskaffa modersmålsundervisningen” skriver Kasper Avenbrand (KD).

Kommentera

”KDU berättar inte hela sanningen om förslaget”

Slutreplik

”Det var partistyrelsen som lade fram förslaget om att avskaffa modersmålsundervisning inför Kristdemokraternas partifullmäktige”

Kommentera

Historielärare: ökat fokus på bedömning

Forskning

Mätbara resultat har blivit viktigare för historielärare och tidspress gör att de prioriterar att undervisa i modern historia, visar ny studie. 

Coronaviruset

Läraroro efter ökade sjuktal: ”Läget har förvärrats”

Corona

Mer än var tionde lärare sjukskriven – kollegor tvingas sköta undervisningen i flera klasser samtidigt. 

Ny HD-dom: Brist på stöd är diskriminering

Stöd

HD: Elever med stödbehov har rätt till skadestånd om insatserna dröjer.
– Jättebra att det här kommer, säger NPF-experten Kenth Hedevåg.

Fortsatta kopplingar till extremism – friskola måste stänga

Nedstängning

Eleverna riskerar att utsättas för radikalisering, enligt Skolinspektionens beslut som skolan nu planerar att överklaga. 

”Barn som flytt hit måste få kosta pengar”

Debatt

”Vi pratar om en likvärdig skola. Det kommer vi inte i närheten av så länge vi inte lyfter skolor i våra så kallade särskilt utsatta områden”

Kommentera
BETYG OCH BEDÖMNING

Efter kritiken – ämnesbetyg ersätter kursbetyg

Betyg

Kursbetygen ska slopas och ersättas av ämnesbetyg.

Läromedel

Hela listan: Kommunerna som lägger mest – och minst – på läromedel

Rapport

Elever som bor i olika kommuner får inte samma förutsättningar att klara skolan.

Debatt

”Vill vi vara professionella lärare eller servicepersonal?”

Debatt

”Landets lärare bör resa sig i gemensamt motstånd mot skolkoncernernas expansion”, skriver Marcus Larsson.

Kommentera
Coronaviruset

Folkhälsomyndigheten undersöker covid i skolan

Corona

En pilotstudie ska undersöka immunitet för covid-19 hos elever och lärare.

LR om FHM:s pilotstudie: ”Viktigt att det undersöks”

Corona

”Det är viktigt att detta undersöks”, säger Ragnar Sjölander, ordförande för LR i Stockholm.

”Det är dags för nationella riktlinjer för skolans hantering av covid-19”

Debatt

”Som lärare väntar jag otåligt på nationella rekommendationer från Skolverket”, skriver läraren Heidi Henftling.

Kommentera

Grundskolor stänger efter smittspridning

Coronavirus

Två grundskolor i Huddinge går över till distansutbildning.

Debatt

”Personalbristen krockar med måluppfyllelse och elevers behov”

Debatt

”Vi jobbar för att det handlar om liv och död, men det är nog inte så länge till vi orkar”, skriver specialpedagogen Cecilia Rosenlund.

Kommentera

Regeringen ser över svenskämnena – ska bli mer rättvist

Språk

Alltför många elever får inte den svenskundervisning som de behöver – "Behöver vända och vrida på alla stenar för att hitta samtliga problem."

Debatt

Läraren: ”Ta bort utvecklingssamtalen”

Debatt

”Jag ser utvecklingssamtalen som tidskrävande bromsklossar”, skriver läraren Simon Sandström.

Kommentera
Lärarutbildningen

Grönt ljus för lämplighetsprov på lärarutbildningar

Beslut

Regeringen inför möjlighet till höjda antagningskrav på förskollärar- och lärarutbildningar.

Liberalerna: Därför vill vi ha obligatoriska test

Replik

”Fler ska inte bara vilja söka sig till lärarutbildningen, lika viktigt är det att fler slutför och tar lärarexamen.”, skriver Roger Haddad (L).

Kommentera

Debatt: Återinför USK:en och öka läraryrkets attraktivitet

Debatt 

”Vi måste slå ett slag för vikten av en rimlig arbetsbelastning”, skriver läraren Tilde Jansson.

Kommentera
Arbetsmiljö

Skolan flaggar om dålig arbetsmiljö: ”Kan bli livsfarligt”

Arbetsmiljö

”Vi blev lovade en ombyggnation, men den rann ut i sanden”, säger skyddsombudet Andreas Ludvigsson.

Hörselpedagogens tips för lugnare klassrum

Arbetsmiljö

Läraren och hörselpedagogen Anita ger tips för mindre buller.

Betyg från åk 4 blir verklighet nästa läsår

Betyg

Rektor ska kunna besluta om att införa betyg från årskurs 4 från och med höstterminen 2021 meddelar regeringen. ”Oseriöst”, menar Lärarnas Riksförbund.

Arbetsmiljö

Alexander Skytte: 5 förslag för att göra läraryrket hållbart

Blogg

”Detta är mina fem förslag för att göra läraryrket till ett hållbart och attraktivt yrke som lockar rätt människor.”

Distansundervisning

Språklärare stöttar varandra i distansundervisningen

Språk

Utmaning att hålla elevers motivation uppe – över 100 lärare möttes online för att utbyta råd och erfarenheter. 

engelskspråkiga skolor

Kraftig ökning av engelskspråkiga skolor i Sverige

Internationella skolor

Skolverkets generaldirektör: ”Problematiskt”.

Anna Ekström: ”Svenska ska vara huvudspråket i svenska klassrum”

Internationella skolor

”Vi drar i nödbromsen om det behövs”.

IES: ”Vi är en del av lösningen för att motverka segregation”

Replik

"Tillståndet att delvis undervisa på engelska är inte villkorslöst", skriver Robin Kirk Johansson, skolchef för Internationella Engelska Skolan.

Kommentera
Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons