ingrid_lindholm_pengar

Ingrid Lindholm är chefsförhandlare på Lärarnas Riksförbund.

Lön och villkor

Fler lärare kan få a-kassa i sommar

I sommar har lärare utan anställning rätt till a-kassa även om de får ferielön – men bara om anställningen avslutas rätt månad.

Lärare som står utan anställning men har ferielön kvar har begränsad rätt till a-kassa under loven. Den 29 april ändrade Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) på reglerna, och från och med den 1 juni i år har lärare samma rätt till a-kassa oavsett om de har ferie- eller semestertjänst. Ändringen ska spegla det faktum att ferielönen är pengar som läraren tjänat in under föregående månader, och därför inte ska ses som en inkomst under lovet.

– Vi tycker att det är ett bra och rättvist beslut som jämställer alla anställningsformer. Om du har en semesteranställning som upphör får du kvarstående semesterersättning utbetald utan att det påverkar möjligheten att få a-kassa. Nu gäller samma sak för lärare med ferieanställning, säger Inger Lindholm, chefsförhandlare på Lärarnas Riksförbund.

Hon påpekar att systemet med a-kassa i grunden är uppbyggt med semestertjänster som utgångspunkt, vilket gör att det fortfarande finns situationer då lärare med ferietjänst behöver tänka till lite extra.

Bör överväga att inleda med en visstidsanställning

– Ferielönen för sommaren tjänas in under perioden augusti till juni. Så en lärare som inleder ett läsårs visstidsanställning i augusti får full ferielön den kommande sommaren. Om anställningen avslutas i juni är läraren dessutom berättigad a-kassa under sommaren, givet att övriga kriterier uppfylls. Men om anställningen däremot avslutas i augusti har läraren anställning under sommaren och är därmed inte berättigad a-kassa. I båda dessa fall betalas samma ferielön ut, säger Inger Lindholm.

Ännu knivigare blir det för den lärare som inleder en ferietjänst i januari. Den får bara ut halva ferielönen under sommaren och riskerar att samtidigt stå utan a-kassa om anställningen inte avslutas i juni.

– Det är ju egentligen alltid bäst att få en tillsvidareanställning. Men konsekvensen av det här systemet är att en lärare som inte har jobbat under hösten men ska inleda en ferietjänst på vårterminen bör överväga att inleda med en visstidsanställning. För att ha en full ferielön måste man ha jobbat hela perioden, och för att kunna få a-kassa måste du ha en anställning som avslutas i juni.

Ingrid Lindholm vet att det kan vara svårt att fullt ut förstå hur de olika regelverken hakar i varandra, och rekommenderar LR-medlemmar som är osäkra att kontakta medlemsjouren för hjälp att reda ut sin situation.

– Men det gäller ju att man gör det när man funderar på en ny anställning, och inte i efterhand, säger hon.

Redan den 13 april trädde nya regler i kraft som gör att fler omfattas av a-kassan. Kravet på antalet timmar du behöver ha arbetat för att ha rätt till a-kassa har sänkts från 80 till 60 timmar per månad i 6 månader, och det räcker med tre månaders medlemskap i en a-kassa för att ha rätt till ersättning. Regeringen har också slopat karensdagarna och höjt taket för hur mycket man kan få.

Kommentera