vastermalms_skolan_idkort
Foto: Petra Berggren
Säkerhet

Flera skolor inför id-krav

Säkerheten är en stor fråga för många skolor. Vakter och id-kontroller är åtgärder som diskuteras.

Sedan skolattacken i Trollhättan där en elev, en elevassistent och en lärare dödades, har skolans öppenhet och säkerhet diskuterats.

– Det finns ett tryck från allmänheten och föräldrar att vi inte kan ha skolorna så öppna längre. Jag tror att säkerhetsåtgärder diskuteras mer eller mindre överallt i Sverige, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef hos Sveriges kommuner och landsting (SKL), i en intervju med TT.

Skolvärlden har tidigare berättat om Västermalms skola i Sundsvall där eleverna sedan ett drygt år tillbaka bär synliga id-brickor för att visa att de har rätt att vistas på skolan.

TT tar upp andra exempel. Kalmarsunds gymnasieförbund, som sköter gymnasieutbildningen i Borgholm, Kalmar, Mörbylånga och Torsås, har tagit fram en handlingsplan mot grovt våld i skolan efter att man haft problem med bråk, stölder och drogförsäljning. Man har satt upp övervakningskameror och skyltar med texten ”ingen allmän plats” på alla dörrar och från mitten av vårterminen ska personal och elever bära id-handlingar, väl synligt.

– Det förhindrar kanske inte en skolskjutning, men det hindrar att obehöriga rör sig på skolan, säger skolområdeschefen Lars-Peter Gustafsson till TT.

Per-Arne Andersson, SKL, tror att säkerhetsåtgärderna förmodligen blir permanenta.

– Man backar ju sällan från en sådan situation. Då skulle samhällsklimatet behöva ändras rätt mycket.

Och på frågan om vad han anser om utvecklingen svarar han.

– Den är oundviklig. Ett tydligare kontrollsystem behövs.

Kommentera