Kommentar

”Framstår nu som antingen eller”

Det blir ingen fortsatt utbyggnad av karriärlärarreformen. De pengarna ska nu istället gå till de tidigare utlovade lönemiljarderna.  
– Nu framstår det som att det är antingen de tre lönemiljarderna eller karriärreformen, säger Bo Jansson, ordförande Lärarnas Riksförbund. 

Karriärlärarreformen ska byggas ut till de redan planerade 17 000 tjänsterna, men efter det tar regeringen en paus. Något som förvånar de som uppfattat att Miljöpartiet lovat en fortsatt utbyggnad.

– Nej, så här är det. De borgerliga partierna gick till val på ytterligare 5 000 karriärlärare. Men vi gick istället till val på mer generella lönesatsningar. Så dessa har stått mot varandra. Vi är överens om utbyggnaden som pågår, men medan vi har velat ha generella lönesatsningar så har Alliansen istället velat ha 5 000 karriärlärare till, säger Gustav Fridolin (MP), utbildningsminister.

– Nu framstår det som att det är antingen de tre lönemiljarderna eller fortsatt karriärreform. Men det har hela tiden varit tydligt för mig att man ska göra både och, och det har vi också krävt hela tiden. De tre miljarderna är lovade sedan tidigare. Punkt, säger Bo Jansson.

Vad händer med de förstelärare och lektorer som redan finns, kommer ni fortsätta att finansiera dem?

– Absolut, både de som redan är tillsatta och ytterligare 2 000, säger Gustav Fridolin.

Inte heller Bo Jansson är orolig över de befintliga karriärlärarna och han uppmanar huvudmännen att omvandla de tidsbegränsade tjänsterna till fasta.

– Både Socialdemokraterna och Miljöpartiet, liksom Alliansen, har varit väldigt tydliga med att den här reformen gäller, det är någonting de vill göra och fortsätta med. Så det finns ingen anledning för huvudmännen att vänta med tillsvidaretjänster, säger han.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm