Sveriges lärare

Här firar lärarfacken sin förlovning – ”Har varit mycket jobb”

LR LF Örnsköldsvik

Johanna Holmström och Lars Wallin från Lärarförbundet och Marie Leuf och Åsa Elfving från Lärarnas Riksförbund firade förlovningen mellan lärarfacken.

| Foto: Robbin Norgren/Örnsköldsviks Allehanda

I en period av hårt fackligt arbete slog Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet till och firade sin förlovning på Statt i Örnsköldsvik.
– Festen blev otroligt lyckad och var ett välkommet avbrott i förberedelserna inför att vi går samman i Sveriges Lärare i januari, säger Marie Leuf i LR.

Marie Leuf är en av många fackliga eldsjälar i Örnsköldsvik och i egenskap av – vid sidan av arbetet som gymnasielärare på Parkskolan – vice ordförande, biträdande föreningsombud, huvudskyddsombud och ledamot i Avtalsdelegationen har kalendern varit fulltecknad sedan medlemsomröstningen i maj.

– Vi i Örnsköldsvik hade en kort startsträcka då vi redan i många år haft ett gott samarbete mellan förbunden och kunnat jobba sida vid sida med flera viktiga frågor, säger Marie Leuf.

Det gemensamma arbetet med Lärarförbundet har snarare intensifierats än börjat.

– Men det har varit mycket jobb också nu när två organisationer ska bli en, säger hon.

Biljetterna sålde snabbt slut

Så förbunden beslutade sig för att göra något kul tillsammans.

– Vi annonserade helt enkelt om en förlovningsfest den 5 oktober, säger Marie Leuf.

Gensvaret bland Örnsköldsviks cirka 2 000 yrkesverksamma lärare var kraftigt.

– På bara 20 minuter var de 150 platserna på Statt bokade. Vi har fått ha en kölista och ringa upp reserver när det blivit något avhopp. De som fick de samtalen blev jätteglada. Många har ju haft sina egna studentfester på Statt, så vi är glada att vi kunde vara i de fina lokalerna.

lr_lf duo

Röda mattan var utrullad på Statt i Örnsköldsvik…

lr_lf duo 3

…när Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet hade förlovningsfest.

  • Röda mattan.
  • Välkomstbubbel.
  • Och proffsig underhållning.

Det var några av punkterna på programmet.

– Det blev väldigt lyckat. Vi fick en fin start när vi lurade gästerna med programpunkten ”Fackens historia” och jag hörde en och annan suck. Men istället fejkade vi ett tekniskt fel på storbildsskärmen, säger Marie Leuf.

Många som kände igen sig

In stormade ”IT-teknikern Hasse” (skådespelaren och radiopersonligheten i P4 Västernorrland Jens Nilsson) och tog över showen.

– Han höll en briljant monolog om alla tekniska vedermödor en lärare får uppleva i vardagen med olika IT-system och annat. Jag kan ju säga att det var hög igenkänningsfaktor i publiken, säger Marie Leuf.

Förlovningsfesten mellan Lärarnas Riksförbund uppmärksammades också i media.

– Vi var många som blev glatt överraskade när det kom en pushnotis från Örnsköldsviks Allehanda i mobilen som berättade i realtid om lärarfacken och vad som hände på Statt, säger Marie Leuf.

lr_lf duo 2

Alla festdeltagare fick en specialgjord penna som minne av kvällen.

lr_lf duo 4

De 150 biljetterna till förlovningsfesten i Örnsköldsvik tog slut på 20 minuter.

Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet planerar redan en bröllopsfest efter att Sveriges Lärare blir verklighet vid årsskiftet.

– Ja, någon gång i januari eller februari kommer vi ha en ny fest. Men intresset är så stort att vi måste ha en större lokal då. Vi kommer prioritera att så många som möjligt ska kunna vara med, så den tillställningen kommer att skilja sig från förlovningsfesten. Vi kommer exempelvis välja bort sittande bord då, säger Marie Leuf.

”Det finns att göra”

Innan dess fortsätter det fackliga arbetet.

– LR och Lärarförbundet kommer tillsammans göra massor med besök på skolor och informera om Sveriges Lärare. Sedan vet jag att valberedningen arbetar inför att vi ska formera oss under 2023, men fram till dess ska vi ju också upprätthålla arbetet i de förbund vi är medlemmar i nu. Så det finns att göra, säger Marie Leuf.

Låten kan spelas upp igen

Men förlovningsfesten har gett ringar på vattnet.

Marie Leuf skrattar och säger:

– Det har spridit sig att vi gjorde en cover på en gammal låt tillsammans med Lärarförbundet med egen text som går ut på ”När vi två blir ett”. Och i ett svagt ögonblick har vi lovat att framföra den på ett möte centralt. Jag är ingen sångare, men vad gör man inte för en god facklig sak…

Kommentera