Finspång

Lönesatsning minskar lärarbrist

I Finspång får lärarna omkring 2000 kronor extra i månaden om de skriver på ett nytt arbetstidsavtal. Från kommunens sida tror man att det bidragit till man inte känner av lärarbristen. 

På många håll i landet har skolorna svårt att få tag på behöriga lärare. Men Finspång i Östergötland går emot trenden. Mikael Hultberg, barn- och utbildningschef i kommunen, tror att det beror på den löneförhöjning om 2000 kronor i månaden som samtliga lärare erbjudits. Det skriver Folkbladet.

För att få löneförhöjningen måste dock lärarna skriva på ett nytt kollektivavtal som går ut på att lärarna får mindre förtroendetid utanför skolan och därmed mer gemensam arbetstid. Mikael Hultberg tror att det kommer få positiva effekter för hur man kan arbeta på skolorna.

– Förhandsintresset tycker jag har varit stort, men lärarna har ända fram till skolstarten, att bestämma sig för om man vill skriva på nya avtalet eller ej, så det är först då jag vet hur många som skrivit på nya avtalet, säger han till tidningen.

På frågan om han tror att det är det nya avtalet som bidragit att lärarsituationen i Finspång ser bra ut trots den allmänna lärarbristen svarar han.

– Ja, det tror jag. Lönen är ju viktig, samtidigt som vi tack vare nya avtalet kommer att få möjlighet att arbeta mer tillsammans, utveckla lärandet, professionen och få till ett mer hållbart lärararbete ute i skolorna, säger Mikael Hultberg och tillägger.

– Vi har cirka 200 grundskollärare och sist jag kollade läget var det bara ett fåtal tjänster som var vakanta. Så jag vill nog påstå att vi har lärarsituationen under kontroll och förhoppningsvis är de allra flesta vakanta platserna tillsatta inom en snar framtid.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm