rossana_0
Intervju

”Jag skulle avskaffa fria skolvalet”

Vänsterpartiets dag i Almedalen. Och Rossana Dinamarca, skolpolitisk talesperson för (V), fick svara på frågor om skolan och lärarna.
– Skulle jag bli skolminister är det första beslut jag skulle fatta att stoppa vinstintresset i skolan. Riskkapitalister ska inte få roffa åt sig skolans pengar, sa hon.

Fler och fler vill nu att staten tar ett större ansvar för skolan, däribland Vänsterpartiet som är för ett förstatligande av hela skolan. På frågan om när skolan kan komma att bli statlig svarade hon att det är svårt att säga.

– Det har blivit mer statlig styrning av skolan och många kräver också en statlig finansiering. Men en reform kommer att ta tid. Jag tycker också att vi måste utvärdera kommunaliseringen mer och se vad som varit positivt med den och om något ska få finnas kvar. Det var en brist i Leif Lewins utredning att den inte innehöll några förslag.

Om Rossana Dinamarca skulle bli skolminister efter valet vet hon precis vad hon skulle göra allra först.

– Jag skulle stoppa vinstintresset i skolan. Riskkapitalister ska inte få roffa åt sig skolans pengar. Och så skulle jag avskaffa det fria skolvalet helt. Det är orimligt att tillåta något som har skapat en så stor segregering. Det är problemet i Alliansens-politik. Att de inte vill göra något åt fria skolvalet. Vi vill ta ett helhetsansvar för skolan, det tror jag inget annat parti vill.

För att öka attraktionskraften i yrket, både för att behålla lärare och locka nya, är (V) tydliga med att de inte vill ha en statlig lönesatsning.

– Lönerna är viktiga. Men det är också viktigt med bra arbetsvillkor. Det finns i dag en stor frustration bland lärarna. De vet vad eleverna behöver, men de har inte tid att ge de det. De har heller inte tid till förberedelse och utvärdering. Dåliga förutsättningar lockar inte nya lärare och det får många lärare att lämna yrket.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm