jonas
Vänsterpartiet

”Vi är inte till salu”

Inte mycket renodlad skola i Vänsterpartiets Jonas Sjöstedts tal, men desto mer om vinster i välfärden, rasism, regeringsbildning och miljöpolitik.

Jonas Sjöstedt inledde kvällens Almedals-tal med kängor till Fredrik Reinfeldts och Göran Hägglunds tal, men framför allt gick han till kraftig attack mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

– Jimmie Åkesson lade mycket tid i talarstolen på att förneka att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Men rasismen är partiets hårda kärna. Det andra kan ändras och justeras, men det är hatet och misstron mot invandrare som förblir partiets egentliga budskap. Men Åkesson sprider inte bara rasism. Han är en högerpolitiker också, sa Jonas Sjöstedt.

Han talade om att Åkesson stöttat regeringens politik att sänka bolagsskatter och inför jobbskatteavdrag.

– Sedan står han här och låtsas att SD står för motsatsen till det de själva har gjort. Så ser hyckleriet ut när Åkesson fiskar efter rödgröna väljare.

Förutom att tala en hel del om rasism vigde Jonas Sjöstedt en stor bit av talet till kritik av privatiseringen och vinster i välfärden.

– Istället för att utveckla välfärden har regeringen sålt ut den. Det är dags att sätta stopp för det. Det är dags att ta bort de privata vinsterna i välfärden, sa han och talade om dagens förslag om att inte bara förbjuda vinstdrivande bolag utan också underlätta för personalen att ta över driften av privat verksamhet för att driva den vidare i kooperativ form.

På skolfronten framkom annars inga nyheter, men Jonas Sjöstedt tryckte på välfärdens professionalism. Knappt en minut lade han på skolrelaterad retorik.

– Det är ju lärarna, undersköterskorna, läkarna, sjuksyrrorna och alla de andra som jobbar i välfärden, det är ju de som kan den bäst. När vi låter lärarnas engagemang och kunskap utveckla skolan så kan den anpassas efter vad just den elev som de möter behöver, sa han.

Jonas Sjöstedt talade om regeringsbildning och att Vänsterpartiet är det enda partiet som tydligt och klart säger nej till en regering med borgerliga ministrar. Han lyfte också miljöfrågan och WWF:s genomgång av partiernas miljöpolitik.

– Vänsterpartiet fick ett mycket gott betyg. WWF anser att vi är det parti som tydligast agerar för deras krav. Det är vi stolta över. Vi är socialister, feminister, och vi är gröna.

Han sa avslutningsvis att Vänsterpartiet har vinden i ryggen inför falvet:

– Idag är det våra frågor som diskuteras. Med oss kan väljarna få slut på vinstslöseriet i välfärden – och de kan få en rödgrön regering utan borgerliga ministrar. Välfärden är inte till salu, framtiden är inte till salu och vi är inte till salu.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm