jonas-sjostedt-almedalen-712
Foto: Gustav Karlsson
Utspel

V: Låt personalen ta över välfärden

Förbjud vinstdrivande bolag och underlätta för personalen att ta över driften av privat verksamhet för att driva den vidare i kooperativ form. Det föreslår Vänsterpartiet i en ny rapport.

Tanken är att en del befintliga ägare av exempelvis skolföretag kommer att dra sig ur verksamheten när möjligheten att ta ut vinster försvinner. Då vill Vänsterpartiet underlätta för personalen att själva ta över driften, genom att erbjuda utbildning och förbättrade lånevillkor för ideell verksamhet.

Kostnaderna för detta ska täckas av en ny fond för välfärdsutveckling där partiet vill satsa en miljard. Fonden ska också användas för att öka personalinflytandet i den offentligt drivna välfärden. Kommuner, landsting och andra icke vinstdrivande välfärdsutförare ska alla kunna söka medel för att utveckla sin verksamhet.

– Det är dags att vi lämnar de stelbenta marknadssystemen bakom oss och istället litar på personalen. Med mer tillit och mindre detaljreglering kan vi låta deras kunnande och engagemang prägla välfärden, säger V:s partiledare Jonas Sjöstedt i ett pressmeddelande.

Rapporten Efter riskkapitalister och marknadssystem – Låt personalen utveckla välfärden kritiserar New Public Management som V menar värderar ekonomer, jurister och administratörer högre än personalen som jobbar i verksamheten. De vill istället att verksamheten ska drivas utifrån personalens kompentens, förmåga och vilja att utveckla verksamheten. Ett styrsystem rapporten beskriver som ”bottom to the top” istället för ”top to the bottom”.

Förslaget presenterades på fredagsmorgonen i Almedalen på Vänsterpartiets dag, den 4 juli.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm