madestam_utbildningsdepartementet

Statsvetaren Jenny Madestam. Foto: Jonas Fond.

Politik

Jenny Madestam: ”Kan tolkas som en nedprioritering”

Tre ministrar blir två. Anna Ekström tar över jobbet som Sveriges utbildningsminister och Matilda Ernkrans blir ny minister för högre utbildning och forskning. 
– Ska man tolka det som att frågorna är mindre väsentliga? säger statsvetaren Jenny Madestam om Stefan Löfvens nya ministrar.

Jenny Madestam
  • Lektor i offentlig förvaltning på Södertörns högskola. Forskar och utbildar i svenska statsförvaltning. Jenny Madestam är fil.dr i statsvetenskap och disputerade år 2009 vid Stockholms universitet.

Under måndagen presenterade statsminister Stefan Löfven sin nya regering. Anna Ekström (S) utsågs till ny utbildningsminister och Matilda Ernkrans (S) som ny minister för högre utbildning och forskning.

Statsvetaren Jenny Madestam ser Anna Ekström som ett väntat ministerval.

– Det var inte så förvånande eftersom hon har varit en person som det har talats om att hon behöver få en tyngre position i regeringen. Och i den rollen som hon haft förr har hon varit lite i skuggan hela tiden. Nu får hon vara chef på departementet, och det är definitivt en befordran, säger Jenny Madestam till Skolvärlden.

Under 2016 tog Anna Ekström över jobbet som gymnasie- och kunskapslyftsminister efter Aida Hadzialic. Den ministerposten stryks nu när de tre ministerposterna inom utbildningsdepartementet bantas till två.

Hur ser du på att man går ner från tre ministrar till två inom utbildningsområdet?

– Ja, det är ju lite intressant. Ska man tolka det då som att frågorna är mindre väsentliga? Å andra sidan kan man se att det nog är en del av de frågor som legat på utbildningsdepartementet som flyttas över till andra departement, säger Jenny Madestam och fortsätter:  

– Utbildningsfrågor och arbetsmarknadsfrågor glider över i varandra så jag tror att det dels handlar om en sådan sak, men naturligtvis skulle man kunna tolka det som att det också är en nedprioritering. Skolan generellt har ju inte varit lika mycket i centrum och i fokus och det ser vi ju också i Januariavtalet. Det finns stora reformer men det är ändå inte skolan som är i fokus i det avtalet.

Matilda Ernkrans, 46, ersätter Helene Hellmark Knutsson (S) som ny minister för högre utbildning och forskning. 

– Hon har en diger bakgrund som ordförande i utbildningsutskottet, och det är därför hon får den här rollen. Man kan ju se på utnämningarna att det är internt från riksdagen som socialdemokraterna plockar ministrarna, man ska ha en förankring i riksdagsarbetet. Det är viktigt som minister att man kan riksdagsarbetet och det är viktigt, inte minst i det här parlamentariska läget, kommenterar Jenny Madestam. 

– Matilda Ernkrans kan kanske utbildningsfrågor i bemärkelsen skola, vi hörde henne också tala om till exempel lärarutbildningen att det är väldigt viktigt, men den högre utbildningen och forskningen är mycket mer. Så jag är nyfiken på hur reaktionerna inom universitetsvärlden kommer att vara på den här utnämningen.

När tror du att vi kommer att få se förslaget träda i kraft och vi börjar få se en ny skola?

– Ja, det tror jag kommer vara redan vid ändringsbudgeten som kommer nu i vår. För då kommer ministrarna att behöva börja jobba fram i alla fall en inriktning vad man ska jobba med framöver, säger Jenny Madestam

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm