asa_fahlen_anne_ekstrom
Skolpolitik

Åsa Fahlén: Frågan om förstatligande blir en utmaning

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén är optimistisk kring de nya ministrarna, men ser också utmaningar med deras uppdrag.
– Utredningen om ett förstatligande av skolan kommer bli en utmaning, konstaterar Åsa Fahlén.

Under måndagen presenterades de nya ministrarna i regeringen. Och Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén är inte förvånad över att tidigare gymnasie- och kunskapslyftsministern Anna Ekström axlar rollen som utbildningsminister.

– Anna Ekström har varit en tydlig röst i utbildningspolitiken under den förra mandatperioden. Vi har haft jättebra samtal med henne så jag ser fram emot att få jobba med henne framöver, säger Åsa Fahlén.

Hon ser även positivt på utnämningen av Matilda Ernkrans till minister för högre utbildning och forskning.

– Vid presentationen valde hon att lyfta lärarbristen och det ser jag som väldigt positivt eftersom det är precis vad det handlar om. Man kan diskutera väldigt många andra frågor kring vad man vill med utbildningspolitiken i ett land men har man inga lärare så funkar det i alla fall inte, säger Åsa Fahlén.

Tre ministrar inom skolans sfär blir två när gymnasie- och kunskapslyftsministern stryks. Vad tänker du om det?

– Även om gymnasieskolan inte är obligatorisk, går ju en överväldigande majoritet av eleverna vidare till gymnasiet. Därför tror jag att det är klokt att hålla ihop grundskolan och gymnasiet under samma minister – frågor som vi tar upp till diskussion sträcker ju sig över hela grundskolan och gymnasiet, säger Åsa Fahlén.

I Januariöverenskommelsen framhåller Lärarnas Riksförbund utredningen om hur skolan kan förstatligas bland de viktigaste punkterna, men Åsa Fahlén ser också det som en av de svårare uppgifterna för den nya utbildningsministern Anna Ekström.

– Att se till att den utredningen blir på riktigt är den stora utmaningen för henne. Det höjs en del röster nu som säger att det är bra att bara få frågan ur världen – men vi ser ju det här som en otroligt viktig fråga att faktiskt få en lösning på. Det fungerar inte som det gör idag, säger Åsa Fahlén.

Här blir det viktigt att Anna Ekström ger tydliga direktiv, menar Åsa Fahlén.

– Det gäller att hon ger utredningen ordentliga förutsättningar att göra ett bra jobb så att vi kan få ett väl genomarbetat förslag på hur ett förstatligande skulle kunna se ut – ett som också har bred förankring.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm