Skolattacken

Knivskadade läraren hälsar från hemmet: ”Allt går åt rätt håll”

Hälsar från bostaden via skolans rektor – ”gör små framsteg varje dag”

Källebergsskolan

Den knivskadade läraren hälsar via Källebergsskolans rektor Annelie Arvidsson att gör små framsteg varje dag.

| Foto: Källebergsskolan och Eslövs kommun

Läraren som attackerades och knivhöggs av en 15-årig elev är hemma igen.
– Jag pratade med honom igår kväll och han bad mig hälsa att allt går åt rätt håll, säger Källebergsskolans rektor Annelie Arvidsson.

Läraren står fortfarande i kontinuerlig kontakt med Lunds lasarett.

– Han är vid gott mod, även om han har en lång process att gå igenom. Men det är skönt att han kan vara i sin bostad också och inte bara på sjukhus. Han berättar att han gör små framsteg varje dag och det glädjer oss alla på skolan, säger Annelie Arvidsson.

Hur ser planen ut nu?

Anneli Arvidsson, rektor på Källebergsskolan i Eslöv.

– Vi följer hans tillfrisknande, men det får ta den tid det tar. Det viktigaste är ju att han kommer tillbaka. När det så småningom blir dags sätter vi oss ner och planerar återgången till arbetet. Det finns en väldigt sammansvetsad personalgrupp som brinner för att hjälpa sin skadade kollega, så jag är inte orolig för att han kommer sakna stöd. Vi får nog snarare tänka på att komma ihåg att ge honom egen tid också, säger Annelie Arvidsson.

Kan du berätta om hur du fick reda på vad som hänt och hur veckan efter attacken har varit?

– Jag var ju med och såg allt när det hände. Så jag ringde ett-ett-två och uppmanade alla att låsa in sig. Det kommer tillbaka när jag berättar och jag orkar inte prata mer detaljerat om själva händelsen nu. Men det går säkert att tänka sig in i vilket adrenalinpåslag det var att börja vidta ta en massa åtgärder direkt efter att jag ringt larmsamtalet. Och efter det känns det som om vi gett hundrafemtio procent hela tiden. Det har varit ett ohyggligt tempo.

Kan du nämna några ljusglimtar mitt i det dramatiska?

– Polisen och räddningstjänsten gjorde en fantastisk insats. Det har varit extra kuratorer och extra samtalsstöd här. Det känns som om hela samhället ställt upp för oss. Bara en sådan sak som att polisen varit här efteråt och inte bara informerat utan umgåtts med eleverna och spelat pingis med dem har betytt mycket, säger Annelie Arvidsson.

Hur tar barnen det?

– Eleverna är duktiga på att gå vidare. Igår sa vi för första gången efter händelsen att nu känns det nästan som en vanlig dag här på Källebergsskolan igen.

Hur har det här påverkat dig?

– Det har varit väldigt, väldigt mycket att göra. Så fort det här telefonsamtalet är slut är det dags för nästa möte. Jag ser fram emot att få vila i helgen, men precis just nu när jag tittar ut genom mitt fönster ser jag ett tiotal pojkar som far runt och spelar bordtennis och blir så glad av att se vardagen börja komma tillbaka, säger Annelie Arvidsson.

När det gäller den 15-årige eleven är åklagaren Pernilla Nilsson, som är förundersökningsledare, fåordig.

– Jag måste hänvisa till förundersökningssekretessen. Det jag kan säga är att 15-åringen medverkar i förhör och har berättat hur han gjorde det och varför han gjorde det. Sedan måste vi kontrollera hans berättelse, säger hon till Skolvärlden.

Hur går det till när en 15-årig elev häktas?

– Han sitter i häktet i Malmö. Det gör han därför att det finns en avdelning som är specialiserad på så unga intagna där, säger Pernilla Nilsson.

Har han samma restriktioner som personer över 18 år?

– Jag kan som åklagare lätta på restriktionerna för en minderårig. Det har jag gjort i det här fallet. 15-åringen har fått ta emot besök av sina föräldrar, men de besöken har varit övervakade, säger Pernilla Nilsson.

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm