komvux_niklas_haggren

”Lärarna har varit mycket, mycket upprörda”, säger kommunombudet Niklas Haggren. Foto: Google/Privat

Komvux

Kommun backar från kritiserat komvux-besked: ”Stor facklig seger”

Ett beslut att lägga ned klassrumsundervisningen på komvux i Härnösand har mötts av skarp kritik från både lärare och elever.

Nu backar kommunen.

– Det är en stor facklig seger, säger Niklas Haggren, LR:s kommunombud.

Det var vid terminsstart som eleverna möttes av beskedet att all undervisning på komvux skulle ske på distans via en extern aktör, även om de sökt till traditionell klassrumsundervisning. Flera lärare som arbetat på komvux skulle istället gå över till SFI-undervisning, och de som blev kvar på komvux skulle fungera som handledare till den digitala utbildningen.

– Lärarna har varit mycket, mycket upprörda. De vill vara lärare, inte handleda en kurs som man inte leder själv. Egentligen handlar det ju om att pyssla med är någon form av läxhjälp, säger Niklas Hagfors, Lärarnas Riksförbunds kommunombud i Härnösand.

Lärarna skulle inte heller sätta några betyg.

– Det är en enorm neddragering. Man tar ifrån oss undervisning och betygsättning. Det är ett helt annat jobb som jag ser det, säger Niklas Haggren.

En stor del av resurserna skulle flyttas till SFI-undervisningen, där företaget Humanus tidigare har haft hand om två steg. Men företaget gick i konkurs i höstas.

– Man säger att man prioriterar den lagstadgade SFI-undervisningen, men vi måste kunna prioritera både och, inte antingen eller, säger Niklas Haggren.

Beskedet från kommunen har kritiserats kraftigt av både lärare, elever och fack. Och i veckan kom beskedet att Härnösands kommun backar, och att frågan åter ska upp i nämnden.

Sverker Ågren (KD), ordförande i arbetslivsnämnden i Härnösand, säger till Allehanda.se att det fanns planer redan tidigt i fjol på att utveckla komvux i den här riktningen, men att tanken var ett större tidsperspektiv.

– Vi fick större press på oss att genomföra det här efter det som hände med SFI, som behöver lärarresurser. Vi blev satta under press och det gick väldigt fort här. Så jag måste medge att effekterna var svåra att förutse, säger han till Allehanda.se.

Förvaltningen har nu fått i uppdrag att göra ett omtag och undersöka vilka olika alternativ som finns och vilka ekonomiska konsekvenser det skulle få.

– Vi undersöker exempelvis klassrumsundervisning för de som efterfrågar det och det kan vi komma igång snabbt med. Vi har lärarresurser som avdelas till det och vi har kommit fram till att det varit ett alternativt, säger Sverker Ågren till Allehanda.se.

Niklas Haggren är glad att kommunen väljer att tänka om.

– Det här är resultatet av ett ganska tufft LR-jobb kan man säga utan tvekan, säger han och fortsätter:

– Hur saker och ting ska se ut är mycket, mycket oklart just nu. Det som är klart är att nämnden vill ha ett tydligt underlag till sitt möte redan nästa torsdag.

Skolvärlden har sökt Sverker Ågren för en kommentar.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm