klassrum_klocka_tid_kryss
Arbetsmiljö

Kravet på mer undervisningstid tas bort: ”Glädjande”

Det kritiserade lönekriteriet om mer undervisningstid för lärare i Uppsala skrotas. 
– De signaler jag fått är att det har upplevts som stressande snarare än att det är utvecklande, säger Birgitta Pettersson, utbildningsdirektör i Uppsala kommun.

Skolvärlden har tidigare skrivit om Uppsala kommuns lönekriterie som går ut på att lärarna måste ta på sig mer undervisning för att få högre lön. 

Påbudet infördes under våren 2017, och är ett av åtta kriterier, och har väckt stor oro bland lärarna och ilska hos lärarfacken. 

Under fredagen kom nyheten att lönekriteriet om mer undervisningstid ska tas bort, och snart inleds förhandlingar med lärarfacken.
 
– Min målsättning är alltid att skapa goda förutsättningar för lärare att ha ett kreativt utvecklingsarbete och en god arbetsmiljö. De signaler jag fått från verksamheten är att det här har upplevts som stressande snarare än att det är utvecklande. Därför reviderar vi nu lönekriteriet, säger Birgitta Pettersson, utbildningsdirektör i Uppsala kommun, till Skolvärlden.
 
Var det en felbedömning att införa kriteriet till att börja med?
 
– Det tycker jag inte. Jag har inte gjort en undersökning så jag sett från alla lärare vad de tycker men de indikationer jag fått är att det inte har fallit ut som jag önskat, säger hon.

Birgitta Pettersson.
Birgitta Pettersson.

 
Kommer lönekriteriet att ersättas med något nytt?
 
– Mitt förslag till facket är att den skrivningen byts ut mot att man ska bidra till att utveckla arbetssätt och arbetsformer. Det är inte klart ännu, jag kan inte fatta ett beslut utan att först förhandla med facket.

Hans-Eric Lindahl, kommunombud på Lärarnas Riksförbund i Uppsala, är positiv till att lönekriteriet ska tas bort. 

– Det är helt givet att vi får en lite lugnare löneöversyn med det här. Det här har varit knepigt både för lärare och rektorer att hantera eftersom vi inte har någon fastställd reglerad undervisningstid att utgå ifrån. Det här är en glädjande nyhet. 

Uppsala-rektorerna har i stället famlat och inte riktigt vetat hur de ska hantera lönekriteriet – och bland lärarna har det funnits ett utrett missnöje över lönekriterierna, menar Hans-Eric Lindahl.

– Det har varit en hel del upprop på olika sätt och dessa har inneburit att rektorerna har dragit öronen åt sig. Jag antar att rektorsgruppen har försökt att påverka utbildningsdirektören, men det vet jag inte med säkerhet. Men i vilket fall är det skönt att det tas bort. 

Kommentera