Annons
80-årige Pekka Persson har undervisat i över 50 år. Foto: Tobias Nykänen

Läraren Pekka, 80: ”Jag kan ju inte bara sitta still”

Publicerad 12 december 2018

Sin egen stigande ålder och lärarprofessionens sjunkande status till trots vill 80-åriga ämnes-läraren Pekka Persson inte släppa yrket helt. 
– Jag kan ju inte bara sitta still, det är roligare att undervisa, säger han.

Östersund, Bryssel och den lilla ungerska staden Pápa är tre platser där Pekka Persson jobbat som lärare. Han har undervisat i över 50 år efter lärarutbildningen, och två dagar före 80-årsdagen fick han till slut sin lärarlegitimation.

– När jag var ung hade jag manuskript för att veta vad jag skulle säga. Nu för tiden försöker jag tillsammans med eleverna komma fram till hur man ska göra. De är inkluderade på ett helt annat sätt, säger han. 

Pekka Perssons prov inleds alltid med en uppgift som får eleverna att dra på smilbanden.

– Elevkontakten är A och O i det här jobbet. Vi ska ha roligt på lektionerna. Jag och en tidigare kollega skojade genom att alltid skriva något elakt om varandra i våra prov. ”Om Lars snubblar och faller rakt ner från en höjd av 25 meter, hur hög hastighet håller han då när han träffar marken?”, och liknande, berättar Pekka Persson.

Han läste först matematik och fysik i Uppsala, och skulle sedan komplettera med ett år på lärarhögskola eller provårsläroverk. I skarven mellan de två utbildningsdelarna dök det upp ett vikariat på en termin som Pekka Persson tog sig an.

– När jag sedan sökte till lärarhögskolan i Uppsala så sa de att ”du har ju redan jobbat en termin, så du är nog redan förstörd”.

Således blev det provårsläroverk för hans del. Där fick han hålla lektioner i sina ämnen samtidigt som en bedömare satt längst bak och analyserade. 

– Jag hade en riktig hårding i fysik. Inte ett enda berömmande ord. Efter varje lektion gick vi in i hans rum, och så satte han sig och tände sin pipa och så sa han ”Ja du … Man KAN ju göra sådär. Men nästa gång gör du annorlunda.”

Pekka Persson,  80-årig ämneslärare.Genom åren har Pekka Persson sett läraryrket och dess förutsättningar genomgå stora förändringar. Förändringar som han mest tycker har varit försämringar.

– Kommunaliseringen av skolan 1991 ligger till grund för mycket av de problem vi ser i dag. Man ökar mängden undervisningstimmar, tvingar lärare att vikariera för varandra utan ersättning och lägger på mängder av dokumentation, säger han.

Under åren 1989–1991, just de år då Göran Persson (S) som skolminister drev igenom kommunaliseringen, jobbade Pekka Persson på svenska skolan i Bryssel. 

– Jag lämnade landet som statsanställd, och återvände som kommunalanställd. När jag kom hem hade de placerat mig på två skolor i Östersund till hösten, men jag fick ingen lön under sommaren. ”Du har aldrig jobbat i Östersunds kommun” var förklaringen. Då hade jag jobbat som statsanställd lärare i Östersund i 23 år. Jag tyckte det var en fruktansvärd behandling och jag försökte bråka med myndigheten, men mina barn fick mig att lugna ner mig. 

Jag tycker det är roligt att undervisa och jag har aldrig känt att jag har blivit klar.

De tre barnen, som är vuxna i dag, tog Pekka Persson hand om på egen hand.

– Det är tur att jag är lärare. Det innebar att när barnen var lediga så var jag ledig.

Pekka Persson har många minnen av de elever han har undervisat genom åren. En lyckades utmärka sig som särskilt kritisk i en klass där 20 av 30 elever uttalat att de ”hatar matte”.

– En gång ropade hon rakt ut ”Hur fan gör man nu?!”. Sedan bråkade vi hela året. Och sista lektionen kom hon fram till mig och sa ”Du ska veta att du är den matte-lärare jag har hatat minst”, säger Pekka Persson och skrattar.

Han har inga planer på att sluta undervisa, men förra året trodde han att det var klart.

– I fjol fick jag cancer. Jag fick strålning hela hösten så jag sa till skolan att nu är jag färdig, jag kan inte ställa upp mer. Men efter behandlingen kände jag att jag hade för lite att göra. Så jag hörde ändå av mig till en annan skola. Jag tycker det är roligt att undervisa och jag har aldrig känt att jag har blivit klar, säger han.   

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Forskning: Så mycket påverkar konflikter lärarna

Hur mycket påverkar konflikter med elever och kollegor i skolan en lärare? Henrik Lindqvist vid Linköpings universitet har undersökt vad lärarstudenter och nyblivna lärare upplever som känslomässigt svåra situationer och hur de manövrerar i dem.

Annons
Annons

Nya lagar och regler för skolan träder i kraft i sommar

Lagar

Ett antal nya lagar och regler för skolan träder i kraft den 1 juli, inte minst den länge debatterade läsa-skriva-räkna-garantin.

Annons

"Med skolans styrning är det omöjligt att leva upp till lagen"

Debatt

Helt rätt av LR-skyddsombuden att anmäla flera kommuner till Arbetsmiljöverket och Skolinspektionen. Det skriver representanter för Tankesmedjan Balans, Skolledarupproret och Elevens rätt i en debattartikel.

Kommentera
NPF

Expertens råd: Så blir din skola bättre på att möta elever med NPF

NPF

Vad bör en skola göra för att bli bättre på att möta elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Linda Petersson, rådgivare på SPSM och specialiserad på NPF, ger sina bästa råd. 

Annons
Annons
Nedskärningar i skolan

Lärare protesterar mot nedskärningar – klär sig i rött

Nedskärningar

Genom att klä sig i rött vill lärarna i Hässleholm protestera mot nedskärningarna i skolan.
– Känslan av att komma in i ett lärarrum där alla är rödklädda är ganska mäktig, säger läraren Henrik Hedman som är en av initiativtagarna.

Skyddsombud anmäler kommuner – har fått nog av besparingar

Nedskärningar

Tre skyddsombud har fått nog av besparingarna på skolan i Karlshamn, Trelleborg och Sjöbo. Nu anmäler ombuden kommunerna.

Annons
Studie- och yrkesvägledning

Skolinspektionen: Elever får inte tillräcklig studievägledning

Syv

Elever på yrkesprogram får inte tillräckligt med studie- och yrkesvägledning, det slår Skolinspektionen fast i en ny rapport. 

Lärarnas kritik mot HÖK 18 växer: ”Vi kan inte vänta”

Avtal

Efter aviserade besparingar på skolan i en majoritet av landets kommuner växer kritiken mot det avtal som slöts mellan lärarfacken och SKL i höstas.
Vissa lärare kräver att avtalet sägs upp, andra menar att strejk är enda utvägen.

LR-ordföranden i upprop: ”Kommunerna vanvårdar skolan”

Nedskärningar

Skolan vanvårdas av kommunerna. Det menar samtliga distriktsordföranden i Lärarnas Riksförbund som nu vill se krafttag för ett förstatligande av skolan.

Kommunen vill ta bort lärartjänst på skola: ”Strider mot skollagen”

Arbetsmiljö

Ljusdal vill ta bort speciallärare på en skola på grund av kommunens budgetunderskott. Facket anser att man bryter mot skollagen.

”Jag är lärare för att jag vill – inte för att jag måste”

Debatt

”Jag har lovat mig själv att inte bli en ständigt trött, sur och stressad lärare för då skulle jag antagligen göra ett klart sämre arbete samt riskera att gå hårt in i väggen. Vem gynnas av det?”, skriver läraren Jonas Nilsson efter sitt 18:e avverkade läsår.

Kommentera
Betyg

Forskaren: Rättvisa betyg är en skadlig utopi

Betyg

Försök att administrera fram rättssäkra betyg är meningslösa och skapar problem för lärarna, menar forskaren Lars Melin.
– Betyg kommer aldrig vara rättvisa och det får vi leva med.

”SFI behöver fackliga stödinsatser”

Debatt

Uppror och protestlistor i all ära men de äger ingen förhandlingsrätt. SFI-lärare behöver ett levande fack som identifierar motståndet, verkar för aktivt medlemsskap och går till förhandlingsbordet, skriver SFI-läraren Kristina Sjöberg.

Kommentera

Jesper: Därför är jag lärare

Läraryrket

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen. Här berättar Jesper Inegård i Åre varför han är lärare – och vad han skulle vilja förändra.

Skolavslutning: Du vet att du är lärare när...

Lista

Snart är sommaren här, och 2018/19 förpassas till historien. Skolvärlden har samlat 11 situationer vi tror att flera av er upplevt under läsåret. Känner du igen dig?

TIMPLAN

Stadieindelad timplan blev nådastöt för moderna språk

Timplan

Moderna språk håller på att förblöda. Orsaken: Den stadieindelade timplanen tillsammans med skriande lärarbrist och kortsiktiga politiska beslut.

Kommunerna prioriterar olika för språkundervisning

Moderna språk

Olika kommuner prioriterar språkundervisningen olika högt.

Forskning

Forskaren: Så gör du undervisningen meningsfull

Undervisning

Ibland kan elever uppleva skolgången som meningslös. Så hur gör man som lärare för att höja elevernas känsla av meningsfullhet? 

Nytt avtal: LR ska stötta obehöriga lärare

Fackligt

Genom ett samarbetsavtal med Akademikerförbundet SSR ska Lärarnas Riksförbund bland annat företräda obehöriga akademiker i förhandlingar.

OECD-chefen: ”Det kommer att bli svårare att vara lärare”

OECD

Vad gör en lärare i framtiden? Och hur ser en vanlig skoldag ut? 
– Det kommer bli svårare att vara lärare, men också mycket mer intressant, säger Andreas Schleicher, högste chef för organisationens utbildningskontor, till Skolvärlden.

Så reste sig skolorna – mot alla odds

Reportage

Båda skolorna ligger i socioekonomiskt utsatta områden, båda har haft Skolinspektionen efter sig – och båda har vänt utvecklingen. Skolvärlden besökte dem för att ta reda på hur det gick till.  

Uppdraget: Så ska de rädda problemskolan

Reportage

Går det att vända en problemskola på åtta månader? Skolvärlden besökte Storvretskolan, där Skolinspektionen för första gången använt sitt yttersta maktmedel och låtit staten gå in och bestämma.

Skolverkets nya satsning sågas: ”Sanktionerar obehöriga i skolan”

Legitimation

Skolverket lanserar ett nytt stödverktyg för obehöriga lärare som är tänkt att avlasta legitimerade lärare. Men satsningen möts av kritik bland behöriga lärare.

Granskning: Lärarassistenter

Satsningen på lärarassistenter räcker bara till en kvart per dag

Granskning

En kvart om dagen per klass – eller sex minuter per lärare. Det är vad regeringens satsning på lärarassistenter räcker till om alla lärare och elever i grundskolan ska få del av den.
– Det är en droppe i havet, säger Margit Koppari, SO-lärare på Sjöparksskolan i Gällivare.

Forskaren om lärarassistenter: ”Arbetsbelastningen är lika stor”

Lärarassistenter

Den stora satsningen på skolan i vårändringsbudgeten stavas lärarassistenter. Men vad innebär den för lärarna? Per Lindqvist genomför just nu en av de första svenska studierna på området.

Läraren: ”Vårt behov av kopieringshjälp är begränsat”

Lärarassistenter

Inför höstterminen planerar Östersunds kommun att anställa 15 lärarassistenter.
– Det vore mycket bättre om man satsade på de yrkesgrupper som redan finns i skolan, säger läraren Claes Hoglert.

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons