Lärarnas frågor

”Är det rimligt att administrera så mycket?”

Läraren Ulrica Ambrosius fråga till skolministern.

Ulrica Ambrosius Lina Axelsson Kihlblom

Skolvärlden lät läraren Ulrica Ambrosius ställa sina frågor till nya skolministern Lina Axelsson Kihlblom.

| Foto: Johanna Lundberg och Adam Casselbrant

Skolvärlden lät lärare ställa sina frågor till nya skolministern. Här är Lina Axelsson Kihlbloms svar.

Ulrica Ambrosius, lärare på Oxhagsskolan i Akalla:

  • Är det verkligen rimligt att vi lärare ska mäta så mycket i siffror och sedan administrera dessa mätningar, så att det går ut över barnens undervisning?

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom svarar:

– Jag vill att lärare ska få vara lärare och fokusera på att planera, genomföra och följa upp sin undervisning. Så blir det inte i ett marknadsstyrt skolsystem eller när vi har en kund och leverantörsrelation mellan elever och lärare. Vi hoppas att de revideringar vi gör av läroplanen från hösten 2022 ska vara en hjälp och det här är ett prioriterat område för mig.

Ulrica Ambrosius har arbetat som lärare i 18 år i socioekonomiskt utsatta områden (varav elva år i Tensta och sju år i Oxhagsskolan i Akalla). Som vinnare av Berättarministeriets utmärkelse Pennsvärdet berättade hon om all administration och mätande som stjäl undervisningstid från barn som är i extra stort behov av tid med sina lärare.

Ett av många exempel var en utvärdering hon och en kollega gjorde av en elev. Där hade de 120 frågor att besvara. Efteråt gjorde de på eget bevåg en utvärdering av utvärderingen. Det hade räckt med fem frågor.

Kommentera