lararleg_ko
Nytt beslut

Lärarlyftet förlängs: öppnar för fler med behörighet

Lärarlyftet ska ge ämnesbehörighet även i ämnen där läraren inte undervisar. Beslutet välkomnas av Lärarnas Riksförbund.

Kravet att lärare måste undervisa i det ämne de fortbildar sig i genom lärarlyftet tas bort. Det beslutar regeringen på fredagen. Syftet är att låta lärare bredda sin behörighet till fler ämnen och på så vis ge fler elever möjligheten att undervisas av behöriga lärare.

– Alla elever, oavsett var i landet man bor, ska möta duktiga och behöriga lärare. Därför satsar regeringen nu 135 miljoner kr årligen på att förlänga Lärarlyftet till 2025. På så vis kan fler lärare bli behöriga att undervisa i fler ämnen och fler speciallärare utbildas. Det är bra för såväl lärarna som för eleverna, säger utbildningsminister Anna Ekström till Skolvärlden.

Förändringen välkomnas av Lärarnas Riksförbund, eftersom den nuvarande ordningen förutsätter att lärare undervisar i ämnen där de saknar behörighet.

– Vår generella åsikt är att man ska läsa in sin lärarutbildning den ordinarie vägen. Men det finns ett antal bristämnen och det här ger möjligheten att läsa in de ämnena för den som redan har sin lärarutbildning. Som det var tidigare tvingades lärare att ”fuska” och undervisa i ämnen där de saknar behörighet. Nu kan man läsa in ämnet först och undervisa sedan, säger Åsa Fahlén, Ordförande LR.

Finns det någon baksida av förändringen?

– Det får framtiden utvisa.

Ändringarna träder i kraft den 15 mars 2020 och bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Kommentera