Lärarbristen

Lönegolv ger resultat i Färgelanda

I december meddelande Färgelanda att alla legitimerade lärare i kommunen ska tjäna minst 30 000. Nu börjar jobbansökningarna ramla in.

Skolvärlden rapporterade i december om att Färgelanda var först i Sverige med att införa ett golv för lärarlöner som ett sätt att motverka lärarbristen. Bakom lönesatsningen låg samarbete mellan tjänstemän, politiker och fack.

Nu händer det något i den tidigare tomma inkorgen för ansökningar till kommunens lärartjänster, rapporterar Bohusläningen.

– Vi ser en effekt av att vi gått ut med det här. Ingen jätteeffekt, men det står inte noll i ansökningarna längre. Redan dagen efter hade vi påringning från ett par lärarutbildade som skulle flytta hemåt till Dalsland vilket är roligt, säger personalchef Per Wahlén i en kommentar.

Den unika satsningen till trots så tror han inte att lönen är det allra viktigaste för att locka till sig lärare.

– Jag har jobbat som personalchef i 30 år, och har aldrig varit med om någon som sagt att den är helt nöjd med sin lön. Vi kommer aldrig runt det. Det här är en grund, sedan kommer vi naturligtvis att satsa mer på lärare och titta över arbetsmiljön. Men vi kommer inte att höja och höja, säger Wahlén. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm