hyrlarare

Lotte Johannessen undervisade i SO och NO på lågstadiet via ett bemanningsföretag.

Arbetsmiljö

Lotte är hyrlärare: ”Jag plockar russinen ur kakan”

Friheten att kunna välja omfattning på uppdraget och att bara ägna sig åt undervisning. Det ser Lotte Johannessen som den stora vinsten med att jobba för ett bemanningsföretag.

Om Lotte
  • Namn: Ann-Charlotte ”Lotte” Johannessen
  • Ålder: 68 år
  • Bakgrund: Lågstadielärare sedan början av 1970-talet.
  • Framtid: Fortsätter gärna vicka ett tag till om rätt uppdrag dyker upp.

Fram till dess att hon fyllde 67 år fortsatte Lotte Johannessen att arbeta som lågstadielärare, sen fick hon inte fortsätta även om hon gärna hade velat. Den första hösten njöt hon av att bara vara ledig men så kom hon i våras, av en slump, i kontakt med Zest bemanning.

– Jag var på mitt livs första anställningsintervju. Ett par veckor senare fick jag en fråga om jag kunde tänka mig ett vikariat under våren på en skola som bara ligger fem minuter bort. Det passade perfekt.

Under hela våren undervisade hon i SO och NO i en årskurs tre, sex lektioner i veckan, tisdag till torsdag. Omfattningen var precis vad Lotte Johannessen sökte efter.

– Jag fick bestämma själv. Och det är ju tjusningen med detta. Jag vill inte arbeta mer än tre dagar i veckan. Och jag ville inte ha omfattande vikariat med mentorskap och dokumentationsskyldighet och så vidare. Nu kunde jag plocka russinen ur kakan, jag fick undervisa och jag får behålla kontakten med unga människor. Det är en härlig känsla att veta att några väntar på en på morgonen.

Hade kollegorna på skolan några synpunkter på att du kom in och ”bara” undervisade?

– Nej, inte alls. De var jättetacksamma. Det här var ju sex timmar som ingen hade möjlighet att ta. Och det fanns redan en klasslärare som hade mentorsansvaret. Dessutom hade skolan aldrig kunnat hitta en vikarie på egen hand för så få timmar.

Lönen var också bättre nu jämfört med tiden som fastanställd, berättar hon.

– Proportionellt sett, ja. Och skulle jag gått in och vickat direkt via skolan så hade vikarielönen inte direkt varit storartad.

Upplevde du några nackdelar med att arbeta för ett bemanningsföretag?

– I mitt läge var det bara bra. Jag skulle kalla det win-win. Skolan hade aldrig hittat någon för de här timmarna själva och jag fick komma ut till klassrummet igen. Men det är svårt att jämföra, det är något helt annat att vara klasslärare jämfört med att gå in och göra sina timmar som jag gjort nu.

Det finns kritik från bland annat fackligt håll mot att det blir dyrare i slutändan att ta in bemanningsföretag. Vad tänker du om det?

– Kanske är skolan på väg mot samma utveckling som i sjukvården. Jag skulle önska att det inte behövdes, det handlar om jättemycket pengar om alla lärare beslutade sig för att lämna den kommunala skolan och börja i bemanningsföretag. Samtidigt som det just nu är uppenbart att det finns ett behov i samhället av att ta in personal på det här sättet.

Kommer du att fortsätta vikariera nu under höstterminen?

– Jag fick ett erbjudande om att ansvara för en förskoleklass men det har jag inte kompetens för. Men jag kommer tacka ja direkt om jag får ett erbjudande som passar.

Kommentera