Fackligt

LR: Ledningen på Internationella engelska skolan motarbetar facket

engelska skolan

Samuel Byström på LR berättar att fackliga företrädare som uttalat sig i media satts under hård press på personalmöten inför alla anställda.

| Foto: Mostphotos

Lärarnas Riksförbund i Uppsala avslöjar att ledningen på Internationella engelska skolan går till attack mot fackliga företrädare som figurerar i media.
– Även jag har pekats ut på personalmöten, säger huvudskyddsombudet Samuel Byström i till P4 Uppland.

Problemen på Internationella engelska skolan (IES) i Uppsala har eskalerat efter att LR anmält ledningen till Arbetsmiljöverket för att de inte tagit lärarnas stressade situation på allvar.

Bland annat har facket slagit larm om att lärare drabbats av panikångestattacker.

Det är under arbetet för att förbättra arbetsmiljön som facket anser att ledningen medvetet försvårar arbetet. Exempelvis har rektorn placerat sin egen make, som jobbar som administratör på skolan, i den skyddskommitté som ska verka för bättre arbetsmiljö.

– Det är besvärligt om man ska ha en skyddskommitté som ska jobba för bättre arbetsmiljö och kritiskt granska den. Då skapar det en stark polarisering om chefens make sitter med, säger Samuel Byström till P4 Uppland.

Satts under hård press

Rektorn vill inte uttala sig i radioinslaget och har heller inte velat svara på Skolvärldens frågor.

Men IES centralt mejlar till P4 Uppland och skriver att rektorns make inte längre är med i skyddskommittén. Det är dock inget som fackliga företrädare informerats om.

Samuel Byström på LR berättar också att fackliga företrädare som uttalat sig om situationen i media satts under hård press på personalmöten inför alla anställda.

På rak fråga från P4 Uppland om det är så att ledningen attackerar fackliga företrädare är Samuel Byströms korta svar:

– Ja!

Uppsala inget undantag

Lärarnas Riksförbund ska granska ett 15-tal andra skolor inom koncernen efter arbetsmiljölarmet i Uppsala.

– Vi behöver ta det här till nästa steg och gå igenom alla skolor i region norr och se vad det finns för utmaningar här, säger Samuel Byström.

Han tror inte att Uppsala är ett undantag.

– Vi får göra en psykosocial undersökning på varje skola och se vad det leder till. Kanske visar det sig att Engelska Skolan i Uppsala är ett enskilt fenomen? Men min uppfattning är att det inte är så, säger Samuel Byström till P4 Uppland.

Kommentera