Annons
Statsvetaren Jenny Madestam i Almedalen. Foto: Jonas Fond

Så var skolpolitiken i partiledartalen

Publicerad 8 juli 2018

Fakta

Kort om varje parti – så var talen:

Ulf Kristersson, Moderaterna:

”Hans fokus var att stå upp för demokratin och visa att man inte vill sitta i samma båt som Sverigedemokraterna. Men man prata också lite om skolan; särskilt utsatta barn och vikten av språkskola.” 

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet:

”Sjöstedt la ett förslag på idrottsskola för barn 6–12 år, och det för att jämna ut skillnader. Han fokuserade även mycket på frågan om vinster i välfärden.”

Jan Björklund, Liberalerna: 

”Jan Björklund koncentrerade sig på EU och vikten av att fördjupa EU-medlemskap. Men han lyfte även att skolan kan möjliggöra klassresa och att kunskapsskolan kan möjliggöra det.” 

Annie Lööf, Centerpartiet:

”Inte mycket skolan över huvud taget. Men hon pratade om att värna demokratin och att stå upp mot nationalisterna. Hon lanserade också ett ”integrationsår”, att människor kan komma hit och plugga och göra praktik, och så vidare direkt när man har kommit till Sverige.”

Stefan Löfven, Socialdemokraterna:

”Löfven höll ett tal som var väldigt klassiskt Socialdemokraterna. Hans tal innehöll väldigt många olika politikområden, bland annat skolan, och kokar man ner det så handlade det om att hålla ihop Sverige.”     

Ebba Busch Thor, Kristdemokraterna:

”Nästan uteslutande koncentration på sjukvården. Hon vill ha den frågan i fokus i valet. Men hon talade även om kriminalpolitiken och polisen. Ingenting om skolan.” 

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna:

”Talet innehöll ingenting om skolan. Hans tal präglade av att kritisera övriga etablerade partier om vad man inte har lyckats med. Ett klassiskt Sverigedemokratiskt tal.”

Isabella Lövin, Miljöpartiet:

”Hon satsade allt krut på miljön, det var den frågan för hela slanten. Det är väldigt tydligt att partiet går tillbaka till rötterna och bara ska vara ett miljöparti inför valet. Ingen skola.”

Relaterat

Statsvetaren Jenny Madestam kommenterar exklusivt för Skolvärlden skolpolitiken i partiledartalen från årets politikervecka.

Under söndagen var det Almedalens sista dag för 2018. Efter en lång vecka fylld med politik summerar och analyserar statsvetaren Jenny Madestam partiledartalen under åretsAlmedalsvecka.

Hur mycket plats fick skolfrågan i partiledarnas tal? 

– Skolfrågan fick en ganska liten plats i årets tal. Det var få av partiledarna, ungefär hälften, som nämnde skolan på något sätt i talen. Jag noterade att Ebba Busch Thor, Annie Lööf,Jimmie Åkesson och Isabella Lövin egentligen inte sa någonting om skolan över huvud taget. Det är uppenbart att det stundande valet inte är något skolval, som det var 2014, säger Jenny Madestam.

Vilken politiker lyfte skolpolitiken mest? 

– Det var väl Stefan Löfven som pratade en hel del om vad de har gjort för satsningar för svensk skola och vad man i partiet vill fortsätta göra. Även Jan Björklund nämnde skolan i slutet av sitt tal och sa skämtsamt att: ”trodde ni att jag skulle hålla ett tal utan att nämna skolan”. Även Moderaternas Ulf Kristersson hade ett avsnitt som handlade om utsatta barn och ungdomar, och där kom skolan in. Jag har svårt att säga vem som pratade om skolan mest. 

Varför var det så lite skolpolitik i talen generellt tror du? 

– Det har att göra med att det är andra frågor som överskuggar. Migrationsfrågan har präglat svensk politik de senaste två åren. Men också frågor som kriminalitet, lag och ordning och sjukvård. Skolfrågan har hamnat lite längre ner, även om man i många mätningar kan se att den ändå ligger strax bakom de redan nämnda frågorna. Migrationsfrågan ligger i topp för att väljarna tycker att den är viktig, men också för att partierna lyfter frågan hela tiden. 

Hur ser du på talens kvalitet jämfört med tidigare år? 

– Jag skulle säga att talen var väldigt emotionellt präglade jämfört med tidigare år. Många experter menar att det här valet mycket väl kan handla mycket om känslor, och inte så mycket förnuft eller några specifika sakfrågor. Det utmärktes också i flera av talen. Många av partiledarna anspelade på sina egna erfarenheter eller lyfte exempel på människor som de har mött i landet som är utsatta. Så det emotionella är mitt största generella intryck av talen. 

Skolpolitiken lyste med sin frånvaro i talen alltså. Tror du vi kommer att få se partierna och deras ledare prata mer om skolpolitiken ju närmare valet vi kommer? 

– Det tror jag faktiskt. Till exempel Jan Björklund har sagt att man ska värna om skolfrågan, bland annat, i valrörelsen. Även Moderaterna och Ulf Kristersson kommer nog att lyfta det här med ordning och reda, betyg, mer kunskapskrav och så vidare framöver. Tittar man på Socialdemokraterna så har Löfven nog ingenting emot att prata om skolan heller. Eftersom hans parti har gjort en hel del som de vill lyfta fram, men även då att göra ännu mer. 

Når politikerna skolfolket med talen då? Alltså, hur stor påverkan har egentligen deras tal i Almedalen när det är ett valår?

– Talet har betydelse på det sättet att det ger ringar på vattnet, som sedan sprider sig till fastlandet genom traditionell media. Att ni och andra rapporterar kring det ger uppmärksamhet. Men samtidigt är det svårt att lansera några förslag under ett tal i Almedalen, som Vänsterpartiet med idrottsskola. Nu går ju alla på semester och det är ingenting som man riktigt tänker på då. Så när V-förslaget tas upp igen i augusti så tror jag att det kommer att låta som ett nytt förslag för många väljare, det är ganska få som hänger med i allt som sägs i Almedalen. 

Se en annan webbtv-intervjun med Jenny Madestam från Almedalen här:

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Ny satsning ska stärka skolans sexualundervisning

Kompetensutveckling

Sex- och samlevnadsundervisningen är en utmaning för många lärare och behovet av kompetensutveckling är stort.
För att vända trenden satsar RFSU på riktade insatser till lärare för att höja kunskapen inom området.

Annons
Annons

Sara Bruun: Vi måste våga nämna trollet vid dess namn

Blogg

”Vi får inte ducka för att lyfta upp jobbiga saker av rädsla för att till exempel bli rasiststämplade”, skriver Sara Bruun.

Annons

Vänersborg ska spara – genom minskade sjukskrivningar

Budget

I nya budgeten ska Vänersborg spara nästan 10 miljoner på läromedel, kompetensutveckling – och minskade sjukskrivningar.

Kornhall: Så ser jag på punkterna om skolan i överenskommelsen

Skolpolitik

Per Kornhall går igenom överenskommelsen – punkt för punkt om skolan – som kan ligga till grund för att en S/MP-regering.

Annons
Annons

Utredning: Förslag om statlig skola

Förstatligande

Förslag till förstatligande av skolan är del av uppgörelsen mellan Socialdemokraterna och Liberalerna. Det bekräftar Liberalernas utbildningspolitiska talesperson Roger Haddad för Skolvärlden.

Annons

Kravet på mer undervisningstid tas bort: ”Glädjande”

Arbetsmiljö

Det kritiserade lönekriteriet om mer undervisningstid för lärare i Uppsala skrotas. 
– De signaler jag fått är att det har upplevts som stressande snarare än att det är utvecklande, säger Birgitta Pettersson, utbildningsdirektör i Uppsala kommun.

Så vände Gotland syv-krisen

Syv-brist

För två år sedan fanns det inte en enda behörig studie- och yrkesvägledare på Gotlands grundskola. Idag är situationen en annan.

Mors dag och kanelbullar – är de en del av vårt uppdrag?

Ny blogg

Vilka dagar och högtider ska vi i skolan uppmärksamma i undervisningen? Födelsedagar, mors dag och kanelbullar – är de en del av vårt uppdrag? Karin Boberg är ny bloggare på Skolvärlden.

Skolinspektionen

Staten tar över problemskola: ”En viktig markering”

Skolinspektionen

Problemen på en skola i Botkyrka har visat sig så allvarliga att Skolinspektionen går in och tar över – något som aldrig gjorts tidigare. 
– Jag tror att det här är en viktig markering, säger Peter Bergander, kommunombud för LR i Botkyrka.

Skolinspektionen: Unikt att problemen fortsatt under så lång tid

Skolövertagandet

Trots upprepande anmärkningar och vitesförelägganden har Botkyrka kommun inte åtgärdat bristerna på Storvretskolan, som nu tas över av Skolinspektionen.
­– Det handlar om elevernas rätt till en god undervisning, säger Jukka Kuusisto på myndigheten.

Botkyrka efter det unika beslutet: ”Det är tungt”

Skolinspektionen

För första gången har Skolinspektionen tagit beslutet att gå in och ta över en kritiserad skola för att säkerställa att bristerna åtgärdas.

Forskning: Lärarna ser brister i sin egen undervisning

Forskning

Ny forskning visar att lärare är självkritiska till sin egen undervisning i NO-ämnena. Samtidigt slår lärarna fast att de saknar stöd för att arbeta språkutvecklande med eleverna.

Nya förslag: Så vill Skolverket förändra kursplanerna

Kurs- och ämnesplaner

Skolverket har presenterat förbättringar som man vill göra av kurs- och ämnesplaner. Bland annat vill myndigheten se en ökad betoning på faktakunskaper, mindre detaljerade kunskapskrav och bättre anpassning till de olika stadierna. 

”Likabehandlingen börjar med språket”

Debatt

”Vi kan inte passivt stå vid sidan av den ’digitala skolgården’ och iaktta när en normalisering av begrepp och uttryck som går emot våra mänskliga värden börjar formas”, skriver rektorn Peter Heddelin.

Kommentera

Så ser Skolsverige på det nya året

Enkät

Ett år är till ända. Skolvärlden frågade centrala personer i skolans värld om 2018 blev som de hade hoppats. Och vad de önskar för 2019. 

Mest läst 2018

Här är de 15 mest lästa artiklarna 2018

Mest läst 2018

Lågaffektivt bemötande, lärarlöner och NPF. Här är listan på de 15 mest lästa artiklarna på Skolvärldens webbplats under 2018.

Forskning: Rollerna lärare går in i när de skriver omdömen

Bedömning

Lärare iklär sig fyra olika roller när de skriver elevomdömen, visar ny forskning. Enligt språkforskaren Annelie Johansson är det mest professionella att bemästra de alla. 

Terminsavslutning: Du vet att du är lärare när…

Lista

Höstterminen har bjudit på många minnen. Några fina, och några som du helst vill glömma så fort som möjligt. Känner du igen dig i någon av de här situationerna?

Nya skollagar att hålla koll på 2019

Lagar

Under 2019 träder att antal lagändringar i kraft som påverkar den som arbetar i skolan. Bland annat blir det krav på mer undervisningstid i matematik och idrott och hälsa.

Skolverket kritiseras för de läckta nationella proven

Nationella prov

Riksrevisionens granskning visar att Skolverket brister i arbetet mot spridningen av nationella proven. Men myndigheten tror att man är på rätt väg med att bryta trenden.

Nytt förslag: Slopa karensavdraget för lärare

Budget

Lärare är i högre grad utsatta för smittorisk än andra yrkesgrupper, därför borde karensavdraget slopas för skolpersonal menar Sverigedemokraterna.
– Det är inte rimligt att lärarna själva ska få stå för kostnaden, säger Patrick Reslow som är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Debatt: Betygen måste bli rättssäkra

Debatt

Svensk skola är i behov av ett system där allt fler prov rättas centralt av oberoende examinatorer, skriver Olle Bring, riksordförande Moderat Skolungdom.

Kommentera

Så påverkar budgeten dig som lärare

Budget

Riksdagen har röstat igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budget. Så här berörs du som lärare av den.

”Villkoren måste förbättras för att locka fler till läraryrket”

Debatt

”Menar vi allvar med att lyfta yrkets status, locka de bästa studenterna till att söka lärarutbildningen så måste även villkoren för lärarna förbättras”, skriver Roger Haddad (L), vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

Kommentera

Lärarnas vanligaste frågor till SPSM om betyg och särskilt stöd

Betyg och bedömning

Hur fungerar pysparagrafen, alternativa verktyg, lathundar och strukturstöd vid betygsättning och bedömning?
SPSM:s expert svarar på vanliga frågor om bedömning.

Åtta rektorer kräver: Erfarna lärare måste få högre lön

Lärarlöner

Åtta rektorer på Ystad gymnasium kräver mer pengar till lärarlöner.
– Det är ett arbetsmiljöproblem att nyanställda får mycket högre lön än erfarna, lojala lärare, säger rektorn Lena Schmidt.

Skolan kraftsamlar för allas rätt att funka olika

Musikhjälpen

Från 3 miljoner 2008, till 74 miljoner förra året. Varje år sedan starten har Musikhjälpen slagit rekord. I år kommer flera initiativ från skolans värld. 

Malin skämtar om läraryrket – och fick arbetslusten tillbaka

Arbetsmiljö

Vad har undervisning och stand up gemensamt? En hel del om du frågar läraren och komikern Malin Appeltofft.

Faktorerna som påverkar ett barn som inte kommer till skolan

Hemmasittare

Alexander Skytte skriver om hur skolan kan arbeta för att förhindra att elever inte kommer till skolan: ”Om vi vill ha tillbaka elever med problematisk skolfrånvaro måste vi vara beredda på att ändra vårt sätt att jobba.”

Här tas tekniken på allvar

NO och teknik

På de flesta skolor för teknikämnet en undanskymd tillvaro och elevernas intresse dalar i takt med att de blir äldre. I Mörrum utanför Karlshamn har man vänt trenden – med hjälp av 3D och en förändrad lärarroll. 

Läraren Pekka, 80: ”Jag kan ju inte bara sitta still”

Intervju

Sin egen stigande ålder och lärarprofessionens sjunkande status till trots vill 80-åriga ämnes-läraren Pekka Persson inte släppa yrket helt. 
– Jag kan ju inte bara sitta still, det är roligare att undervisa, säger han.

Trots att fler tar examen: ”Problem kvarstår”

Gymnasiet

Fler elever tar gymnasieexamen inom tre år på de nationella programmen, visar Skolverket statistik. Men trots ökningen varnar LR:s Åsa Fahlén:
– Skolsystemet som helhet lyckas inte ge alla elever möjlighet att skaffa sig en god skolgång.

Så kan du hantera relationen med eleverna

Relationer

De flesta lärare upplever dagligen hur relationen med eleverna är viktig för att nå goda resultat. Men forskningen visar att de inte alltid är lika bra på att navigera den relationen i praktiken. 

Arbetsuppgifter

Lärarna: ”Vår tid går till annat än undervisning”

En stor del av låg- och mellanstadielärarnas arbetstid går åt till uppgifter som inte har med läraruppdraget att göra. Över 80 procent av lärarna använder
delar av sin arbetsdag till att bland annat rastvakta, kopiera, fixa i klassrummet och bjuda in till olika aktiviteter, visar en ny undersökning.

Så svarar lärarna om arbetsuppgifter som stjäl tid

Undersökning

Rastvakta, vattna blommor, fixa gardiner, kopiera... Så säger lärarna om de arbetsuppgifter som ligger utanför den egna undervisningen.

Rektorn: Är Skolverkets nya allmänna råd förenliga med skollagen?

Debatt

”Separera inte lärarens ämneskompetens och hens rättighet till bedömning om allmänna råden ska vara gångbara fullt ut”, skriver rektorn Jens S West.

Kommentera

En julsaga

Debatt

”Det lackar mot jul i Fabriken på Ågatan”. Bana 4 i Kungsbacka önskar alla montörer en god jul.

Kommentera

”Så ökar vi kunskaperna i främmande språk”

Debatt

Hur vänder vi den nedåtgående trenden för kunskaper i främmande språk och bristen på behöriga språklärare? ”Prata med barnen om exportens betydelse för Sverige och vilka dörrar språkkunskaper kan öppna för dem! Och satsa mer på språklärare!”, skriver Aino Weber på Tysk- svenska handelskammaren.

Kommentera

Rosa bussen ska öka likvärdigheten i utsatta områden

Digital kompetens

En rosa buss ska få fler mellanstadieelever i utsatta områden att intressera sig för programmering.
– Vi vill bidra till en jämlik utbildning, säger Maria Olsson.

Skolresultaten pekar uppåt i ny rapport

Positiv trend

Fler är behöriga till gymnasieskolan och det genomsnittliga meritvärdet ökar, men bristen på jämlikhet kvarstår. Det visar en ny rapport om grundskolan från SKL.

Sociala medier – därför måste även yngre barn få kunskaper i bild

Debatt

Vi lever med en visuell kommunikation i en omfattning som vi aldrig tidigare har upplevt. Därför måste skolan ta bildämnet på allvar och ge även yngre barn bildkunskaper”, skriver författaren Torhild Elisabet Sandberg.

Kommentera

Rapport: Högpresterande elever saknar utmaningar i skolan

Rapport

Det saknas anpassade utmaningar för högpresterande elever i flera av landets skolor, visar en granskning från Skolinspektionen. 
– Sverige ligger sist i hela världen när det kommer till frågor som rör särskilt begåvade och högpresterande elever, säger pedagogen Mona Liljedahl.

Så förhindrade de hundratals gymnasieavhopp

Avhopp

Satsningen ”Plugga klart” tog sikte på 800 elever i riskzonen för att hoppa av gymnasiet. Resultatet: 720 av dem är kvar i skolan. – Det handlar mycket om att skapa relationer och vara lyhörd, säger Sebastian Wass, en av lärarna som deltar i satsningen.

LR Studs ordförande tar över Saco studentråd

LR Stud

Lärarnas Riksförbunds studerandeförenings ordförande Mimmi Rönnqvist är vald till ordförande i Saco studentråd under verksamhetsperioden 19/20.

Elvira, 18: ”Det är dags att vi börjar tänka på lärarna”

Debatt

”Lärare undervisar Sveriges framtid och det är dags att vi börjar tänka på dem. Lärarutbildningen måste ställa högre krav”, skriver 18-åriga Elvira Löwenadler.

Kommentera

Miljonsatsning på tioårig grundskola i M:s budget

Budget

Inför en timme mer i undervisningstid, utöka satsningen på lovskolan och lansera en tioårig grundskola. Det är några av delarna på skolområdet som återfinns i Moderaternas budgetmotion.

Så fick Västeråsskolan stopp på stöket

Arbetsmiljö

Dagliga konflikter bland eleverna och stök i klassrummet. Lärare och rektorer som slutade på löpande band. Och ett hot om vite på nära en miljon kronor från Skolinspektionen. Det såg inte ljust ut för Vetterstorpsskolan i Västerås – men på ett halvår vände trenden.

Högsäsong för betygsfrågor – det vill lärarna veta

Betygsättning

Det drar ihop sig till betygsättning på landets skolor. På Skolverket märks det genom att fler lärare hör av sig med frågor – och i år har de en lite annan karaktär än tidigare.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons
Annons