partier-ny
Foto: Melker Dahlstrand
Val 2018

Partiernas kandidater: ”Om jag fick bli utbildningsminister…”

Under den stora skoldebatten i Almedalen fick alla riksdagspartiernas utbildningspolitiska talespersoner svara på frågan ”Vad gör du om du blir utbildningsminister efter valet?” Här är svaren.

Ulrika Carlsson (C)
– Jag skulle ta mig an lärarbristen. Det kanske kräver ett antal tuffa beslut, men det skulle jag göra dag ett. Lärarbristen är det viktigaste.

(”Tuffa beslut” hänvisar till ett tidigare uttalande under debatten då Ulrika Carlsson menade att man kan behöva se lite mellan fingrarna med lärarlegitimationen under en period för att klara av lärarbristen)

Annika Eclund (KD)
– Jag skulle lagstadga om speciallärare och specialpedgoger i klassrummen. Och hjälpa lärarna att skapa studiero i klassrummet. Det borde finnas en större styrning av lärarnas verktyg för att skapa lugn och ro.

Daniel Riazat (V)
– Vi vill skapa en jämlik och likvärdig skola. Avskaffa vinstjakten, förstatliga svenska skolan, ta bort det segregerande skolvalet. Och ersätt sistelärarreformen med en satsning på alla lärare.

Christer Nylander (L)
– Jag håller med Ulrika och Annika. Jag skulle göra det svårare att komma in på lärarutbildningen. Det skickar signalen att det är ett viktigt och komplicerat yrke.

Gustav Fridolin (MP)
– NPF-kunskap i alla lärarutbildningar. Professionsprogram där jag som lärare eller rektor äger min professionsutveckling och väljer när jag tar ett steg. Inte med fokus på några utvalda, utan alla lärare.

Stefan Jakobsson (SD)
– Jag skulle föreslå långsiktighet för lärarna. Bjuda in alla partier, inklusive vänsterpartiet som inte gillar oss, och diskutera igenom alla förslag gemensamt tills vi får en långsiktigt hållbar politik.

Erik Bengtzboe (M)
– Jag skulle först önska att det blir EN minister för skolan, så man slipper det här krånglet vi har nu. Sedan skulle jag föra in förskoleklassen i grundskolan och ha fokus på matte och svenska tidigt, så att eleverna får en stadig grund att stå på.

Anna Ekström (S)
– En skola med fokus på kunskap och inte vinstjakt. Där vi gör upp med marknadsstyrningen, Vi vill alla ha en skola med hög kvalitet. Men att det ska mätas på det sätt vi gör i dag, som leder till massa administration, är fel. Så mer makt åt lärarna.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm