_per-olof_sorsell

Per-Olof Sorsell, Lärarnas Riksförbunds pensionsexpert.

Pension

Många fördelar för den som vill jobba efter 65

Vad gäller om du skulle välja att fortsätta jobba efter att ha fyllt 65 år? Lärarnas Riksförbunds pensionsexpert Per-Olof Sorsell berättar hur det ligger till.

Fortsätter jag att tjäna in pension om jag fortsätter jobba efter 65?

– Ja, om du fortsätter jobba så tjänar du in mer till den allmänna pensionen. Vissa arbetsgivare har dessutom tjänstepensionsavtal som innebär att de fortsätter att göra avsättningar även efter att de anställda fyllt 65 år, men det beror på vilket avtal de har.

Får jag jobba hur länge jag vill? Kan arbetsgivaren hindra mig?

– Du har rätt att kvarstå i anställning till du fyller 67 år, enligt lagen om anställningsskydd (LAS). Arbetsgivaren kan vid din 67-årsdag säga upp din anställning. Kanske blir du erbjuden en ny visstidsanställning efter det. Det är ett guldläge att förhandla om bättre villkor och lön.

– Om du inte blir uppsagd fortsätter din anställning som tidigare. Det finns ingen övre gräns för hur länge du får jobba, utan det är något som du och din arbetsgivare kommer överens om. Ett sätt att orka jobba längre kan vara att gå ner till deltid, om din arbetsgivare går med på det.

Finns det skattefördelar med att jobba lite längre än till 65? 

– Det år du fyller 66 år sänks skatten på din arbetsinkomst. Samtidigt sänks arbetsgivaravgiften för din arbetsgivare som betalar lägre sociala avgifter för dig. Det blir alltså billigare för din arbetsgivare att ha dig anställd. I stället för att göra en besparing kan din arbetsgivare fortsätta att lägga samma summa för din anställning, men i stället ge dig ett lönepåslag som motsvarar sänkningen.

– Det är ingenting som arbetsgivaren måste göra, men det kan vara värt att ställa frågan. Kanske kan det vara en morot som får dig att vilja jobba några år till. Om du har många år i yrket har du både värdefull erfarenhet och kompetens vilket ofta är eftertraktat av arbetsgivare och en anledning att vilja ha dig kvar.

– Om det dessutom råder brist på behöriga lärare inom dina ämnen är du ännu mer attraktiv på arbetsmarknaden. Det ger dig ett bra läge att förhandla om bättre villkor.

Kan jag ångra mig och gå tillbaka till att börja arbeta igen?

– Ja, visst kan du ångra dig. Många pensionärer jobbar extra under perioder, antingen hos tidigare arbetsgivare eller hos nya arbetsgivare. Du kan avbryta uttaget av allmän pension, helt eller delvis. Det är inte ovanligt att både jobba och ta ut pension, och därmed tjäna in mer pension samtidigt som du tar ut pension.

Hur mycket mer tjänar jag på att jobba längre?

– Det finns mycket pengar att tjäna. Dels hinner du samla ihop till mer pension, dels finns skattefördelar som gör att du betalar mindre i skatt. För att få veta exakt hur mycket du kan tjäna genom att jobba lite längre kan du kontakta Lärarförsäkringar för att få en kostnadsfri pensionsrådgivning eller hjälp med att planera uttaget av din pension. Det är en uppskattad förmån för alla medlemmar i Lärarnas Riksförbund.

Hur mycket förlorar jag på att gå i pension tidigare?

– Om du funderar på att trappa ner tidigare kan det vara klokt att först undersöka om det finns andra lösningar som gör att du orkar jobba lite längre. Exempelvis kan du försöka få anpassade arbetsuppgifter, ett bättre schema eller möjlighet att jobba hemifrån ibland.

– Ett samtal med chefen kanske visar att det finns möjligheter som du inte kände till. För att få veta hur mycket du förlorar på att gå i pension tidigare kan du få hjälp av Lärarförsäkringars pensionsrådgivning. 

Läs mer om pensionsrådgivning här.

Kommentera