tomas_konig2

Tomas König hade både lång erfarenhet och var behörig inom sina ämnen, och fick ett stort löne­påslag för att han skulle vilja stanna lite till på skolan.

| Foto: Jörgen Ragnarson
Lön

Tomas trissade upp sin lön med tusenlappar

Tomas König fortsatte jobba som lärare efter att han fyllt 65 år. Ett lönetips om att arbetsgivaravgiften sänks kraftigt det år man fyller 66 visade sig vara mycket värdefullt. 
– Jag fick upp min lön många tusen kronor om året, säger Tomas.

Lägre skatter när du är 66 år
  • Arbetsgivaravgiften är 31,42 procent av din lön innan du har fyllt 66 år. Därefter betalar arbetsgivaren endast 16,36 procent av din lön i arbets-givaravgift. Du kan fråga din arbetsgivare om du kan få motsvarande summa i lönepåslag. Det är arbetsgivaren som avgör, men det kan vara värt att fråga. 

Reducerad medlemsavgift

  • Om du går ner i arbetstid så att du jobbar 59 procent eller mindre kan LR även justera din medlemsavgift. Anmäl det till oss så hjälper vi dig. 08-613 27 00 eller medlem@lr.se.

Börjar du närma dig 65-årsdagen? Din kompetens och din närvaro är eftertraktad av arbetsgivare, så det kan vara ett gyllene läge att förhandla dig till en högre lön och bra villkor.

Tomas König fortsatte jobba som kemi- och matematiklärare på gymnasiet till efter han fyllt 70 år. Han hade kollat upp att för varje månad han jobbade blev det ett påslag till pensionen som skulle göra stor skillnad den dag han valde att sluta arbeta.

– Jag såg ingen anledning att gå i pension när jag hade det så roligt på jobbet. Jag trivdes bra på skolan och med kollegorna och ville fortsätta arbeta ett tag till, berättar Tomas. 

När han besökte en skolmässa fick han ett tips som visade sig vara mycket värdefullt. Han fick veta att arbetsgivaravgiften sänks kraftigt det år man fyller 66, och att han kunde fråga arbetsgivaren om han kunde få ett lönepåslag som motsvarade sänkningen. 

– Det var en person på Lärarnas Riksförbund som tipsade mig på den där mässan och det resulterade i att jag fick upp min lön många tusen per år, säger Tomas. 

När Tomas ställde frågan till sin rektor visade det sig att hon inte kände till den sänkta arbetsgivaravgiften, men hon kunde ge honom ett rejält lönepåslag utan att det kostade en enda krona extra totalt sett i lönekostnad för arbetsgivaren.

– Det blev en vinst för båda parter. Jag fick ett välkommet tillskott i plånboken, och skolan fick behålla mig som lärare några år till. Jag var ju både behörig och erfaren inom mina ämnen, så de tyckte att det var bra att kunna ge mig en morot för att stanna kvar, säger Tomas.

Att fortsätta jobba några år till hade flera fördelar för Tomas. Dels tjänade han in mer pension under den tiden, dels väntade han med att ta ut pension vilket gjorde att summan per månad var högre när det väl var dags att sluta arbeta.

– Jag fick möjlighet att jobba hemifrån en dag i veckan och jag kände aldrig att det var tungt utan bara roligt eftersom jag trivdes så bra med alla härliga människor jag hade runt mig. Pengarna var viktiga men viktigast av allt var faktiskt kollegorna och eleverna, säger Tomas König som numera är pensionär. 

Kommentera