elinahalvarsson_0
Foto: Daniel Hirsch
Pride

Normkritik i klassrummet under Pride

Lyssna på panelsamtal om hur skolor lyckas med sitt värdegrundsarbete och testa på att vara elev i ett normkritiskt klassrum. Lärarnas Riksförbunds studerandeförening lyfter vikten av ett öppet klassrum under Stockholm Pride.

Stockholm Pride har dragit igång och som tidigare deltar Lärarnas Riksförbund och Lärarnas Riksförbunds studerandeförening med aktiviteter under veckan.

– Det är viktigt för oss att visa att hbtq-frågorna är angelägna och aktuella i skolan och på lärarutbildningen. Det är så grundläggande – alla går i skolan och då ska alla vara välkomna och kunna trivas oavsett vad man har för identitetsuttryck. Att vara medveten och jobba aktivt med normkritik visar också på en hög kvalitet i utbildningen och man blir en attraktiv arbetsplats för oss som ska bli lärare, säger Elina Halvarsson, ordförande för LR Stud.

På onsdag bjuder Lärarnas Riksförbund in till ett panelsamtal kl 12 i Pride House på Kulturhuset om hur skolor kan lyckas med sitt värdegrundsarbete så att alla känner att de kan vara sig själva. Elina Halvarsson är en av paneldeltagarna.

– I grunden handlar det om att man ska kunna känna trygghet att vara den man är och den man vill vara. Det är en grundfråga för vår existens och för att vi ska kunna trivas och göra ett bra jobb. Det visar både Skolvärldens undersökning om rasism och Lärarnas Riksförbunds rapporter om värdegrundsarbetet. Skolor behöver bli bättre på att jobba med de här frågorna.

I Lärarnas Riksförbunds och LR Studs tält på festivalområdet kan besökare pröva på att vara elev i ett öppet klassrum.

– Vi kommer att ha korta lektionstillfällen då vi gör saker man känner igen från skolan, men utifrån ett normkritiskt perspektiv. Vi vill visa att det går att undervisa i svensk grammatik och historia på andra sätt som innefattar det. Det öppna klassrummet kommer att genomsyra hela vårt deltagande hela veckan.

Vad ska LR Stud göra på paraden på lördag?

–  Vi ska ha har det öppna klassrummet på hjul i år igen. Varför ändra på ett vinnande koncept? Det är fortfarande en lika viktig och aktuell fråga. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm