kalltirorvik

När det varit som värst har temperaturen sträckt sig från 14 till 39 grader,

Arbetsmiljö

Olidliga temperaturer sänker lärarna

Skolan i Rörvik har problem med dålig ventilation och hemska temperaturer. I vissa klassrum kan det som värst bli så kallt som 14 grader och i andra så varmt som 39.
– Det är de gamla fönstren, de är för dåliga och släpper in kylan på vintern och värmen på sommaren, säger Ida Svensson, lokalombud och lärare på Rörviks skola.

Personalen på Rörviks skola i Sävsjö kommun har bett om en renovering av sedan tio år tillbaka, speciellt för den äldsta delen som byggdes 1958 och inte har setts till sedan dess. Men problem finns också i de tillbyggnader som tillkommit på 80- och 90-talet.

– Man kan säga att behoven finns i hela skolan, men som allra mest i den äldsta delen, säger Ida Svensson.

Skolbyggnaden är sliten på vissa ställen och det är trångbott, dessutom har man upptäckt fukt i källaren säger hon, men det största problemet är temperaturen och den dåliga luften. I syslöjdsalen satt eleverna med jackor på inomhus vid ett tillfälle då det bara var 14 grader varmt och i hemkunskapssalen har det mätts upp till så mycket som 39 grader varmt.

– I trean till exempel har man fått lägga filtar i fönstren vintertid, och på sommaren blir det för varmt. Fönstren är för tunna så de klarar inte kylan och de klarar inte värmen heller och det finns inga fungerande markiser så störst behov är det i den äldsta delen av skolan. Men man har ju märkt att även de nyare delarna har man problem med ventilationen.

– En del är dessutom igenskruvade för att man inte ska kunna öppna dem för när de gick att öppna gick det inte att stänga dem istället. Vilket gör det svårt att få bra luft i klassrummet för det är inte alltid det går att ha öppen dörr ut mot korridoren till exempel.

Flera elever och lärare säger att de blir trötta av värmen och får huvudvärk och därför inte orkar med att följa med i undervisningen.

– Det är klart att de som har svårt att fokusera när det blir för varmt tycker det är jobbigt när det är så ojämna temperaturer.

Utöver att skolan inte har renoverats är ett problem att organisationen för vaktmästeriet har förändrats, tidigare hade man en egen vaktmästare som var på skolan varje dag och därför hade väldigt bra insyn. Det är inte fallet idag.

– Jag säger inget ont om vår vaktmästare, han gör så gott han kan och gör verkligen konstgjord andning. Men det är klart att när man hade en vaktmästare här som hade en tillsyn, även om de kanske inte fick göra allting heller, så var det annorlunda. Vissa saker ger större problem nu än vad det hade behövt vara, så underhållet har strukit på foten för en vaktmästarorganisation som gjorts om så att man inte har en egen vaktmästare varje dag. Det kostade ju, men det kostar miljoner att åtgärda det som gått fel, säger Ida Svensson.

Trots problemen så tycker hon att det är en bra skola och det är därför lärarna tar upp de brister som finns.

– Vi gillar vår skola och vi som jobbar här värnar om den och bygden och bygdens barn, så man kämpar ju på. Man tänker att det blir väl bättre någon gång och det är många skolor i vår kommun som behövt renovering som är byggda ungefär vid samma tid.

Fredrik Håkansson (KD) är ordförande i barn- och utbildningsnämnden tycker att renoveringen borde ha skett tidigare.

– I efterhand får man säga att kommunen har brustit när det gäller underhållsplaner och att underhålla skolan. Det borde åtgärdats tidigare men istället har det skjutits upp tills det blivit mer eller mindre ett akutläge och det är inte alls bra, men det har inte varit möjligt förrän nu, säger han.

Arbetet har inte påbörjats under de senaste åren därför att andra delar av barn- och utbildningsområdet prioriterats, bland annat har flera förskolor och skolor byggts ut eftersom kommunen tagit emot många nyanlända. Fredrik Håkansson säger att renoveringen ska bli av nu, men han kan inte säga exakt när.

– Jag vet inte vad som är rimligt att säga, men det är en process innan vi är framme vid att sätta ned spaden i jorden så att säga. Förhoppningsvis börjar byggstarten nästa år.

Kommentera