akeredsskolan_ny

Sju av tio kommuner uppger i Skolvärldens enkät att de behöver nya lokaler inom de närmaste fem åren.

Arbetsmiljö

Efter arbetsmiljölarmet – kritiserad skola ska rivas

Lokalerna i Åkeredsskolan har gjort flera lärare och elever sjuka. Nu evakueras skolan och politikerna vill att byggnaden ska rivas.
– Det skulle vara fantastiskt om man river skolan, säger LR-ombudet Jenny van Leeuwen.

I början av februari skrev Skolvärlden om arbetsmiljöproblemen på Åkeredsskolan i västra Göteborg och hur skolbyggnaden gjort folk sjuka.

Akuta astmabesvär, sårig hud och rinnande ögon var några av symptomen som både lärare och elever vittnade om – men verksamheten fortsatte som vanligt på skolan.

Förra veckan kom kommunbeslutet att delar av Åkeredsskolans elever och personal ska lämna skolans lokaler under vecka 10 för att i stället tillfälligt flytta till den nybyggda Kvibergsskolan.

Årskurs 4–6 kommer att bussas till Kvibergsskolan, medan årskurs 2–3 är kvar i paviljonger på Åkeredsskolan. Dock kommer ingen verksamhet att bedrivas i skolans huvudbyggnad.

Nu lovar den styrande alliansen i Göteborg att skolan ska rivas, rapporterar Göteborgs-Posten.

– Det går inte att lappa och laga längre. Nu betraktar vi det här som en lokal vi inte längre kan använda. Det betyder att vi kommer att ta upp ett snabbspår, säger Helene Odenjung (L), vice ordförande i kommunstyrelsen och ordförande i grundskolenämnden, till tidningen. 

Viktoria Tryggvadottir Rolka (S), kommunalråd och ledamot i grundskolenämnden, gläds åt beskedet, men påpekar samtidigt att skolan borde rivits för länge sedan.  

– Men det är märkligt att lovar det samtidigt som frågan om hur rivnings- och evakueringskostnader ska hanterats ännu inte är löst, säger hon till GP.

Jenny van Leeuwen är lokalombud för Lärarnas Riksförbund på Åkeredsskolan och hon hoppas att skolan snart rivs. 

– Det skulle vara fantastiskt om man river skolan, för det behövs verkligen. Politikerna har sagt att skolan ska rivas, men jag vågar inte riktigt tro på det förrän beslutet är fattat, säger hon.

Hur ser du på att ni nu ska bussas till en skola på andra sidan stan? 

– Det är klart att det inte är optimalt. Men det finns inget bättre alternativ just nu. Vi behöver vara i friska lokaler. 

Skolvärlden har tidigare skrivit om att fack och lärare under åratal har påpekat brister i lokalerna, men att det är först nu när föräldrar satt press som förvaltningen började ta tag i problemen. 

Jenny van Leeuwen tycker att det är tragiskt att det är så.

– Det är tråkigt att vi inte kan trycka på tillräckligt hårt själva. Utan i stället gräver föräldrar fram egna dokument, som inte vi har fått ta del av. Det känns som att vi blir förda bakom ljuset. Man har tappat tilltron till lokalförvaltningen som skulle ha skött det här. 

Vad hoppas du ska hända härnäst? 

– Jag vill att man river skolan och att de sätter upp fler paviljonger här i närområdet så att vi alla kan gå här. Ta bort allt gammalt äckligt material som finns i huvudbyggnaden och bygg en ny skola. 

Skulle man i stället fatta beslutet att renovera den befintliga skolan så tror Jenny van Leeuwen att de flesta lärarna kommer att lämna skolan.

– Då kommer inte många vilja vara kvar till hösten. Utan då blir det nog en massuppsägning. Jag är inte kvar om man väljer att renovera skolan. Beslutet om skolans framtid måste komma relativt snart för annars finns det en risk att folk börjar söka andra jobb. 

Planen att riva skolan är ej helt fastställt. Oppositionen har inte sagt sitt i frågan ännu.

Kommentera