ricardo_pousette

Ricardo Pousette är lärare på Trångsundsskolan i Huddinge.

| Foto: Magnus Glans
Därför är jag lärare

Ricardo: Därför är jag lärare

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med både utmaningar och glädjeämnen. Ricardo Pousette undervisar i musik (1–5) på Trångsundsskolan i Huddinge. Här berättar Ricardo varför han är lärare – och vad han skulle vilja förändra.

  • Därför är jag lärare

– Jag hade inte riktigt förstått att det var läraryrket jag skulle brinna för, men väldigt snabbt insåg jag att det var rätt val och varför. Den finaste dagen i veckan för mig är måndagar. Inte för att man ska gå upp tidigt, utan för att jag då kommer att få möta elever med stora leenden som är hungriga på mer kunskap. Att få vara med och leda, inspirera och hitta musikaliteten varje elev bär och dra i den för att få den att blomma, att locka fram lusten att lära sig ännu mer och att se i elevens ögon att en ny värld precis har öppnats är bland det vackraste jag får vara med om.

  • Bästa stunden i veckan

– Det är väldigt många stunder som är bra. De allra bästa är varje stund jag lyckas att få en elev att ta ett steg framåt i sitt lärande, den exakta stunden eleven lyckas och känner ett lyckorus. En annan stund som är bland de bästa är när eleven hamnar i en kreativ fas och har hittar sin egen motor. Då vet jag att det inte kommer att bli bara 40 minuter i veckan med musik, utan en hel vecka. Det är även då jag kan bli överraskad av deras kreativitet och själv bli inspirerad.

  • Det här skulle jag vilja förändra

– Jag vill främst säkerställa att varje barn i vårt land får en likvärdig skolgång. Därför anser jag att en rad viktiga och nödvändiga förändringar måste ske snarast. Några av dem är att staten ska återta skolan under sitt direkta ansvar, att ha legitimerade lärare i varje ämne samt stoppa flykten av vinster i skolan och se till att de åter-investeras i satsningar på kunskapsuppdrag.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm