Annons
Aino Weber är projektledare för språkinitiativet ”Deutsch – Ditt val” på Tysk-svenska handelskammaren.

”Så ökar vi kunskaperna i främmande språk”

Publicerad 11 december 2018

Fakta

Tio argument varför fler svenskar borde läsa tyska:

 • Omkring 100 miljoner européer har tyska som modersmål.
 • Tyskland är världens fjärde största ekonomi, som Sverige dessutom är granne med.
 • Tyskland är Sveriges största handelspartner och därmed det viktigaste landet för svensk ekonomi.
 • Det finns över 900 tyskägda företag i Sverige som sysselsätter fler människor än bolagen från något annat land i Sverige, ca 70 000.
 • Tyskland väntas få ännu större betydelse för Sverige, både politiskt och ekonomiskt, när brexit blir verklighet.
 • Tyskland har en hög utbildnings- och forskningsnivå och är ett av de länder i världen där det ansöks om flest patent.
 • Tyskland är vårt näst vanligaste semesterland efter Spanien. Tyskarna ligger också på plats två i besöksstatistiken i Sverige, efter norrmännen.
 • Tyskland är ett kulturland med ett stort utbud av högklassig litteratur, musik, konst och teater. Tyskarna är också väldigt öppna för kultur från andra länder.
 • Med språket kommer förståelsen för ett lands kultur. Sverige har mycket att vinna på ett ännu närmare samarbete med Tyskland.
 • Sverige har ett gott rykte i Tyskland. Vi brukar tala om en så kallad ”Schweden-Bonus” som gynnar oss.

Relaterat

Debatt Hur vänder vi den nedåtgående trenden för kunskaper i främmande språk och bristen på behöriga språklärare? ”Prata med barnen om exportens betydelse för Sverige och vilka dörrar språkkunskaper kan öppna för dem! Och satsa mer på språklärare!”, skriver Aino Weber på Tysk- svenska handelskammaren.

Bristen på lärare i moderna språk blir allt mer akut. Behöriga lärare i tyska, franska eller spanska på högstadiet saknades i hela 80 kommuner under förra läsåret, visar en granskning från Skolvärlden från början av november. Språkutbudet på skolorna krymper på grund av lärarbristen och för små elevgrupper.

Vi på Tysk-svenska handelskammaren ser allvarligt på detta. Vad gäller tyskan har vi under flera decennier sett att antalet elever sjunker. För 20 år sedan läste 42 procent av eleverna i Sverige språket i grundskolan. Idag är den siffran nere på 17 procent. På gymnasiet är det ännu färre, bara drygt 3 procent.

Jämför vi med våra skandinaviska grannar ligger Sverige långt efter.

Bristande språkkunskaper riskerar nu att bli ett problem för det svenska näringslivets utbyte med Tyskland. Med ett språk lär man sig även ett lands kultur. Och det är just bristen på kunskaper om tysk affärskultur och språk som är det största hindret mot att svenska företag lyckas ännu bättre på den tyska marknaden, visar våra undersökningar bland exportföretag.

Det krävs incitament i utbildningssystemet och politiska satsningar för att vända trenden med det sjunkande elevantalet och allt färre kvalificerade tyskalärare. Men det finns också saker som kommunerna, skolorna och lärarna själva kan ta tag i.

Lyft nyttan av att tala flera språk! Det är vi vuxna, även föräldrarna, som bär ansvaret att berätta för barnen varför kunskaper i tyska är viktiga för dem och för vårt lands ekonomi. Exporten står idag för 45 procent av Sveriges BNP och Tyskland är Sveriges överlägset största handelspartner.

Kunskaper i tyska är alltså en kompetens som leder till jobb.

Många av våra medlemsföretag som består av tyska och svenska exportföretag vittnar om hur svårt det är att få tag på tyskspråkig personal i Sverige och att behovet finns. Kunskaper i tyska är alltså en kompetens som leder till jobb. Bjud därför in representanter från ortens exportföretag till skolorna och låt dem berätta för eleverna hur viktigt Tyskland är för företagen och vilka möjligheter som finns för de som talar flera språk.

Skolorna måste också ges möjlighet att satsa mer på språklärare och erbjuda dem bra villkor och vidareutbildning så att detta viktiga yrke äntligen blir mer attraktivt igen.

Det finns många organisationer att ta hjälp av som stödjer satsningar på främmande språk i skolorna. Tyska staten har till exempel en utsänd från den statliga nämnden för tyska utlandsskolor (ZfA) i Sverige som ger stöd till skolor som satsar extra på tyskan. Goethe-Institutet är Tysklands kulturinstitut och erbjuder bland annat vidareutbildning av lärare liksom undervisningsmaterial. UR producerar olika program och tillhörande läromaterial. Och vi på Tysk-svenska handelskammaren drar vårt strå till stacken genom initiativet ”Deutsch – ditt val!” som vi driver tillsammans med tyska ambassaden i Stockholm. Under en treårsperiod ger vi minst 4,5 miljoner till svenska skolor som vill främja tyskan med hjälp av olika aktiviteter. För detta läsår har vi precis delat ut sammanlagt 2 miljoner kronor fördelat på 80 grund- och gymnasieskolor från hela landet.

Tysk-svenska handelskammaren stödjer dessutom skolor som vill sätta mer fokus på tyskan genom att bidra med föredragshållare, förmedla företagsbesök hos lokala medlemsföretag, utbyte med tyska skolor och annat. Det är bara att sätta igång.

Aino Weber, projektledare för språkinitiativet ”Deutsch – Ditt val” på Tysk-svenska handelskammaren

  Facebook-kommentarer

  MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

  Efter politiska röran: Så påverkas skolan med nya regeringen

  Skolpolitik

  Sverige har en ny statsminister i Stefan Löfven. Det innebär att Januariavtalet blir verklighet. Men vad innebär en ny regering för lärarna och syvarna? 

  Annons
  Annons

  Vad vi pratar om när vi pratar digitalisering

  Digitalisering

  Utbildningen i skolan ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Men hur förhåller man sig till det som lärare när det kommer till digitalisering och ny teknik? Hur påverkar digitala verktyg kunskapsresultaten?
  Och spelar det någon roll att det är aktörer med vinstintresse som förser skolorna med digitala verktyg?

  Annons

  Skolans heltidsmentorer minskade lärarnas stress

  Arbetsmiljö

  Heltidsmentorer har minskat stressen och gett lärarna på Linnéskolan i Älmhult mer tid att fokusera på undervisningen.

  Så blev skolan av med ytterligare en lärare, och det var kanske lika bra

  Blogg

  Läraren Mikael Bruér har tröttnat och tar en paus från yrket:
  ”I takt med att skolan förändrades så blev fokus på detta viktigare och viktigare. Det talades om föräldrar, om nöjdhet och klagomål. Aldrig om eleverna lärde sig.”

  Annons
  Annons

  Skola registrerade närvaro med ansiktskamera

  IT

  På Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå har man testat att registrera elevernas närvaro med hjälp av ansiktsigenkännande kameror. 

  Annons
  Hej, lokalombud!

  Pelle: Därför är jag lokalombud

  Fackligt

  Läraren Pelle Brändén undervisar på Rosendalsgymnasiet i Uppsala och är lokalombud för Lärarnas riksförbund. Här berättar Pelle vilken fråga han tycker är viktigast just nu – och vad det är som driver honom i det fackliga arbetet.

  Ny satsning ska stärka skolans sexualundervisning

  Kompetensutveckling

  Sex- och samlevnadsundervisningen är en utmaning för många lärare och behovet av kompetensutveckling är stort.
  För att vända trenden satsar RFSU på riktade insatser till lärare för att höja kunskapen inom området.

  Sara Bruun: Vi måste våga nämna trollet vid dess namn

  Blogg

  ”Vi får inte ducka för att lyfta upp jobbiga saker av rädsla för att till exempel bli rasiststämplade”, skriver Sara Bruun.

  Vänersborg ska spara – genom minskade sjukskrivningar

  Budget

  I nya budgeten ska Vänersborg spara nästan 10 miljoner på läromedel, kompetensutveckling – och minskade sjukskrivningar.

  Kornhall: Så ser jag på punkterna om skolan i överenskommelsen

  Skolpolitik

  Per Kornhall går igenom överenskommelsen – punkt för punkt om skolan – som kan ligga till grund för att en S/MP-regering.

  Utredning: Förslag om statlig skola

  Förstatligande

  Förslag till förstatligande av skolan är del av uppgörelsen mellan Socialdemokraterna och Liberalerna. Det bekräftar Liberalernas utbildningspolitiska talesperson Roger Haddad för Skolvärlden.

  Kravet på mer undervisningstid tas bort: ”Glädjande”

  Arbetsmiljö

  Det kritiserade lönekriteriet om mer undervisningstid för lärare i Uppsala skrotas. 
  – De signaler jag fått är att det har upplevts som stressande snarare än att det är utvecklande, säger Birgitta Pettersson, utbildningsdirektör i Uppsala kommun.

  Så vände Gotland syv-krisen

  Syv-brist

  För två år sedan fanns det inte en enda behörig studie- och yrkesvägledare på Gotlands grundskola. Idag är situationen en annan.

  Mors dag och kanelbullar – är de en del av vårt uppdrag?

  Ny blogg

  Vilka dagar och högtider ska vi i skolan uppmärksamma i undervisningen? Födelsedagar, mors dag och kanelbullar – är de en del av vårt uppdrag? Karin Boberg är ny bloggare på Skolvärlden.

  Skolinspektionen

  Staten tar över problemskola: ”En viktig markering”

  Skolinspektionen

  Problemen på en skola i Botkyrka har visat sig så allvarliga att Skolinspektionen går in och tar över – något som aldrig gjorts tidigare. 
  – Jag tror att det här är en viktig markering, säger Peter Bergander, kommunombud för LR i Botkyrka.

  Skolinspektionen: Unikt att problemen fortsatt under så lång tid

  Skolövertagandet

  Trots upprepande anmärkningar och vitesförelägganden har Botkyrka kommun inte åtgärdat bristerna på Storvretskolan, som nu tas över av Skolinspektionen.
  ­– Det handlar om elevernas rätt till en god undervisning, säger Jukka Kuusisto på myndigheten.

  Botkyrka efter det unika beslutet: ”Det är tungt”

  Skolinspektionen

  För första gången har Skolinspektionen tagit beslutet att gå in och ta över en kritiserad skola för att säkerställa att bristerna åtgärdas.

  Forskning: Lärarna ser brister i sin egen undervisning

  Forskning

  Ny forskning visar att lärare är självkritiska till sin egen undervisning i NO-ämnena. Samtidigt slår lärarna fast att de saknar stöd för att arbeta språkutvecklande med eleverna.

  Nya förslag: Så vill Skolverket förändra kursplanerna

  Kurs- och ämnesplaner

  Skolverket har presenterat förbättringar som man vill göra av kurs- och ämnesplaner. Bland annat vill myndigheten se en ökad betoning på faktakunskaper, mindre detaljerade kunskapskrav och bättre anpassning till de olika stadierna. 

  ”Likabehandlingen börjar med språket”

  Debatt

  ”Vi kan inte passivt stå vid sidan av den ’digitala skolgården’ och iaktta när en normalisering av begrepp och uttryck som går emot våra mänskliga värden börjar formas”, skriver rektorn Peter Heddelin.

  Kommentera

  Så ser Skolsverige på det nya året

  Enkät

  Ett år är till ända. Skolvärlden frågade centrala personer i skolans värld om 2018 blev som de hade hoppats. Och vad de önskar för 2019. 

  Mest läst 2018

  Här är de 15 mest lästa artiklarna 2018

  Mest läst 2018

  Lågaffektivt bemötande, lärarlöner och NPF. Här är listan på de 15 mest lästa artiklarna på Skolvärldens webbplats under 2018.

  Forskning: Rollerna lärare går in i när de skriver omdömen

  Bedömning

  Lärare iklär sig fyra olika roller när de skriver elevomdömen, visar ny forskning. Enligt språkforskaren Annelie Johansson är det mest professionella att bemästra de alla. 

  Terminsavslutning: Du vet att du är lärare när…

  Lista

  Höstterminen har bjudit på många minnen. Några fina, och några som du helst vill glömma så fort som möjligt. Känner du igen dig i någon av de här situationerna?

  Nya skollagar att hålla koll på 2019

  Lagar

  Under 2019 träder att antal lagändringar i kraft som påverkar den som arbetar i skolan. Bland annat blir det krav på mer undervisningstid i matematik och idrott och hälsa.

  Skolverket kritiseras för de läckta nationella proven

  Nationella prov

  Riksrevisionens granskning visar att Skolverket brister i arbetet mot spridningen av nationella proven. Men myndigheten tror att man är på rätt väg med att bryta trenden.

  Nytt förslag: Slopa karensavdraget för lärare

  Budget

  Lärare är i högre grad utsatta för smittorisk än andra yrkesgrupper, därför borde karensavdraget slopas för skolpersonal menar Sverigedemokraterna.
  – Det är inte rimligt att lärarna själva ska få stå för kostnaden, säger Patrick Reslow som är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

  Debatt: Betygen måste bli rättssäkra

  Debatt

  Svensk skola är i behov av ett system där allt fler prov rättas centralt av oberoende examinatorer, skriver Olle Bring, riksordförande Moderat Skolungdom.

  Kommentera

  Så påverkar budgeten dig som lärare

  Budget

  Riksdagen har röstat igenom Moderaternas och Kristdemokraternas budget. Så här berörs du som lärare av den.

  ”Villkoren måste förbättras för att locka fler till läraryrket”

  Debatt

  ”Menar vi allvar med att lyfta yrkets status, locka de bästa studenterna till att söka lärarutbildningen så måste även villkoren för lärarna förbättras”, skriver Roger Haddad (L), vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott.

  Kommentera

  Lärarnas vanligaste frågor till SPSM om betyg och särskilt stöd

  Betyg och bedömning

  Hur fungerar pysparagrafen, alternativa verktyg, lathundar och strukturstöd vid betygsättning och bedömning?
  SPSM:s expert svarar på vanliga frågor om bedömning.

  Åtta rektorer kräver: Erfarna lärare måste få högre lön

  Lärarlöner

  Åtta rektorer på Ystad gymnasium kräver mer pengar till lärarlöner.
  – Det är ett arbetsmiljöproblem att nyanställda får mycket högre lön än erfarna, lojala lärare, säger rektorn Lena Schmidt.

  Skolan kraftsamlar för allas rätt att funka olika

  Musikhjälpen

  Från 3 miljoner 2008, till 74 miljoner förra året. Varje år sedan starten har Musikhjälpen slagit rekord. I år kommer flera initiativ från skolans värld. 

  Malin skämtar om läraryrket – och fick arbetslusten tillbaka

  Arbetsmiljö

  Vad har undervisning och stand up gemensamt? En hel del om du frågar läraren och komikern Malin Appeltofft.

  Faktorerna som påverkar ett barn som inte kommer till skolan

  Hemmasittare

  Alexander Skytte skriver om hur skolan kan arbeta för att förhindra att elever inte kommer till skolan: ”Om vi vill ha tillbaka elever med problematisk skolfrånvaro måste vi vara beredda på att ändra vårt sätt att jobba.”

  Här tas tekniken på allvar

  NO och teknik

  På de flesta skolor för teknikämnet en undanskymd tillvaro och elevernas intresse dalar i takt med att de blir äldre. I Mörrum utanför Karlshamn har man vänt trenden – med hjälp av 3D och en förändrad lärarroll. 

  Läraren Pekka, 80: ”Jag kan ju inte bara sitta still”

  Intervju

  Sin egen stigande ålder och lärarprofessionens sjunkande status till trots vill 80-åriga ämnes-läraren Pekka Persson inte släppa yrket helt. 
  – Jag kan ju inte bara sitta still, det är roligare att undervisa, säger han.

  Trots att fler tar examen: ”Problem kvarstår”

  Gymnasiet

  Fler elever tar gymnasieexamen inom tre år på de nationella programmen, visar Skolverket statistik. Men trots ökningen varnar LR:s Åsa Fahlén:
  – Skolsystemet som helhet lyckas inte ge alla elever möjlighet att skaffa sig en god skolgång.

  Så kan du hantera relationen med eleverna

  Relationer

  De flesta lärare upplever dagligen hur relationen med eleverna är viktig för att nå goda resultat. Men forskningen visar att de inte alltid är lika bra på att navigera den relationen i praktiken. 

  Arbetsuppgifter

  Lärarna: ”Vår tid går till annat än undervisning”

  En stor del av låg- och mellanstadielärarnas arbetstid går åt till uppgifter som inte har med läraruppdraget att göra. Över 80 procent av lärarna använder
  delar av sin arbetsdag till att bland annat rastvakta, kopiera, fixa i klassrummet och bjuda in till olika aktiviteter, visar en ny undersökning.

  Så svarar lärarna om arbetsuppgifter som stjäl tid

  Undersökning

  Rastvakta, vattna blommor, fixa gardiner, kopiera... Så säger lärarna om de arbetsuppgifter som ligger utanför den egna undervisningen.

  Rektorn: Är Skolverkets nya allmänna råd förenliga med skollagen?

  Debatt

  ”Separera inte lärarens ämneskompetens och hens rättighet till bedömning om allmänna råden ska vara gångbara fullt ut”, skriver rektorn Jens S West.

  Kommentera

  En julsaga

  Debatt

  ”Det lackar mot jul i Fabriken på Ågatan”. Bana 4 i Kungsbacka önskar alla montörer en god jul.

  Kommentera

  ”Så ökar vi kunskaperna i främmande språk”

  Debatt

  Hur vänder vi den nedåtgående trenden för kunskaper i främmande språk och bristen på behöriga språklärare? ”Prata med barnen om exportens betydelse för Sverige och vilka dörrar språkkunskaper kan öppna för dem! Och satsa mer på språklärare!”, skriver Aino Weber på Tysk- svenska handelskammaren.

  Kommentera

  Rosa bussen ska öka likvärdigheten i utsatta områden

  Digital kompetens

  En rosa buss ska få fler mellanstadieelever i utsatta områden att intressera sig för programmering.
  – Vi vill bidra till en jämlik utbildning, säger Maria Olsson.

  Skolresultaten pekar uppåt i ny rapport

  Positiv trend

  Fler är behöriga till gymnasieskolan och det genomsnittliga meritvärdet ökar, men bristen på jämlikhet kvarstår. Det visar en ny rapport om grundskolan från SKL.

  Sociala medier – därför måste även yngre barn få kunskaper i bild

  Debatt

  Vi lever med en visuell kommunikation i en omfattning som vi aldrig tidigare har upplevt. Därför måste skolan ta bildämnet på allvar och ge även yngre barn bildkunskaper”, skriver författaren Torhild Elisabet Sandberg.

  Kommentera

  Rapport: Högpresterande elever saknar utmaningar i skolan

  Rapport

  Det saknas anpassade utmaningar för högpresterande elever i flera av landets skolor, visar en granskning från Skolinspektionen. 
  – Sverige ligger sist i hela världen när det kommer till frågor som rör särskilt begåvade och högpresterande elever, säger pedagogen Mona Liljedahl.

  Så förhindrade de hundratals gymnasieavhopp

  Avhopp

  Satsningen ”Plugga klart” tog sikte på 800 elever i riskzonen för att hoppa av gymnasiet. Resultatet: 720 av dem är kvar i skolan. – Det handlar mycket om att skapa relationer och vara lyhörd, säger Sebastian Wass, en av lärarna som deltar i satsningen.

  LR Studs ordförande tar över Saco studentråd

  LR Stud

  Lärarnas Riksförbunds studerandeförenings ordförande Mimmi Rönnqvist är vald till ordförande i Saco studentråd under verksamhetsperioden 19/20.

  Elvira, 18: ”Det är dags att vi börjar tänka på lärarna”

  Debatt

  ”Lärare undervisar Sveriges framtid och det är dags att vi börjar tänka på dem. Lärarutbildningen måste ställa högre krav”, skriver 18-åriga Elvira Löwenadler.

  Kommentera

  Miljonsatsning på tioårig grundskola i M:s budget

  Budget

  Inför en timme mer i undervisningstid, utöka satsningen på lovskolan och lansera en tioårig grundskola. Det är några av delarna på skolområdet som återfinns i Moderaternas budgetmotion.

  Så fick Västeråsskolan stopp på stöket

  Arbetsmiljö

  Dagliga konflikter bland eleverna och stök i klassrummet. Lärare och rektorer som slutade på löpande band. Och ett hot om vite på nära en miljon kronor från Skolinspektionen. Det såg inte ljust ut för Vetterstorpsskolan i Västerås – men på ett halvår vände trenden.

  Högsäsong för betygsfrågor – det vill lärarna veta

  Betygsättning

  Det drar ihop sig till betygsättning på landets skolor. På Skolverket märks det genom att fler lärare hör av sig med frågor – och i år har de en lite annan karaktär än tidigare.

  Annons
  Betyg & bedömning

  Samlat

  Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

  Annons
  Annons