Annons
Aino Weber är projektledare för språkinitiativet ”Deutsch – Ditt val” på Tysk-svenska handelskammaren.

”Så ökar vi kunskaperna i främmande språk”

Publicerad 11 december 2018

Fakta

Tio argument varför fler svenskar borde läsa tyska:

 • Omkring 100 miljoner européer har tyska som modersmål.
 • Tyskland är världens fjärde största ekonomi, som Sverige dessutom är granne med.
 • Tyskland är Sveriges största handelspartner och därmed det viktigaste landet för svensk ekonomi.
 • Det finns över 900 tyskägda företag i Sverige som sysselsätter fler människor än bolagen från något annat land i Sverige, ca 70 000.
 • Tyskland väntas få ännu större betydelse för Sverige, både politiskt och ekonomiskt, när brexit blir verklighet.
 • Tyskland har en hög utbildnings- och forskningsnivå och är ett av de länder i världen där det ansöks om flest patent.
 • Tyskland är vårt näst vanligaste semesterland efter Spanien. Tyskarna ligger också på plats två i besöksstatistiken i Sverige, efter norrmännen.
 • Tyskland är ett kulturland med ett stort utbud av högklassig litteratur, musik, konst och teater. Tyskarna är också väldigt öppna för kultur från andra länder.
 • Med språket kommer förståelsen för ett lands kultur. Sverige har mycket att vinna på ett ännu närmare samarbete med Tyskland.
 • Sverige har ett gott rykte i Tyskland. Vi brukar tala om en så kallad ”Schweden-Bonus” som gynnar oss.

Relaterat

Debatt Hur vänder vi den nedåtgående trenden för kunskaper i främmande språk och bristen på behöriga språklärare? ”Prata med barnen om exportens betydelse för Sverige och vilka dörrar språkkunskaper kan öppna för dem! Och satsa mer på språklärare!”, skriver Aino Weber på Tysk- svenska handelskammaren.

Bristen på lärare i moderna språk blir allt mer akut. Behöriga lärare i tyska, franska eller spanska på högstadiet saknades i hela 80 kommuner under förra läsåret, visar en granskning från Skolvärlden från början av november. Språkutbudet på skolorna krymper på grund av lärarbristen och för små elevgrupper.

Vi på Tysk-svenska handelskammaren ser allvarligt på detta. Vad gäller tyskan har vi under flera decennier sett att antalet elever sjunker. För 20 år sedan läste 42 procent av eleverna i Sverige språket i grundskolan. Idag är den siffran nere på 17 procent. På gymnasiet är det ännu färre, bara drygt 3 procent.

Jämför vi med våra skandinaviska grannar ligger Sverige långt efter.

Bristande språkkunskaper riskerar nu att bli ett problem för det svenska näringslivets utbyte med Tyskland. Med ett språk lär man sig även ett lands kultur. Och det är just bristen på kunskaper om tysk affärskultur och språk som är det största hindret mot att svenska företag lyckas ännu bättre på den tyska marknaden, visar våra undersökningar bland exportföretag.

Det krävs incitament i utbildningssystemet och politiska satsningar för att vända trenden med det sjunkande elevantalet och allt färre kvalificerade tyskalärare. Men det finns också saker som kommunerna, skolorna och lärarna själva kan ta tag i.

Lyft nyttan av att tala flera språk! Det är vi vuxna, även föräldrarna, som bär ansvaret att berätta för barnen varför kunskaper i tyska är viktiga för dem och för vårt lands ekonomi. Exporten står idag för 45 procent av Sveriges BNP och Tyskland är Sveriges överlägset största handelspartner.

Kunskaper i tyska är alltså en kompetens som leder till jobb.

Många av våra medlemsföretag som består av tyska och svenska exportföretag vittnar om hur svårt det är att få tag på tyskspråkig personal i Sverige och att behovet finns. Kunskaper i tyska är alltså en kompetens som leder till jobb. Bjud därför in representanter från ortens exportföretag till skolorna och låt dem berätta för eleverna hur viktigt Tyskland är för företagen och vilka möjligheter som finns för de som talar flera språk.

Skolorna måste också ges möjlighet att satsa mer på språklärare och erbjuda dem bra villkor och vidareutbildning så att detta viktiga yrke äntligen blir mer attraktivt igen.

Det finns många organisationer att ta hjälp av som stödjer satsningar på främmande språk i skolorna. Tyska staten har till exempel en utsänd från den statliga nämnden för tyska utlandsskolor (ZfA) i Sverige som ger stöd till skolor som satsar extra på tyskan. Goethe-Institutet är Tysklands kulturinstitut och erbjuder bland annat vidareutbildning av lärare liksom undervisningsmaterial. UR producerar olika program och tillhörande läromaterial. Och vi på Tysk-svenska handelskammaren drar vårt strå till stacken genom initiativet ”Deutsch – ditt val!” som vi driver tillsammans med tyska ambassaden i Stockholm. Under en treårsperiod ger vi minst 4,5 miljoner till svenska skolor som vill främja tyskan med hjälp av olika aktiviteter. För detta läsår har vi precis delat ut sammanlagt 2 miljoner kronor fördelat på 80 grund- och gymnasieskolor från hela landet.

Tysk-svenska handelskammaren stödjer dessutom skolor som vill sätta mer fokus på tyskan genom att bidra med föredragshållare, förmedla företagsbesök hos lokala medlemsföretag, utbyte med tyska skolor och annat. Det är bara att sätta igång.

Aino Weber, projektledare för språkinitiativet ”Deutsch – Ditt val” på Tysk-svenska handelskammaren

  Facebook-kommentarer

  MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE
  Föräldramöte

  5 tips till lärare: Så lyckas du med föräldramötet

  Föräldramöte

  Just nu är det hög tid för föräldramöten i många skolor. Jonas Nilsson, förstelärare vid Stordammens skola i Uppsala, tycker att mötena är viktiga för att skapa samsyn kring lärandet.
  Här är hans bästa tips för att få föräldramötet att flyga.

  Annons
  Annons

  Forskning: Digitala lärplattformar ger summativ återkoppling

  Bedömning

  Återkopplingen i digitala lärplattformar tenderar att bli mer summativ än den som sker analogt. Det visar ny forskning.

  Annons
  Lärarlöner

  ”Det är bra med stora löneskillnader”

  Lön

  Stora löneskillnader mellan lärare är inget problem. Det menar Ulla Hamilton som är vd på Friskolornas Riksförbund.
  – Löneskillnader är bra. Det gäller alla yrken.

  Friskolan betalar sämst löner – trots storvinster

  Friskolelöner

  Förstelärare anställda inom Internationella engelska skolan är lägst avlönade bland de största friskolekoncernerna.
  Jämfört med sina kollegor inom Kunskapsskolan tjänar de i genomsnitt drygt 70 000 kronor mindre per år.

  Annons
  Annons

  Så mycket tjänar förstelärarna – skiljer 55 000 kronor i månadslön

  Löner

  Det skiljer nästan 55 000 kronor i månadslön mellan Sveriges högst och lägst avlönade förstelärare, visar ny statistik som Skolvärlden tagit fram.

  Annons
  Forskning

  Forskningsprogram ska skapa tryggare skolmiljö och mindre stress för lärare

  Forskning

  I Uppsala pågår just nu ett unikt forskningsbaserat program med målet att stärka tryggheten, arbetsron och rutinerna på skolorna. 

  Skola får böta för ansiktsigenkänning

  Dataskydd 

  Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå registrerade närvaro med ansiktsigenkännande kameror. Integritetsintrång, säger Datainspektionen, och utfärdar en sanktionsavgift på 200 000.

  Sex och samlevnad

  6 tips till lärare: Så pratar du om sex och relationer i skolan

  Undervisning

  Många lärare upplever en stor osäkerhet kring sex- och samlevnadsundervisningen och behovet av kompetensutveckling är stort. Därför lanserar RFSU en digital metodbank för lärare som vill bli bättre på att prata om kropp och sexualitet.

  Per Kornhall: ”Det är dags för en ny omskakning av svenska skolväsendet”

  Krönika

  Skolexperten Per Kornhall reste till Chile för att studera skolreformer. Här skriver han om:
  * Den undangömda OECD-rapporten.
  * Den svidande sågningen av regeringen Bildts sätt att utföra politik.
  * Dåvarande diktaturen Chile – som i dag har lämnat det skolsystem som Sverige nu är ensamt i världen att bedriva.

  Kommunbudget

  Skola för 425 elever ska rymma 580 – pengar saknas till lokaler

  Kommunbudget

  Om ett par år planeras antalet elever på kommunala Färsingaskolan vida överstiga vad skolan klarar av. Men politikerna vill inte budgetera för att bygga om.

  Arbetsmiljö

  Sex av tio gymnasielärare har övervägt att lämna yrket

  Undervisningstid

  Tung arbetsbörda, sömnsvårigheter och funderingar på att lämna yrket. Det är bilden som målas upp av en majoritet av gymnasielärarna i en ny undersökning.

  Särskolan

  Så skapas meningsfullt lärande för elever i särskolan

  Undervisning

  När elever i särskolan upplever undervisningen som begriplig, hanterbar och meningsfull blir de motiverade. Det menar specialpedagogen Marie Nilsson Nordfors som är aktuell med en ny bok om hur lärare kan utveckla undervisningen och skapa meningsfullt lärande.

  ”Betyg är inget straff”

  Debatt

  ”Betyg måste sättas på eleverna i varje svensk offentligt finansierad skola. Inte för att straffa lågpresterande elever, utan för att förbereda elever för framtiden och för att värna om varje skattekronas värde”, skriver företrädare för Moderat skolungdom.

  Kommentera
  Terminsstart

  Lista

  Höstterminen 2019 är här. Här hittar du 13 artiklar som hjälper dig komma igång inför hösten.

  Nytt läsår: Du vet att du är lärare när...

  Gif-lista

  Sommaren är på upphällningen och ledigheten är över. Nu väntar nya elever, nya utmaningar men samma slit, hela vägen fram till jul. Känner du igen dig i de här situationerna?

  Därför riskerar statsbidraget att öka ojämlikheten mellan skolor

  Likvärdighetsbidrag

  Det finns en risk för att statsbidraget för likvärdighet i framtiden kan få motsatt effekt – och förstärka ojämlikheten. Det menar Skolverket i en ny utvärdering.

  Kurs- och ämnesplaner

  Betygssystemet ska göras om: ”Minskar kraven på dokumentation”

  Betyg

  Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna är överens – skolans betygssystem ska göras om. Under den nuvarande mandatperioden vill partierna få till en reform där kurs- och ämnesplanerna i grundskolan revideras och förenklas.

  Lärare om betygsreformen: ”Man har inte förstått vad problemet är”

  Betygssystemet ska göras om, bland annat genom att kunskapskraven ska förenklas. Men läraren Nicklas Mörk menar att förändringarna skjuter över målet.
  – Det stora problemet med kunskapskraven är inte att de är för långa, det är att de inte fungerar.

  Lärare om sena inlämningar: ”Det är ett vansinnigt system”

  Sena inlämningar

  Att elever kan lämna in uppgifter efter deadline skapar stress hos lärare – och elever.
  – Det finns ingen rättvisa när någon som lämnar in efter en månad kan få ett A, medan den som lämnar in i tid får ett B, säger läraren Henrik Nilsson Tröst.

  Skolan löste lärarkrisen – med tydlig pedagogisk idé

  Lärarbrist

  På Lustigkulla skola har man lyckats lösa lärarkrisen – genom att satsa på en tydlig pedagogisk inriktning.

  Lärarstudent

  Här ökar söktrycket att bli lärare: ”Väldigt nöjda”

  Lärarutbildning

  Runt om i landet pausas allt fler lärarutbildningar på grund av lågt söktryck. På Mälardalens högskola går man mot strömmen med att locka blivande lärare. 

  Lärarutbildningar ställs in – för få sökande

  Utbildning

  4 av 5 ämneslärarutbildningar vid Högskolan i Kristianstad pausas på grund av lågt söktryck.

  8 tips för att maxa lärarutbildningen

  Tips

  Hur får du ut maximalt av din utbildning? Lärarstudenten Sofie Delltorp berättar om vanliga fallgropar och vad hon önskar att hon själv hade vetat när hon började plugga.

  Forskning

  Forskare: Bilden av läsning förr behöver nyanseras

  Läsning

  I debatten om barns och ungas läsning framstår det ofta som att läsvanorna i och med den teknologiska utvecklingen har gått från koncentrerad djupläsning till ytlig och fragmentarisk läsning. Men var det verkligen annorlunda förr? Det har forskare vid Högskolan i Borås undersökt.

  Lista – kommun för kommun

  Lärarbristen – snart är var femte pensionär

  Lärarbrist

  Var femte legitimerad grund- och gymnasielärare är 60 år eller äldre. I många kommuner är andelen ännu större. Dessutom är det många yngre lärare som väljer att lämna yrket i förtid.

  Lärarbefogenheter

  BEO om överklagan: Läraren ignorerade särskilda behov

  Åtal

  BEO bryter tystnaden kring den uppmärksammade rättsprocessen – det fanns en särskild handlingsplan som inte efterlevdes.

  Lärare vann i rätten efter ingripande – ändå kräver BEO skadestånd

  Lärarbefogenheter

  Läraren som ingrep fysiskt mot en stökig elev har friats i såväl tingsrätt som hovrätt, men BEO fortsätter att driva frågan om skadestånd till eleven.

  BEO: ”Det är huvudmannens ansvar att förebygga kränkningar”

  Arbetsmiljö

  Vad får lärare göra och inte göra i klassrummet för att upprätthålla trygghet och studiero?
  – Det finns en rädsla för att ingripa, säger läraren och skoldebattören Isak Skogstad.

  Inkludering

  Forskaren om inkludering: ”Lärare känner sig utlämnade”

  Inkludering

  Med januariavtalets formulering ”Inkluderingen har gått för långt” hamnade inkluderingsdiskussionen återigen högst upp på agendan. Frågan kring hur skolgången för elever i behov av särskilt stöd bäst ska organiseras är dock betydligt mer komplex än så, menar forskaren Gunnlaugur Magnússon.

  Här skapas fler grupper för elever i behov av särskilt stöd

  Inkludering

  En kommun som svängt mycket i frågan om inkludering är Stockholm. För två år sedan togs beslutet att lägga ner Stockholms CSI-grupper där elever i stort behov av särskilt stöd får sin undervisning. Nu byggs de i stället ut.

  ”Särskilt beakta” – ett lamt försök att stävja betygsinflationen

  Betyg

  ”Långa formulerade kunskapskrav för olika betygssteg är en återvändsgränd. Men det har inte Skolverket, regeringen och Sveriges riksdag insett än”, skriver läraren Nicklas Mörk.

  WEBB-TV

  6 skolprofiler om ordningsomdömen, nedskärningar och ökad status för lärare

  Skola

  Är ordningsomdömen ”en osedvanligt dum idé” eller en ”viktig signal till eleverna”? Nedskärningarna inom skolan – vad händer nu? Hur ska läraryrkets status stärkas?

  Nya lagar och regler för skolan

  Lagar

  Ett antal nya lagar och regler för skolan träder i kraft den 1 juli, inte minst den länge debatterade läsa-skriva-räkna-garantin.

  10 tips till dig som är ny som lärare

  Blogg

  Karin Boberg fick ett brev från en blivande lärare: ”Vad ska jag tänka på när jag börjar som lärare?”
  Här är hennes 10 tips till alla blivande lärare.

  Digitala verktyg

  Lärarnas fem favoritappar: Så höjer de undervisningen

  Digitalt

  Letar du just nu efter digitala verktyg som är rekommenderade av andra lärare? Här är fem appar som lärare menar gör deras undervisning bättre.

  Blogg

  Alltid redo med en penna

  Blogg

  ”Ett litet fodral fullt av pennor kan vara skillnaden mellan en lugn lektion med fokus på kunskap och en timme av vandrande bort från det som är svårt”, skriver läraren Karin Boberg.

  Fredrik hittade tillbaka till läraryrket: ”Var nära att krascha”

  Läraryrket

  Fredrik Andersson lämnade läraryrket för tillverkningsindustrin – en paus som gav honom en nytändning att återvända och börja jobba i skolan igen.

  Sofia: Därför är jag lärare

  Jag är lärare

  Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen. Här berättar Sofia Björk i Malmö om varför hon är lärare – och vad hon skulle vilja förändra.

  ”Jag orkar inte vara lärare längre”

  Debatt

  "Nedskärningar, dokumentation, kundtänk och täckande för kollegor har dragit all lust ur mig, det går inte längre. Efter fem år har jag nu firat min sista skolavslutning" skriver före detta läraren Douglas Rinaldo.

  Kommentera
  Lön

  Forskning: Individuella löner lockade inte fler lärare

  Lön

  Med införandet av individuell lönesättning ville man höja lärarnas löner och statusen på yrket – och därmed lyckas rekrytera fler lärare.
  Reformen ledde till att lärarlönerna ökade, men de höjda lönerna verkar inte ha påverkat vilka som valde att bli lärare. Det visar en ny rapport från IFAU.

  Lärares löner sänktes med tusentals kronor

  Lärarlönelyftet

  När Tranås gjorde om processen kring lärarlönelyftet sänktes flera lärares löner med uppemot 3000 kronor – utan motivering.

  Rektorn: ”Hårdare tag eller bättre mandat för skolan?”

  Debatt

  ”Skolverkets formulering kan ge en otrolig kraft i skolans arbete och inte minst fördelar i mandat – men riktas kraften åt fel håll kommer klyftor öka där sprickor redan finns”, skriver rektorn Jens S West.

  Kommentera
  Forskning

  Forskaren: ”Rensa skolan från hjärnmyter och banala experttips”

  Hjärnan

  Påhitt som lärstilar och separerade hjärnhalvor fortsätter att påverka i svenska klassrum.
  – Elever utsätts för manipulation och det är förödande, säger Anita Norlund, docent i pedagogiskt arbete.

  WEBB-TV
  Debatt

  Roger Haddad: ”Kritiken borde riktas mot de som inte förebygger skolket”

  Replik

  ”Det krävs politisk envishet, men kritiken bör främst riktas mot de skolor och huvudmän som inte gör någonting för att förhindra skolket”, skriver Roger Haddad, vice ordförande i utbildningsutskottet.

  Kommentera

  ”Skolpolitik utan hjärna och hjärta”

  Debatt

  ”Vilka elever skolkar? Varför skolkar de? Vilka effekter får CSN:s indragning av studiebidraget på grund av skolk? Svaren på dessa frågor borde ha legat till grund för beslutet”, skriver Per Acke Orstaduis.

  Kommentera
  Språk

  Transspråkande ger snabbare utveckling för elever

  Språkutveckling

  På Bergsjöskolan använder man sig sedan två år tillbaka av transspråkande, en metod där elevernas flerspråkighet ses som en resurs i lärandet.

   

  Debatt

  ”Att lära ut om barnkonventionen är skolans uppdrag”

  Debatt

  En central uppgift för skolan är att förmedla kunskap och lära eleverna om barns rättigheter. Särskilt viktigt blir detta mot bakgrund av att barnkonventionen blir svensk lag 1 januari 2020. Det innebär både större skyldigheter och ökade möjligheter för skolor och kommuner att sätta barnets rättigheter i fokus, skriver UNICEF:s programchef Christina Heilborn.

   

  Kommentera

  ”Lärare måste ges förutsättningar att undervisa i språk”

  Debatt

  Med meritpoängssystemet har det frivilliga valet att läsa ett tredje språk i praktiken blivit obligatoriskt. ”Tyskan blir en slasktratt och en förvaringsplats för elever som tror att det är det minst krävande språket” skriver språkläraren Veronika Knittel.

  Kommentera
  Granskning: Lärarassistenter

  Satsningen på lärarassistenter räcker bara till en kvart per dag

  Granskning

  En kvart om dagen per klass – eller sex minuter per lärare. Det är vad regeringens satsning på lärarassistenter räcker till om alla lärare och elever i grundskolan ska få del av den.
  – Det är en droppe i havet, säger Margit Koppari, SO-lärare på Sjöparksskolan i Gällivare.

  Läraren: ”Vårt behov av kopieringshjälp är begränsat”

  Lärarassistenter

  Inför höstterminen planerar Östersunds kommun att anställa 15 lärarassistenter.
  – Det vore mycket bättre om man satsade på de yrkesgrupper som redan finns i skolan, säger läraren Claes Hoglert.

  Forskaren om lärarassistenter: ”Arbetsbelastningen är lika stor”

  Lärarassistenter

  Den stora satsningen på skolan i vårändringsbudgeten stavas lärarassistenter. Men vad innebär den för lärarna? Per Lindqvist genomför just nu en av de första svenska studierna på området.

  ”Är det okej att mobba en lärare på grund av politiska åsikter?”

  Debatt

  ”Jag hade varit offentlig med mina då kontroversiella åsikter och fick därmed ta konsekvenserna. Men är det okej att mobba en lärare på grund av politiska åsikter?”, skriver Jan Sjunnesson, lärare och före detta chefredaktör för SD-tidningen Samtiden.

  Kommentera

  Anmälningar mot nedskärningar i kommunerna avslås

  Nedskärningar

  Hur mycket kan man spara på skolan utan att bryta mot lagen? Genom att anmäla sina kommuner till Skolinspektionen hoppades de fackliga ombuden få svar. Men två anmälningar avslogs direkt.
  – Jag tycker att Skolinspektionen är nyckfull, säger kommunombudet Niclas Wahlgren.

   

  Finansieringen av skolan

  Anna Ekström efter rapporten: ”Jag är oroad”

  Kommentar

  Utbildningsminister Anna Ekström (S) är oroad över kommunernas möjlighet att finansiera skolan. Roger Haddad (L) går längre och tycker att kommunerna försatt sin chans.
  – De har misslyckats i sitt uppdrag, säger han.

  Skolpolitikerna: Kommunerna klarar inte att finansiera skolan

  Ny rapport

  En majoritet av kommunala skolpolitiker menar att likvärdigheten i skolan skulle förbättras om staten tog över finansieringen av skolan, visar en ny undersökning.

  Omtvistad förstelärarreform utökas – i utsatta områden

  Förstelärare

  Från och med augusti ska förstelärare i utsatta områden tjäna 10 000 mer i utsatta områden. Syftet är att locka fler erfarna lärare till skolorna med störst utmaningar.
  – I slutändan bör man premiera hela kollegiet, säger Raija Ikonen som är rektor i Tensta. 

   

  Gustav Fridolin blir lärare igen: ”Jag har längtat”

  Utbildningspolitik

  Gustav Fridolin har fått nytt jobb – som lärare. Men att jobbet som utbildningsminister skulle gett honom några fördelar i ansökningsprocessen tror han inte.
  – Jag tycker att det var en väldigt seriös process, berättar han.

  Debatt

  ”Var tredje rektor budgeterar inte för kognitiva hjälpmedel”

  Debatt

  Enligt skollagen har rektorn till uppgift att fördela skolans resurser för elevernas olika behov och förutsättningar. Men en tredjedel av Sveriges rektorer budgeterar inget för kognitiva hjälpmedel. Det visar en ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Abilia.

  Kommentera

  Vi har inte råd att följa skollagen – därför måste vi prioritera

  Replik

  "Det är inte konstigt att rektorer inte budgeterar och köper in kognitiva hjälpmedel trots att vi vet att det behövs", skriver rektorn Linnea Lindquist i en replik. 

  Kommentera

  ”Det är svårt att prioritera något man inte ens vet existerar”

  Slutreplik

  Kognitiva hjälpmedel är inte enbart en resursfråga – den låga kännedomen bidrar också till att rektorer inte budgeterar för dem. ”Det är svårt att prioritera något man inte ens vet existerar”, skriver Tove Christiansson i en slutreplik.

  Kommentera

  Så kan skolor organiseras för att lätta lärares arbetsbörda

  Debatt

  ”För att lyckas leva upp till HÖK18 krävs en bättre introduktion av nyanställda, mer jämlika undervisningsgrupper och mer stabil tjänstefördelning”, skriver läraren Johan Haeffner. 

  Kommentera
  Statsbidrag

  Kommunerna tvingas betala tillbaka bidrag för likvärdighet

  Likvärdighetsbidrag

  Nu slår Skolverket fast att kommuner med effektiviseringskrav inte samtidigt kan ta emot likvärdighetsbidraget utan särskilda skäl. Sju huvudmän ska betala tillbaka totalt 24 miljoner till staten.

  Facket anmäler Hörby för språktest

  Modersmål

  Lärarnas Riksförbund tänker anmäla Hörby kommun till Skolinspektionen. Anledningen är en ny policy kring modersmålsundervisning där det bland annat krävs ett språktest för att få delta.

  Ge lärare tid åt det som fungerar: Relationer

  Debatt

  "Vad man har missat i sina försök att leda skolan som framgångsrika företag är att just dessa företag satsar mycket av sina resurser på relationer. I skolan värderas inte relationer högt trots att vi som arbetar i klassrummen vet att det är det enda som fungerar", skriver läraren och adjunkten Helena Påls. 

  Kommentera
  Arbetsmiljö

  Kraven sänks – nu minskar dokumentationen för lärare

  Arbetsmiljö

  Lärarna i Lund får till hösten sänkta krav på dokumentation. Kommunen och lärarfack har nått en överenskommelse som innebär att det blir mycket färre saker som grundskolelärare måste fylla i kring sina elever.

   

  Skarapolitiker vill satsa på professionell frihet – skolchef avgår

  Professionell frihet

  En satsning på lärares professionella frihet eller detaljstyrning av rektorer? I Skaras nya budget skriver politikerna att skolorna inte ska behandla reglerad arbetstid som arbetsplatsförlagd tid. Det fick skolchefen att säga upp sig.

  Statsbidrag

  Fler huvudmän kan bli återbetalningsskyldiga

  Granskning

  Skolhuvudmän som tar emot statsbidrag med ena handen och skär i personalkostnader med den andra kan tvingas betala tillbaka pengarna. Nästa vecka faller de första domarna.

  TALIS

  Ekström om Talis: Vi måste fortsätta stärka läraryrket

  Talis

  Utbildningsminister Anna Ekström är nöjd med resultaten i Talis-undersökningen, men ser trenden där lärare och rektorer byter arbetsplats som oroande.

  Så ser svenska lärare på sitt arbete

  Talis

  Hur är det att vara lärare i Sverige idag? Under onsdagen presenteras resultaten från världens största internationella lärarenkät – Talis.

  Forskning: Så mycket påverkar konflikter lärarna

  Forskning

  Hur mycket påverkar konflikter med elever och kollegor i skolan en lärare? Henrik Lindqvist vid Linköpings universitet har undersökt vad lärarstudenter och nyblivna lärare upplever som känslomässigt svåra situationer och hur de manövrerar i dem.

  ”Med skolans styrning är det omöjligt att leva upp till lagen”

  Debatt

  ”Helt rätt av LR-skyddsombuden att anmäla flera kommuner till Arbetsmiljöverket och Skolinspektionen.” Det skriver representanter för Tankesmedjan Balans, Skolledarupproret och Elevens rätt i en debattartikel.

  Kommentera
  NPF

  Expertens råd: Så blir din skola bättre på att möta elever med NPF

  NPF

  Vad bör en skola göra för att bli bättre på att möta elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Linda Petersson, rådgivare på SPSM och specialiserad på NPF, ger sina bästa råd. 

  Nedskärningar i skolan

  Lärare protesterar mot nedskärningar – klär sig i rött

  Nedskärningar

  Genom att klä sig i rött vill lärarna i Hässleholm protestera mot nedskärningarna i skolan.
  – Känslan av att komma in i ett lärarrum där alla är rödklädda är ganska mäktig, säger läraren Henrik Hedman som är en av initiativtagarna.

  Skyddsombud anmäler kommuner – har fått nog av besparingar

  Nedskärningar

  Tre skyddsombud har fått nog av besparingarna på skolan i Karlshamn, Trelleborg och Sjöbo. Nu anmäler ombuden kommunerna.

  Studie- och yrkesvägledning

  Skolinspektionen: Elever får inte tillräcklig studievägledning

  Syv

  Elever på yrkesprogram får inte tillräckligt med studie- och yrkesvägledning, det slår Skolinspektionen fast i en ny rapport. 

  Lärarnas kritik mot HÖK 18 växer: ”Vi kan inte vänta”

  Avtal

  Efter aviserade besparingar på skolan i en majoritet av landets kommuner växer kritiken mot det avtal som slöts mellan lärarfacken och SKL i höstas.
  Vissa lärare kräver att avtalet sägs upp, andra menar att strejk är enda utvägen.

  LR-ordföranden i upprop: ”Kommunerna vanvårdar skolan”

  Nedskärningar

  Skolan vanvårdas av kommunerna. Det menar samtliga distriktsordföranden i Lärarnas Riksförbund som nu vill se krafttag för ett förstatligande av skolan.

  Kommunen vill ta bort lärartjänst på skola: ”Strider mot skollagen”

  Arbetsmiljö

  Ljusdal vill ta bort speciallärare på en skola på grund av kommunens budgetunderskott. Facket anser att man bryter mot skollagen.

  ”Jag är lärare för att jag vill – inte för att jag måste”

  Debatt

  ”Jag har lovat mig själv att inte bli en ständigt trött, sur och stressad lärare för då skulle jag antagligen göra ett klart sämre arbete samt riskera att gå hårt in i väggen. Vem gynnas av det?”, skriver läraren Jonas Nilsson efter sitt 18:e avverkade läsår.

  Kommentera
  Betyg

  Forskaren: Rättvisa betyg är en skadlig utopi

  Betyg

  Försök att administrera fram rättssäkra betyg är meningslösa och skapar problem för lärarna, menar forskaren Lars Melin.
  – Betyg kommer aldrig vara rättvisa och det får vi leva med.

  ”SFI behöver fackliga stödinsatser”

  Debatt

  Uppror och protestlistor i all ära men de äger ingen förhandlingsrätt. SFI-lärare behöver ett levande fack som identifierar motståndet, verkar för aktivt medlemsskap och går till förhandlingsbordet, skriver SFI-läraren Kristina Sjöberg.

  Kommentera

  Jesper: Därför är jag lärare

  Läraryrket

  Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen. Här berättar Jesper Inegård i Åre varför han är lärare – och vad han skulle vilja förändra.

  Skolavslutning: Du vet att du är lärare när...

  Lista

  Snart är sommaren här, och 2018/19 förpassas till historien. Skolvärlden har samlat 11 situationer vi tror att flera av er upplevt under läsåret. Känner du igen dig?

  TIMPLAN

  Stadieindelad timplan blev nådastöt för moderna språk

  Timplan

  Moderna språk håller på att förblöda. Orsaken: Den stadieindelade timplanen tillsammans med skriande lärarbrist och kortsiktiga politiska beslut.

  Kommunerna prioriterar olika för språkundervisning

  Moderna språk

  Olika kommuner prioriterar språkundervisningen olika högt.

  Forskning

  Forskarens knep för meningsfull undervisning

  Undervisning

  Ibland kan elever uppleva skolgången som meningslös. Så hur gör man som lärare för att höja elevernas känsla av meningsfullhet? 

  Nytt avtal: LR ska stötta obehöriga lärare

  Fackligt

  Genom ett samarbetsavtal med Akademikerförbundet SSR ska Lärarnas Riksförbund bland annat företräda obehöriga akademiker i förhandlingar.

  OECD-chefen: ”Det kommer att bli svårare att vara lärare”

  OECD

  Vad gör en lärare i framtiden? Och hur ser en vanlig skoldag ut? 
  – Det kommer bli svårare att vara lärare, men också mycket mer intressant, säger Andreas Schleicher, högste chef för organisationens utbildningskontor, till Skolvärlden.

  Så reste sig skolorna – mot alla odds

  Reportage

  Båda skolorna ligger i socioekonomiskt utsatta områden, båda har haft Skolinspektionen efter sig – och båda har vänt utvecklingen. Skolvärlden besökte dem för att ta reda på hur det gick till.  

  Uppdraget: Så ska de rädda problemskolan

  Reportage

  Går det att vända en problemskola på åtta månader? Skolvärlden besökte Storvretskolan, där Skolinspektionen för första gången använt sitt yttersta maktmedel och låtit staten gå in och bestämma.

  Skolverkets nya satsning sågas: ”Sanktionerar obehöriga i skolan”

  Legitimation

  Skolverket lanserar ett nytt stödverktyg för obehöriga lärare som är tänkt att avlasta legitimerade lärare. Men satsningen möts av kritik bland behöriga lärare.

  Debattera på Skolvärlden

  Debatt: Så gör du

  Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

  Annons
  Skolvärlden: Ny i yrket

  Nyexaminerad

  Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

  Annons
  Betyg & bedömning

  Samlat

  Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

  Annons