Annons
Ådalsskolan i Kramfors vägrar anpassa sig till IT-bolagen.

Skolan som utvecklar en skräddarsydd plattform – efter lärarnas behov

Publicerad 5 februari 2019

Relaterat

På kommunala Ådalsskolan är lärarna med och avgör precis vad som ska ingå i den digitala plattformen och hur den ska fungera.
– Många IT-system i skolan har alldeles för många klick innan man hittat rätt. Här är vi hela tiden med i utvecklingsprocessen, säger Anna-Karin Sjödin, lärare på skolan.

Sedan i höstas använder alla medarbetare på Ådalsskolan i Kramfors ett specialutvecklat system för all dokumentation och administration. Nästa steg är att inkludera pedagogiska delar och vidareutveckla verktyget till en fullfjädrad IT-plattform för skolan. Men redan nu upplever lärarna på skolan att systemet har positiva effekter.

– Det är effektivt – ett snabbt klick in. Det är vi själva som har avgjort vilka funktioner som behöver finnas med. Men också utifrån lagtexten förstås; det är bara det som vi redan är ålagda att dokumentera som ska in. Därför finns det ganska lite textyta att skriva på. Allt finns på ett ställe och det går snabbt att lägga upp ett ärende. Det sparar tid att informationen inte ligger i en mapp i en annan mapp på min dator och att jag inte behöver skicka fem olika mail, säger Anna Karin Sjödin.

Hon känner stor lättnad över vetskapen att all information är samlad på ett och samma ställe.

– Det är en trygghet att allt finns där. Om jag ska ha möte med vårdnadshavare eller elevhälsoteamet så finns all information, jag behöver inte jaga på olika ställen. När man delar information med andra vet man också att det hamnar där det ska hamna – att skicka ett mail känns betydligt mer osäkert, säger hon.

Verktyget utvecklas kontinuerligt efter önskemål från lärarna och andra medarbetare.

Peyman Vahedi.Personen bakom idén, och den som tampats med såväl huvudmannen som IT-entreprenörer för göra verklighet av den, är skolans rektor Peyman Vahedi.

Han ville komma tillrätta med det han betraktar som grundläggande problem när det kommer till skolans användande av IT-system.

– Nummer ett är att vi inte är självbestämmande när vi köper in en färdig lärplattform från en stor leverantör – vi är i deras händer. På pappret äger vi all data som läggs in i en sådan plattform, men i praktiken kostar det väldigt mycket pengar att få ut den datan i andra ändan, om man ens hörsammas av företaget. Att köpa en färdig lärplattform är som att köpa en bil som man får fylla med sina egna saker, men sen måste man betala igen för att ta ut sakerna ur bilen. Ingen skulle acceptera det, säger han.

Det var inte helt lätt att som rektor frångå det gängse sättet att upphandla system, berättar han.

– Jag gjorde mig otrevlig. Men i slutändan handlar det om att inte acceptera något annat än full kontroll över processen. Vi anlitar en entreprenör som bygger systemet åt oss, men det är vi som bestämmer vad de bygger.

Och i slutändan handlar det ju också om hur systemet fungerar i praktiken. Det ska vara lättanvända och innehålla allt som medarbetarna behöver, men inte komma med en massa onödiga funktioner som krånglar till det. Och färdiga sådana system finns inte på marknaden, menar Peyman Vahedi.

­– När vi utvecklar vår egen lärplattform sitter fackets representanter med och bedömer, utifrån ett arbetsmiljö-perspektiv: Vad är det i ett IT-system som vi behöver i skolan? Och vad leder snarare till stress? Jag räknar med att det kommer landa på mindre än 10% av det som normalt ingår i ett färdigt system, när det t.ex. handlar om lärplattformen vi utvecklar, säger han.

Fortfarande är lärplattformen på idéstadiet, och planen är att börja använda den färdiga plattformen hösten 2020. Men redan nu visar flera skolor intresse för det mer begränsade dokumentationsverktyget, och det går bra att ta del av – mot självkostnadspris.

 – Intresset för det här är stort. Jag har kontaktat staten kring det, för det är staten som ska tillhandahålla sådana här saker, inte en liten kommun i norr. Men responsen har varit begränsad hittills, säger Peyman Vahedi.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Forskning: Så mycket påverkar konflikter lärarna

Hur mycket påverkar konflikter med elever och kollegor i skolan en lärare? Henrik Lindqvist vid Linköpings universitet har undersökt vad lärarstudenter och nyblivna lärare upplever som känslomässigt svåra situationer och hur de manövrerar i dem.

Annons
Annons

Nya lagar och regler för skolan träder i kraft i sommar

Lagar

Ett antal nya lagar och regler för skolan träder i kraft den 1 juli, inte minst den länge debatterade läsa-skriva-räkna-garantin.

Annons

"Med skolans styrning är det omöjligt att leva upp till lagen"

Debatt

Helt rätt av LR-skyddsombuden att anmäla flera kommuner till Arbetsmiljöverket och Skolinspektionen. Det skriver representanter för Tankesmedjan Balans, Skolledarupproret och Elevens rätt i en debattartikel.

Kommentera
NPF

Expertens råd: Så blir din skola bättre på att möta elever med NPF

NPF

Vad bör en skola göra för att bli bättre på att möta elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar? Linda Petersson, rådgivare på SPSM och specialiserad på NPF, ger sina bästa råd. 

Annons
Annons
Nedskärningar i skolan

Lärare protesterar mot nedskärningar – klär sig i rött

Nedskärningar

Genom att klä sig i rött vill lärarna i Hässleholm protestera mot nedskärningarna i skolan.
– Känslan av att komma in i ett lärarrum där alla är rödklädda är ganska mäktig, säger läraren Henrik Hedman som är en av initiativtagarna.

Skyddsombud anmäler kommuner – har fått nog av besparingar

Nedskärningar

Tre skyddsombud har fått nog av besparingarna på skolan i Karlshamn, Trelleborg och Sjöbo. Nu anmäler ombuden kommunerna.

Annons
Studie- och yrkesvägledning

Skolinspektionen: Elever får inte tillräcklig studievägledning

Syv

Elever på yrkesprogram får inte tillräckligt med studie- och yrkesvägledning, det slår Skolinspektionen fast i en ny rapport. 

Lärarnas kritik mot HÖK 18 växer: ”Vi kan inte vänta”

Avtal

Efter aviserade besparingar på skolan i en majoritet av landets kommuner växer kritiken mot det avtal som slöts mellan lärarfacken och SKL i höstas.
Vissa lärare kräver att avtalet sägs upp, andra menar att strejk är enda utvägen.

LR-ordföranden i upprop: ”Kommunerna vanvårdar skolan”

Nedskärningar

Skolan vanvårdas av kommunerna. Det menar samtliga distriktsordföranden i Lärarnas Riksförbund som nu vill se krafttag för ett förstatligande av skolan.

Kommunen vill ta bort lärartjänst på skola: ”Strider mot skollagen”

Arbetsmiljö

Ljusdal vill ta bort speciallärare på en skola på grund av kommunens budgetunderskott. Facket anser att man bryter mot skollagen.

”Jag är lärare för att jag vill – inte för att jag måste”

Debatt

”Jag har lovat mig själv att inte bli en ständigt trött, sur och stressad lärare för då skulle jag antagligen göra ett klart sämre arbete samt riskera att gå hårt in i väggen. Vem gynnas av det?”, skriver läraren Jonas Nilsson efter sitt 18:e avverkade läsår.

Kommentera
Betyg

Forskaren: Rättvisa betyg är en skadlig utopi

Betyg

Försök att administrera fram rättssäkra betyg är meningslösa och skapar problem för lärarna, menar forskaren Lars Melin.
– Betyg kommer aldrig vara rättvisa och det får vi leva med.

”SFI behöver fackliga stödinsatser”

Debatt

Uppror och protestlistor i all ära men de äger ingen förhandlingsrätt. SFI-lärare behöver ett levande fack som identifierar motståndet, verkar för aktivt medlemsskap och går till förhandlingsbordet, skriver SFI-läraren Kristina Sjöberg.

Kommentera

Jesper: Därför är jag lärare

Läraryrket

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen. Här berättar Jesper Inegård i Åre varför han är lärare – och vad han skulle vilja förändra.

Skolavslutning: Du vet att du är lärare när...

Lista

Snart är sommaren här, och 2018/19 förpassas till historien. Skolvärlden har samlat 11 situationer vi tror att flera av er upplevt under läsåret. Känner du igen dig?

TIMPLAN

Stadieindelad timplan blev nådastöt för moderna språk

Timplan

Moderna språk håller på att förblöda. Orsaken: Den stadieindelade timplanen tillsammans med skriande lärarbrist och kortsiktiga politiska beslut.

Kommunerna prioriterar olika för språkundervisning

Moderna språk

Olika kommuner prioriterar språkundervisningen olika högt.

Forskning

Forskaren: Så gör du undervisningen meningsfull

Undervisning

Ibland kan elever uppleva skolgången som meningslös. Så hur gör man som lärare för att höja elevernas känsla av meningsfullhet? 

Nytt avtal: LR ska stötta obehöriga lärare

Fackligt

Genom ett samarbetsavtal med Akademikerförbundet SSR ska Lärarnas Riksförbund bland annat företräda obehöriga akademiker i förhandlingar.

OECD-chefen: ”Det kommer att bli svårare att vara lärare”

OECD

Vad gör en lärare i framtiden? Och hur ser en vanlig skoldag ut? 
– Det kommer bli svårare att vara lärare, men också mycket mer intressant, säger Andreas Schleicher, högste chef för organisationens utbildningskontor, till Skolvärlden.

Så reste sig skolorna – mot alla odds

Reportage

Båda skolorna ligger i socioekonomiskt utsatta områden, båda har haft Skolinspektionen efter sig – och båda har vänt utvecklingen. Skolvärlden besökte dem för att ta reda på hur det gick till.  

Uppdraget: Så ska de rädda problemskolan

Reportage

Går det att vända en problemskola på åtta månader? Skolvärlden besökte Storvretskolan, där Skolinspektionen för första gången använt sitt yttersta maktmedel och låtit staten gå in och bestämma.

Skolverkets nya satsning sågas: ”Sanktionerar obehöriga i skolan”

Legitimation

Skolverket lanserar ett nytt stödverktyg för obehöriga lärare som är tänkt att avlasta legitimerade lärare. Men satsningen möts av kritik bland behöriga lärare.

Granskning: Lärarassistenter

Satsningen på lärarassistenter räcker bara till en kvart per dag

Granskning

En kvart om dagen per klass – eller sex minuter per lärare. Det är vad regeringens satsning på lärarassistenter räcker till om alla lärare och elever i grundskolan ska få del av den.
– Det är en droppe i havet, säger Margit Koppari, SO-lärare på Sjöparksskolan i Gällivare.

Forskaren om lärarassistenter: ”Arbetsbelastningen är lika stor”

Lärarassistenter

Den stora satsningen på skolan i vårändringsbudgeten stavas lärarassistenter. Men vad innebär den för lärarna? Per Lindqvist genomför just nu en av de första svenska studierna på området.

Läraren: ”Vårt behov av kopieringshjälp är begränsat”

Lärarassistenter

Inför höstterminen planerar Östersunds kommun att anställa 15 lärarassistenter.
– Det vore mycket bättre om man satsade på de yrkesgrupper som redan finns i skolan, säger läraren Claes Hoglert.

Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons