visir

När 3D-skrivaren på Jämtlands gymnasium inte användes, på grund av distansundervisningen, tog skolans personal den i bruk för att tillverka visirhållare till vården.

| Foto: Privat
Teknik

Skolan tillverkar visirhållare till vården i coronakrisen

På Jämtlands gymnasium finns fem 3D-skrivare som eleverna vanligtvis använder i undervisningen. Nu används skrivarna i stället för att skapa visirhållare till äldrevården.
– Det har stärkt gemenskapen hos oss i arbetslaget, säger läraren Jeanette Richter.

Det hela började med att skolans rektor Elisabeth Knudsen på Jämtlands Gymnasium Wargentin fick frågan av en vän inom sjukvården om skolan hade några OH-blad de kunde ge bort. OH-blad kan nämligen användas som visir inom vården under coronakrisen.

– Då ställde jag frågan till tekniklärarna om vi inte också kunde använda våra stillastående 3D-skrivare för att skriva ut visirhållare, säger Elisabeth Knudsen.

Fyra lärare engagerade sig och började organisera arbetet tillsammans. De kontaktade Östersunds kommun och det visade sig att framförallt äldrevården hade behov av visir.

– Det kändes bra att kunna bidra till något praktiskt och samhällsnyttigt genom att använda skolans 3D-skrivare som inte är i bruk på grund av distansundervisningen, säger Jeanette Richter som är lärare på teknikprogrammet.

Lärarna började med att modifiera och anpassa ett visir efter sjukvårdens behov – visirhållaren fick delas upp i tre delar för att sedan skrivas ut och monteras ihop.

– Folk har ställt upp på frivillig basis och lärarna tog sig an detta parallellt med undervisningen. Det känns behjärtansvärt att alla har hjälpt till. Även om det är i det lilla, har vi bidragit med det vi kunnat, säger Elisabeth Knudsen.

Varje dag behövde någon vara på plats för att fylla på skrivarna och även under påsklovet har 3D-skrivaren varit igång.

– En utskrift tar en timme och sju minuter, så efter det måste man förbereda för nästa utskrift och montera ihop de tre delarna. Vi lärare och vaktmästaren har varit på plats och fyllt på med material, förklarar Jeanette Richter.

Under tisdagen var 150 färdiga visirhållare redo att överlämnas till kommunen.

– Kommunen verkade väldigt nöjd och positivt inställd. Det här gemensamma målet har stärkt gemenskapen hos oss lärare i arbetslaget, säger Jeanette Richter.

Kommentera