8_av_10_kommuner_larm_artikel
Budget 2020

Välfärdsmiljarder: Så mycket får din kommun

Så fördelas regeringens utlovade 3,5 miljarder till kommunerna. Se hela listan – kommun för kommun.

Magdalena Andersson presenterade på måndagen satsningar på välfärden som januaripartierna har förhandlat fram till vårbudgeten. Kommunerna får totalt tre och en halv miljard extra.

Pengarna är inte öronmärkta specifikt åt skolan, men utbildningsminister Anna Ekström räknar med att pengarna kommer göra nytta just där.

– Det bör finnas ett intresse för kommunerna att se till att skolan fungerar. Jag hoppas de här pengarna ska gå till de mycket stora behov som finns, säger hon till Skolvärlden.

Det var efter påtryckningar från både höger och vänster som regeringen annonserade tillskottet till välfärden. En och en halv miljard går till regionerna, för en total satsning på fem miljarder.

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén menar att tillskottet är absolut nödvändigt, men varnar samtidigt för att pengarna kanske inte kommer skolan till del i tillräcklig utsträckning.

– Vi vet av erfarenhet att statsbidrag inte är någon garanti för att kommunerna inte skär ner på skolan. En sådan garanti behövs. De allvarliga nedskärningar på skolan som nu är på väg i många kommuner är djupt oroväckande. Det är viktigt att pengarna nu verkligen kommer skolan till del, säger hon.

Här kan du läsa hur stor del av välfärdsmiljarderna just din kommun får . Du kan söka på kommunens namn eller klicka på ”Kommun” respektive ”Miljoner kronor” för att sortera listan.

Kommentera