skoldator
Foto: Shutterstock
Digitala verktyg

Vill få fler att knäcka mattekoden

Nu finns i princip hela gymnasiematematiken i filmformat för elever och lärare att ta del av via sajten Onlineakademin. Bakom satsningen, står tre unga entreprenörer.

Onlinaakademin

Onlineakademin lanseras den 20 augusti. Efter det går det att ta del av allt material, kostnadsfritt, via Onlineakademins webbplats. 

Gymnasiekursen matematik steg 5 är fortfarande under inspelning och kommer att lanseras under hösten. 

Här hittar du onlinakademin.se.

– Många elever har problem med matten idag. Du kan alltid nöta in ett par glosor om du sitter tillräckligt länge men om man sitter hemma och kör man fast i matematiken kommer man oftast inte längre på egen hand. Vi tyckte att det saknades ett verktyg som eleverna kan använda när som helst och oavsett var de befinner sig, berättar Johan Thomas, en av grundarna av projektet Onlineakademin.

Satsningen lanseras idag. Under året har Johan Thomas tillsammans med Patrik Tran och Nikolai Langguth arbetat med att färdigställa en omfattande serie filmer som går igenom samtliga gymnasiekurser i matematik. 

– Via tjänsten har eleverna alltid en föreläsning till hands om det behövs. Allt finns med utifrån kursplanerna. Förutom teoretiska genomgångar, är det även praktiska räkneexempel. Det som driver oss är att förbättra förutsättningar för elever att lära sig matematik, berättar han.

Vem vänder ni er till?

– Det blir spännande att se. Primärt är det tänkt för alla som elever som läser matematik på gymnasienivå.

Men även lärare som jobbar med att flippa klassrummet kan ha glädje av filmerna, säger han.

– Vi har pratat med många lärare som säger att begränsningen när man vill jobba med flippad undervisning ofta är att det innebär mycket jobb att spela in filmerna. Man kan använda andras filmer förstås men då kan det vara svårt att hitta exakt den genomgång man vill ha och man får ofta plocka ihop material från flera ställen. Vi täcker in allt och hoppas att lärare vill använda det.

Tjänsten är gratis och fri för vem som helst att använda. Johan Thomas berättar att de tagit in feedback från lärare under arbetets gång.

– När tjänsten väl är lanserad kommer det bli lättare att ta in feedback i större skala och då får vi se om det är någonting vi behöver ändra på eller komplettera.

Hur de ska vidareutveckla projektet får framtiden utvisa säger han. De kommer att fortsätta att utvidga materialet så att det innefattar fler kurser men om de sedan håller sig till matematik och går neråt i åldrarna eller väljer att bredda sig till andra ämnen är oklart.

– En vision är att hjälpa fler elever bli bättre på att plugga smartare.

2008 startade en annan entreprenör, Johan Wendt, Mattecentrum med kostnadsfria räknestugor i Stockholm. En verksamhet som växt och nu finns i 28 städer runt om i landet. Mattecentrum driver även matteboken.se, en digital matematikbok, som vem som helst fritt kan använda.

Ser ni er som konkurrenter till Mattecentrum?

– Nej det gör vi inte, skrattar Johan Thomas. Mattecentrums grej är framförallt räknestugorna, där är de riktigt duktiga. Matteboken.se är en digital mattebok utlagd på nätet där det även finns en del filmer. Det är en mycket bra tjänst men just filmerna går inte igenom allt kursinnehåll. Värdet med onlineakademin.se är att det kommer vara heltäckande. I det avseendet skulle jag snarare säga att vi och Mattecentrum kompletterar varandra.

Kommentera