skelleftea
Lärarlönelyftet

1 000 lärare kräver kommunen på högre lön

Ta ansvar för lärarlönerna, är budskapet från 1 000 lärare till Skellefteå kommun.
– De måste skjuta till pengar om vi ska kunna rekrytera unga i framtiden, säger Anette Holmgren, ordförande för Lärarnas Riksförbund i Skellefteå.

Anette Holmgren
Anette Holmgren

Budgetarbetet i kommunen för 2017 är på gång, och lärarlönelyftet har börjat betalas ut. Men i Skellefteå är många lärare besvikna. Därför gick Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet samman för att skriva ett brev till kommunpolitikerna.

Budskapet var att staten nu tagit ansvar för att höja lärarlönerna, och att det nu är dags för Skellefteå kommun att ta sitt ansvar.

Kommunalrådet Lorents Burman (S) ser inga möjligheter till mer lärarpengar i budgeten 2017, enligt tidningen Norran.
Men Anders Bergström, skolchef i Skellefteå, säger att han har tankar kring lärarlönelyftet, som dock inte går att prata om i dagsläget.

­– Jag måste få prata med Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund under lönerevisionen som börjar i början av november och jag måste prata med politiken. Jag har jobbat länge inom skolan och det är bland det knepigaste jag stött på. Jag är ju för att mina medarbetare ska få mer pengar, men det har varit svårt.

Anette Holmgren berättar att stämningen på skolorna ser olika ut, vissa lärarlag fungerar inte alls, andra skolor har klarat sig bra genom lärarlönelyftet.

– Vi kände ju att det här inte skulle falla väl ut på våra skolor. Vi är oroade över att många ska må dåligt, säger hon.

Lösningen blev samarbetet med Lärarförbundet.

– Vi ville att medlemmarna skulle känna att vi gör något. Och vi måste få duktiga gymnasieelever att vilja bli lärare och då är lönen en viktig fråga, säger hon.

Kommentera