botkyrka_kommun
Lön

Kommunen storsatsar på lärarnas löner

Kommunernas hantering av lärarlönelyftet delar lärarkåren.
I Botkyrka kommun tar man satsningen ett steg längre.
Nästa år kommer 1 300 lärare att tilldelas en extra löneökning utöver den statliga satsningen.

Nästa år kommer de styrande i Botkyrka ­kommun – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet – att lägga 46 miljoner kronor extra på kommunens lärare.

Miljonerna kommer att fördelas på två sätt. Dels 1200 kronor mer i månaden var till samtliga legitimerade tillsvidareanställda lärare och den andra delen fördelas efter behov till skolor som har större utmaningar.

Detta för att kunna anställa till exempel fler lärare eller lärarassistenter. De kan också välja att höja lönen för specifika lärare med mer än 1200 kronor. Totalt kommer 1 300 lärare i hela Botkyrka kommun att tilldelas en löneökning.

– Vill vi uppnå högre måluppfyllelser för våra barn och elever så behöver vi satsa på lärarna. För vi vet att de är det främsta verktyget för måluppfyllelse. Lärare gör ett fantastiskt jobb, men jag vet att det är tungt ibland. Därför är de värda en högre lön, säger Emanuel Ksiazkiewicz (s) utbildningsnämndens ordförande i Botkyrka.

Emanuel Ksiazkiewicz säger att man nu gör Sveriges största kommunala lärarlönesatsning, och han hoppas att detta ska kunna locka fler lärare till Botkyrka kommun.

– Det hoppas jag absolut. Under vårterminen så gjorde jag många verksamhetsbesök på skolor och det budskapet som jag fick från rektorerna var att konkurrensen i regionen var stenhård om personal. Vi behöver konkurrera för att inte tappa personal.

Utöver den kommande miljonsatsningen nästa år finns också ett nationellt lärarlönelyft, som för Botkyrkas del ger runt 23 miljoner kronor. Den totala summan som lärarna i Botkyrka får dela på landar således på runt 70 miljoner nästa år.

– Jag tycker att det är synd att fler kommuner inte har valt att gå tillsammans med regeringen och göra rejäla välfärdsförstärkningar för dem välfärdsmiljoner som regeringen har gett till kommunerna, säger Emanuel Ksiazkiewicz och tillägger:

– Vi vet att diskussionerna om lärarlönelyftet många gånger har blivit nere på den enskilda enheten. Vi tror att en kommunal satsning också kan hjälpa till att stabilisera organisationen efter lärarlönelyftet. Satsningarna stärker varandra, och detta är en fantastik möjlighet som vi har fått.

Exakt hur de ska fördelas, och vilka skolor som kommer att tilldelas mer än andra är dock än så länge inte fastställt, detta kommer att beslutas senare.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm