Debatt

”Avskaffa skattefinansieringen av de privata friskolorna”

Klassrum med elever och lärare.

Debattören anser att man snarast borde införa reell och verklig konkurrens inom svensk skola.

| Foto: Shutterstock

De senaste månaderna har både politiker och skoldebattörer flitigt debatterat svenska skolan i pressen och medierna. De har framför allt denna gång fokuserat på friskolorna och friskolesystemet.

Det är ju riksdagsvalval nästa år, 2022, och valdebatten verkar redan ha börjat. Egentligen är det märkligt att vi fick privata friskolor i Sverige under 1990-talet. Trots att våra politiker även på den tiden hade tjatat om skolan under de flesta valrörelser, nämndes aldrig privatiseringen eller friskolereformen i valdebatterna.

Efter Socialdemokraternas mycket omstridda kommunalisering av skolan i slutet av 1980-talet var det lätt för de borgerliga att genomföra friskolereformen i början av 1990-talet.

Man kan kanske påstå att Göran Persson (S) och ”sossarna” gav en elegant passning till de borgerligas (alliansens) friskolereform något senare. Allt genomfördes av dåtidens politiker bakom ryggen på väljarna och svenska folket.

De senaste åren har det då och då dykt upp debatt om vinster i välfärden generellt på tidningarnas debatt- och insändarsidor. Det handlar då ofta i debatten om vinster inom de privata svenska friskolorna. Dessa vinster måste tillbaka in i skolverksamheten, anser många debattörer.

Problemet är ju att friskolorna skattefinansieras, via skolpengen. Problemet är just skolpengen som kommunerna måste betala för alla elever som väljer de privata friskolealternativen.

Det blir givetvis i längden dyrt för kommunerna. Det uppstår dessutom en mycket märklig konkurrenssituation. Våra politiker förespråkar ju ofta konkurrens i landets skolkommuner. Men samtidigt som kommunerna driver egna (kommunala) skolor måste de ändå även understödja sina konkurrenter via skolpengen.

Det är absolut inte logiskt! Nej, avskaffa snarast skattefinansieringen av de privata friskolorna.

De flesta friskolor ägs och drivs idag ofta av stora (skol-) koncerner eller internationella riskkapitalbolag som strävar efter att göra vinst. Friskolorna bör kunna stå på egna ben utan att de ska behöva subventioneras via skattemedel.

Speciellt allvarligt blir det om undervisningen dessutom bedrivs på andra språk, vanligtvis engelska, än på svenska. Då finansieras till och med ett språkbyte med skattemedel. Ett typiskt exempel är Internationella engelska skolan/IES.

Det är i och för sig inte fel att dessa skolbolag gör vinster under förutsättning att föräldrarna själva betalar för undervisningen. De får helt enkelt betala elevernas skolavgifter. Varför ska föräldrar som har barn/ungdomar i kommunala skolor med sina skattepengar också finansiera privata friskolor, där eventuella vinster hamnar i utlandet?

Undertecknad anser att man snarast borde införa reell och verklig konkurrens inom svensk skola!

Det är nämligen bara i Sverige, inom EU, där privata friskolor skattefinansieras med en skolpeng.

C-G Pernbring, Helsingborg

  • Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Skolvärlden.
Kommentera