alliansen_partiledare
Foto: Martina Huber / Regeringskansliet
Utbildningspolitik

Betyg från fyran

Betyg från årskurs fyra, extern rättning av nationella prov och ett läskunnighetsmål redan i första klass. Det är några av de förslag för skolan som regeringen nu presenterar. 

Regeringen har redan tidigare presenterat en rad förslag om hur de vill förbättra den svenska skolan. Mindre klasser på lågstadiet, fler lågstadielärare, fler speciallärare och en tioårig grundskola för att nämna några. Nu presenteras ytterligare satsningar på skolan. 

I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver Alliansens fyra partiledare att de vill inför betyg från och med fjärde klass. De menar att det behövs tidig och regelbunden uppföljning av elevernas kunskapsutveckling för att snabbt kunna sätta in stöd så att ingen elev halkar efter. 

Enligt förslaget ska elever i årskurs 4 och årskurs 5 få betyg en gång per läsår och målet är att de första fjärdeklassarna som får betyg ska få det till sommaren 2017. Som en konsekvens av att betyg ges under hela mellanstadiet vill regeringen ta bort kraven på att upprätta individuella utvecklingsplaner med skriftliga omdömen i dessa årskurser.

Regeringen vill också införa ett läskunnighetsmål i årskurs ett som innebär att alla elever ska kunna läsa och förstå enklare texter. Även detta för att tidigt kunna identifiera elever i behov av stöd. 

Enligt debattartikeln vill regeringen också minska lärarnas administrativa börda genom att gå över till ett system där de nationella proven digitaliseras och rättas externt. Detta skulle också öka kvalitet och likvärdigheten i bedömningarna. Målet är att införa detta under nästa mandatperiod och en utredning tillsätts nu för att utreda frågan.

– Jag har länge efterfrågat central rättning av nationella prov och frågan har blivit allt viktigare efterhand när vi har fått fler nationella prov. Därför är det bra att regeringen har lyssnat och nu föreslår central rättning. De förslag som kom idag kan sammantaget minska lärares arbetsbelastning och öka likvärdigheten för eleverna. Det är viktigt att utreda de olika delarna ordentligt och sedan fatta de definitiva besluten utifrån vad utredningen kommer fram till, kommenterar Bo Jansson, ordförande för Lärarnas Riksförbund, i ett pressmeddelande. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm