lena_landstrom_bild

Lena Landström i klassrummet.

Timplaner

Bildläraren efter Skolverkets besked: ”Kul att man lyssnar på fotfolket”

Efter massiv kritik från landets bildlärare backar Skolverket från förslag att skära bort ämnestimmar på högstadiet.

I ett svar till det öppna brev från bildläraren Ann-Sofi Viklund som Skolvärlden publicerade meddelar Skolverket nu att man inte tänker flytta några bildtimmar från högstadiet till lågstadiet.

I sitt brev uttrycker Ann-Sofi Viklund både oro och ilska över Skolverkets då gällande förslag att flytta fem bildtimmar från högstadiet. ”Dessa förändringar innebär en katastrof för bildlärarkåren” skriver hon.

Och hon är inte ensam. Mängder med bildlärare har skrivit debattartiklar i alla möjliga medier och även hört av sig direkt till Skolverket och berättat hur de ser på saken. En av dem är Lena Landström, som förutom att hon själv är bild- och slöjdlärare även driver en facebookgrupp för bildlärare, med fokus på arbetsmiljö, vilket Skolvärlden skrivit om tidigare.

Hon blir både glad och överraskad när Skolvärlden ringer upp och berättar att myndigheten har ändrat sig.

– Vad roligt att man kan påverka! Det är kul att man lyssnar på fotfolket för en gångs skull. Men framför allt är det en räddning för bildämnet. Vad glad jag blir, säger hon.

Hon berättar att även lärare i andra ämnen har reagerat på förslaget att minska på bildtimmarna i högstadiet, och tror att inte bara bildlärare har hört av sig till Skolverket.

– Bildlärarna har gjort jättemycket, men många andra kollegor har också blivit upprörda. För många år sedan kunde man känna att bildämnet inte har så hög status bland kollegorna, men så är det inte längre. Så nu är det en hel lärarkår som blir glad. De förstår att ämnet är viktigt. Och nu verkar Skolverket också ha förstått det, säger hon.

Bilden av att lärare i flera olika ämnen har hört av sig till Skolverket bekräftas av det myndigheten skriver i sin replik till det öppna brevet: ”Många bildlärare i högstadiet, liksom lärare i andra ämnen, har engagerat sig i Skolverkets förslag. Det välkomnar vi eftersom ett remissförfarande finns till just för detta ändamål.” Lite längre ner skrivar man ”I samråd med Utredningen om elevers möjligheter att nå kunskapskraven (U 2017:07) kommer Skolverket därför att föreslå en oförändrad timplan i bild i högstadiet”.

Lena Landström har upplevt att ämnet under många år långsamt har skalats tillbaka, och kände att det här sista förslaget var som en bekräftelse på att det pågår en resa mot botten, där bilden försvinner helt. Men Skolverkets nya besked inger hopp.

– Vi är ju fler som känner att det har gått åt fel håll under lång tid. Det är grymt många lärare som har engagerat sig och det är bra att man lyssnar på oss. Nu har de väl förstått att ämnet är viktigt, säger hon.

Kommentera