DEBATT

”Det är skamligt!”

DEBATT Skolan har ett fruktansvärt viktigt uppdrag när det handlar om att skydda samhället och dess invånare mot odemokratiska och antihumanistiska krafter som rasism, fascism och nazism, skriver läraren Fredrik Olsson.

Skolan har ett fruktansvärt viktigt uppdrag när det handlar om att skydda samhället och dess invånare mot odemokratiska och antihumanistiska krafter som rasism, fascism och nazism. Ett bra sätt att motverka framväxten av sådana tankeströmningar, är spridandet av kunskap. Ett annat är tydligt och kompromisslöst avståndstagande.

Två andra aspekter är dock skolans tydliga mål med avseende på mångfald och likabehandling – samt skyldigheten att tillhandahålla en god psykosocial arbetsmiljö för samtliga elever.

Att organisationer och partier med nazistisk, sexistisk, homofob, och/eller rasistisk agenda tillåts ta skolan i besittning som propagandaplattform, sker i total strid mot allt detta. Ett tydligt avståndstagande och en demonstration av engagemanget för elevernas trygghet och vår demokratis fortlevnad är på plats. Att Sverigedemokraterna släppts in på skolor har lett till oroliga frågor från åtskilliga som känt sig hotade eller utpekade av deras politik. Att dörren öppnas också för nazister, är dock inget annat än skamligt.

Det är dags att Skolverket kliver in på allvar i de här frågorna!

Fredrik Olsson
Lärare

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm