Valmanifest

Skolreformerna som fallit bort i valrörelsen

Politiska löften regnar över väljarna så här i valspurten, inte minst på skolområdet. Alliansens nya valmanifest har fokus på skolan, men innehåller inga nyheter. Skolvärlden har frågat läsarna vad som trots allt saknas i valrörelsen.

Förra veckan gick Alliansen ut med vallöftet att bygga ut karriärreformen till 22 000 förstelärare. Dessutom vill man att förstelärare i utanförskapsområden ska få ett fördubblat statligt lönetillägg på totalt 10 000 kronor i månaden. Sedan tidigare ligger löften om bland annat mindre klasser i de tidiga åren, ordningsomdömen och tioårig grundskola. I valmanifestet som nu presenteras i sin helhet finns inga stora nyheter för lärare och studie- och yrkesvägledare.

– Alliansen hade behövt våga mer och tänka större för att visa att de förstår skolans långsiktiga utmaningar och problem. Vi hade hoppats att Lärarnas Riksförbunds idéer om en nationell kunskapsskola med starkare statligt ansvar för styrning och finansiering, skulle väcka större gehör inom alliansen, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson.

Socialdemokraterna har inte gått ut med sitt valmanifest ännu, men har förstås redan kommit med en rad skolutspel. Bland annat vill man vill skärpa kraven på lärartäthet i friskolor. Miljöpartiet har presenterat flera skolförslag, som den omdiskuterade statliga satsningen på högre lärarlöner vid sidan om karriärtjänsterna. Vänsterpartiet har haft fokus på vinststopp i välfärden i sin valrörelse.

Skolvärlden har frågat läsarna på Facebook vad politikerna har missat för viktiga skolreformer i höstens valfläsk.

En läsare saknar gemensamma överenskommelser över blocken istället för skolpolitik från minoritetsregeringar. ”Ett sådant beteende inbjuder bara till att nästa marginella ”majoritet” försöker lösa frågan på egen hand med svängar hit och dit under varje nytt maktskifte”, skriver hon.

Andra skriver om höjda lärarlöner, antingen generellt eller som här för de mest kompetenta: ”Höj kraven på lärarutbildningen, och höj lönerna på lärare som presterar!” Maxtak för antalet elever i klassen, öronmärkta pengar för läromedel och ordinationsrätt för lärare står också på läsarnas önskelista. ”Inte ens basbehoven är täckta i många skolor. Detta måste lösas innan det blir relevant med andra åtgärder. Vidare har det ingen relevans att införa nya regler när ingen hinner/har råd att följa dem.”

Alliansens tal om ordning och reda väcker både kritik och hurrarop. Någon tar upp vikten av att barnen är pigga i skolan och vill ha förslag om att begränsa barnens tid i skolan till max 8 timmar inklusive fritids.

Så här sammanfattar någon valrörelsen på skolområdet ”Lovar runt och håller tunt heter det ju” och en annan skriver ”Låt lärare vara lärare och inte pappersvändare/administratörer med mycket mera. Låt dem göra det med en lön som motsvarar ansvaret det är att utbilda nästa generation medborgare!”

Kommentera