Skoldådet

Efter dådet – så agerar skolorna i dag

Efter skolattacken i Trollhättan mobiliserade flera skolor i landet för att möta frågor från elever och lärare.
– Vi är mer observanta och har beredskap för om elever eller lärare mår dåligt, säger rektor Maria Radway på Gärdesskolan i Stockholm

Attacken på skolan Kronan i Trollhättan, då en man mördade två personer och skadade två, chockar Sverige. Gärningsmannen bar mask och någon form av rock. Just de omständigheterna gjorde att Gärdesskolans ledning beslutade om totalförbud mot utklädnader på skolan under fredagen. Det gick inte att dra någon gräns för vad som skulle kunna accepteras och inte, enligt rektor Maria Radway.

– Gärdesskolan är en mycket stor skola med 1 000 elever och barn från 6-15 år. Det skulle inte ha känts bra att tillåta utklädnader i dag, något skolledningen är helt enig om. Hade någon elev kommit utklädd hade vi skickat hem henne eller honom för att byta om. Flera andra rektorer har hört av sig och berättat om inställda Halloween-firanden. Jag är för traditioner men just i år skulle det kännas olämpligt.

2013 inträffade en incident på Gärdesskolan när några utklädda ynglingar viftade med någon form av vapen. Har ni i dag en god beredskap för sådana händelser?
– Vi har en god beredskap och följer riktlinjer från Stockholms stad och Skolverket. Vi har elevvårdsteam, skolläkare, likabehandlingsansvarig (som arbetar förebyggande), och skolsköterska. I höstas anställde vi också en psykolog på heltid.

Hur har stämningen varit på skolan i dag?
– Eleverna är kloka och känner sig berörda. Jag tror att de flesta förstår. Vi har undervisning som vanligt i dag, men vi är mer observanta och har beredskap för om elever eller lärare mår dåligt.

Balingsnässkolan i Huddinge söder om Stockholm är också en F-9-skola, med 600 elever.

Vilken beredskap har Balingsnässkolan för extrema händelser?
– Vi har en krisgrupp som samlades i förmiddags. Där ingår bland annat skolsköterska, kurator, skolkökspersonal, skyddsombud, speciallärare, vaktmästare och chefer. Under dagen har de vuxna rört sig mer än vanligt inne i lokalerna. Vi hade också en storsamling, som vi brukar ha med jämna mellanrum, med musik och sång, säger rektor Mari Zimmerman.

Talade ni då om händelsen i Trollhättan?
– Nej, det gjorde vi inte. I stället låg fokus på att lärarna skulle möta elevernas eventuella frågor och oro. För vi vet ju inte vilken beredskap barnen har. Många vet kanske inte ens vad som har hänt i Trollhättan. Alla har olika förutsättningar. Storsamlingen genomfördes på samma sätt som vanligt, något vi var eniga om. Barnen har varit lugna och trygga i dag, framhåller Mari Zimmerman.

Årskurs 3-eleverna hade planerat att ha Halloween-firande med tillhörande utklädning. Men av respekt för det inträffade i Trollhättan bad lärarna berörda elever att inte bära ansiktsmasker.

– Vi hade en beredskap i morse så till vida att lärarna visste att de skulle möta elevers eventuella oro. Att det är Halloween-tider nu är förstås olyckligt och det var bestämt att man skulle få klä ut sig, säger Mari Zimmerman. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm