Anpassad skola

Elevernas kamp ledde till namnbyte för särskolan

Anna Ekström särskola namn

Före detta särskoleeleverna Rasmus Westerlund och Leo Lust jublar tillsammans med utbildningsminister Anna Ekström efter beslutet att särskolan byter namn till anpassad skola.

| Foto: Anja L Sundberg/Regeringskansliet

Särskolan byter namn till anpassad skola – och bakom orden finns en lång kamp som hyllas av utbildningsministern.
–Det är fantastiskt att två unga särskoleelever drivit frågan, säger Anna Ekström.

2 juli 2023 träder förändringarna i kraft: Särgrundskolan blir anpassad grundskola – särgymnasium blir anpassat gymnasieskola.

– Det är fantastiskt att se hur två unga särskoleelever drivit en fråga de trott på från grunden, tagit kontakt med en riksdagsledamot, fått mig som minister att starta en utredning som blev en proposition som skolminister Lina Axelsson Kihlblom till slut överlämnade till riksdagen.

– Sakfrågan är viktig, för det spelar roll vilket språk vi använder, och begreppet särskola har gjort att många har känt sig utanför. Så ska det inte vara – men det har Rasmus och Leo nu ändrat på, säger Anna Ekström.

Mobbade elever

Rasmus heter Westlund i efternamn och är 21 år gammal. Leo, det är Leo Lust som är 19. Båda har studerat i särskola och ogillat benämningen och upplevt hur det använts för att mobba elever.

Anna Ekström duo 2

Utbildningsminister Anna Ekström, Leo Lust, Rasmus Westerlund och skolminister Lina Axelsson Kihlblom…

| Foto: Anja L Sundberg/Regeringskansliet
Anna Ekström duo

…reagerade på beslutet i riksdagens kammare, där de satt på åhörarläktaren, med att spontant krama om varandra.

| Foto: Anja L Sundberg/Regeringskansliet

Var för sig startade de en kamp för att byta namn.

Leo Lust var bara 14 år när han skickade in sitt första medborgarförslag till Heby Kommun om att namnet särskola borde bytas ut.

– Lokaltidningen skrev om det och sedan tog det inte lång tid förrän Gustav Fridolin (dåvarande utbildningsminister, reds anm) hörde av sig och pratade med mig och höll med om att det var ett stigmatiserande ord, säger Leo Lust.

Kramar, glädjetårar och tårta

Utbildningsminister Anna Ekström startade den utredning som ligger till grund för propositionen som riksdagen röstade igenom.

Hon säger så här:

– Det var en historisk dag, och det kändes fantastiskt att sitta på kammarens åhörarläktare ihop med Leo och Rasmus som kämpat så hårt för att ändra benämningen av den skolform de själva har gått i. Det blev kramar och glädjetårar – och tårta, förstås.

Rasmus Westerlund, Lina Axelsson Kihblom, Anna Ekström och Leo Lust firade med tårta efter beslutet. Foto: Anja L Sundberg/Regeringskansliet

Många kommer beröras

Har du fått några reaktioner på namnbytet, Leo?

– Ja, det har varit mycket firande och gratulationer. Men jag måste också berätta att det kom ett sms från en okänd person. Det var en pappa som skickade en bild på sin son och tackade för att han skulle slippa gå på särskola utan istället få gå i anpassad skola.

– Det värmde att ha varit med och hjälpt en annan elev. Det sjunker in mer och mer hur många som kommer beröras av det här, säger Leo Lust.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm