Annons
Viktor Elm och Malin Winberg spelar allsvensk fotboll och pluggar samtidigt till lärare. Foto: Sofia Eckerblad/Andreas Hillergren/Bildbyrån

Fotbollsstjärnornas nya plan – ska bli lärare: ”Inspirerande”

Publicerad 21 april 2020

Fakta

Fotbollsstjärnor och snart lärare

Malin Winberg

  • Ålder: 29.
  • Bor: Malmö.
  • Aktuell: Försvarare i Vittsjö GIK.
  • Bakgrund: Från Uppsala. Har tidigare spelat i bland annat Sirius, Hammarby, Östersund och Limhamn Bunkeflo. Gjort fem U23-landskamper för Sverige.

Viktor Elm

  • Ålder: 34.
  • Bor: Kalmar.
  • Aktuell: Försvarare i Kalmar FF.
  • Bakgrund: Från Emmaboda. Tidigare spelat i Falkenberg och varit proffs i de nederländska klubbarna Alkmaar och Heerenveen. Gjort tio landskamper för Sverige.

Relaterat

Samtidigt som de spelar fotboll på elitnivå håller Malin Winberg och Viktor Elm på att utbilda sig till lärare.
– Jag brinner speciellt för de barn som har det lite tuffare i skolan och har som mål att bli specialpedagog, berättar Malin Winberg.

Under våren genomför Malin Winberg sin sista VFU, denna gång på Glasbruksskolan på Limhamn i Malmö och blir i sommar klar med sin utbildning till F–3-lärare.

– Med tanke på lärarbristen kommer jag nog inte att ha några större problem med att hitta ett jobb. Några skolor har redan visat sitt intresse. Det gäller bara för mig att veta vad jag vill och få det att fungera tillsammans med fotbollen.

I höstas lämnade Malin Winberg den Malmöbaserade bottenklubben Limhamn Bunkeflo i damallsvenskan för spel i toppklubben Vittsjö GIK med hemmaplan utanför Hässleholm i norra Skåne.

– Just nu känns det svårt att bo och arbeta i Malmö och pendla till Vittsjö. Jag håller därför på att undersöka var jag kan tänka mig att jobba och på hur många procent. Jag tror att det kan bli väldigt tufft att arbeta heltid som lärare och spela fotboll på den nivå som jag nu gör.

Viktor Elm pluggar till gymnasielärare på Linnéuniversitetet i Kalmar.

2015 flyttade Viktor Elm tillbaka till Kalmar FF i herrallsvenskan efter att under fem år varit fotbollsproffs i Holland. Året efter började han på lärarprogrammet på Linnéuniversitetet i Kalmar.

– Jag pluggar till gymnasielärare och är färdig med mitt första ämne som är engelska. Därefter har det varit svårt att komma vidare. Jag får inte till VFU:n medan jag spelar fotboll på den här nivån. Vi har två heldags- och tre halvdagsträningar i veckan. Jag har därför läst 30 poäng svenska som andraspråk på halvfart.

Viktor Elm pluggar till lärare och spelar fotboll i allsvenska Kalmar FF. Foto: Nils Jakobsson/BILDBYRÅNViktor Elm berättar att han är mycket intresserad av ämnet svenska, men att han har hört att det innebär extra arbete att undervisa i både svenska och engelska.

– Jag funderar därför på att välja idrott i stället för svenska som mitt andra ämne, men har inte bestämt mig.

Är det svårt att kombinera lärarstudier med arbete som fotbollsproffs?

– Nja, jag tycker att det är mycket roligt att studera. Jag har alltid gillat skolan och att lära mig nya saker. För mig har inte studierna varit en belastning, utan i stället något inspirerande.

– Men när man även har tre barn, som jag har, kan tiden ibland bli lite väl knapp. Jag har dessutom lovat min fru att jag inte ska plugga hemma när barnen är vakna. Det har därför blivit några intensiva kvällar och halva nätter. Men så längre motivationen har varit hög har det fungerat bra. Det har varit värre när den har gått ner.

Har du kunnat hoppa över träningar på grund av tentor?

– Jag har missat en försäsongsträning på grund av att jag då hade en tenta plus en del föreläsningar. Som tur är har jag haft väldigt goda klasskamrater som har hjälpt mig, gett mig mycket information och berättat vad som gåtts igenom på de föreläsningar som jag inte kunnat delta på. Jag har också haft bra mejlkontakt med och hjälp av lärarna.

Viktor Elm tror att lärarstudierna har gjort honom till en bättre fotbollsspelare.

– Det kan lätt bli så att nästan hela ens värld kretsar kring fotbollen, att när man kommer hem från en match kan man inte sluta att funderar över allt som kunde ha gjorts bättre. Nu kommer man snabbt in i andra tankebanor.

– Jag tror överhuvudtaget att det är bra att umgås med personer som inte har med fotboll att göra. Det blir inte samma stress då om inte resultaten går ens väg eller om man inte gör en bra prestation.

Malin Winberg under sin VFU på på Glasbruksskolan i Malmö. Malin är i sommar klar med sin utbildning till F–3-lärare.

Det är en erfarenhet som delas av Malin Winberg.

– Jag hade ett år i Östersund då jag inte gjorde någonting annat än att spela fotboll. Det var inte gynnsamt för mig. Jag behöver tänka på annat. Självklart är jag fokuserad när det är träning och match. Men sedan släpper jag fotbollen och tänker på annat. 

– Studierna har dessutom gjort att jag har fått en utbildning och ett yrke att luta mig tillbaka mot när jag är klar med fotbollen, vilket är både skönt och viktigt.

Viktor Elm tror att han som lärare kommer att ha nytta av att ha idrottat på elitnivå och dessutom ofta varit lagkapten.

– I fotbollsvärlden måste man prestera. Det tankesättet tycker jag att skolan har tappat lite. Det är lite för mycket som i dag är på elevernas villkor, säger han.

– Som lärare kommer jag ha nytta av att kunna få folk att prestera och ser verkligen fram emot att få arbeta som lärare, att få jobba med yngre människor, inspirera och motivera dem att göra något vettigt. Som lagkapten i ett väldigt ungt lag leder jag dessutom redan ungdomar.  

Malin Winberg pluggar till lärare och spelar fotboll i allsvenska Vittsjö. Foto: Petter Arvidson/BILDBYRÅNMalin Winberg berättar att det är få spelare i damallsvenskan som kan leva på sin fotboll. Det har bland annat gjort att träningarna, till skillnad mot exempelvis herrallsvenskan, för det mesta är på kvällstid. Till det ska läggas individuella träningspass.

– Även om jag i princip gör något varje dag som har med idrotten att göra, har det för min del inte varit något ekonomiskt alternativ att bara spela fotboll. Att samtidigt studera har fungerat mycket bra. Som student är man exempelvis inte lika hårt schemalagd som om man arbetar heltid, säger Malin Winberg.

Har det inte varit svårt att hinna med?

– Jag tycker att det har gått förvånansvärt bra. Föreläsningarna är i allmänhet på dagtid. Jag har hela tiden haft en öppen kommunikation med mina klasskamrater om min situation. Vid exempelvis grupparbeten har jag i allmänhet bara kunnat vara med fram till en viss tidpunkt på dagen. 

– Tidigare behövde jag dessutom inte pendla så långt. De första åren av min lärarutbildning gjorde jag vid Uppsala universitet och då spelade jag i Sirius. Det är nu när jag spelar i Vittsjö samtidigt som jag bor och studerar i Malmö som det har blivit längre pendling, cirka tolv mil enkel resa.

Hur har det fungerat under VFU:erna?

– Det har gått bra. Mina praktikperioder har framför allt infallit utanför matchsäsongerna.

Efter studenten arbetade Malin Winberg under några år som barnskötare på en förskola i Uppsala.

– Jag tycker om att arbeta med barn, det känns som något naturligt för mig. Jag passar helt enkelt till det. I F–3-klasser arbetar man med lärandet på ett lekfullt sätt, samtidigt som det är skola med vissa mål som ska uppfylls. Det lockar mig , säger Malin Winberg.

– Speciellt brinner jag för de barn som har det lite tuffare i skolan. Mitt mål är därför att i framtiden studera vidare till specialpedagog.

Eftersom hon har pluggat både i Uppsala och Malmö har Malin Winberg haft sina VFU-perioder på olika skolor med olika förutsättningar.

– Det har varit mycket nyttigt. Under praktikperioderna har jag dessutom verkligen fått känna hur det är att arbeta som lärare.

Kommer du som lärare ha nytta av att ha varit elitfotbollsspelare?

– Det är jag övertygad om. Fotboll är en lagidrott, vilket innebär samarbete och kunna arbeta i grupp. Jag är dessutom en sådan som vill se alla och försöker se till att alla mår bra, vilket är gynnsamt både på planen och i skolvärlden. 

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Betyg från årskurs fyra skjuts upp

Betyg

Möjligheten för fler skolor att införa betyg från årskurs fyra skjuts upp till nästa läsår.

Annons
Annons
Lärares befogenheter

Högsta domstolen friar i BEO-fallet: Inte kränkande behandling

Dom

Högsta domstolen friar i BEO-fallet.

LR: ”Lärare måste ha vissa befogenheter”

Dom

”Domen pekar på att det finns situationer där fysiskt ingripande är adekvat”, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas Riksförbund.

Annons

5 tips: Här är lärarnas favoritappar

Digitalt

Här är fem utvalda appar som lärare använder i sin undervisning.

Annons
Annons

Inget treterminssystem i Malmö

Treterminssystem

Malmö stads försök att testa tre terminer får ett nej från Utbildningsdepartementet.

Annons
Lämplighetstest

Regeringen föreslår lämplighetstest till lärarutbildningen

Lärarutbildning

Blivande lärare kan få göra lämplighetsprov på lärarutbildningen i framtiden. 

Debatt

Debatt: Bättre om lärare fick göra prov i stället för elever

Debatt

”För att säkerställa likvärdighet och rättssäkerhet i svensk skola behövs en annan lösning, något nytt. Varför inte testa Sveriges lärare?”

Kommentera
Skolverket hemligstämplar uppgifter

Uppmaningen till friskolorna: Publicera statistik om betyg

Beslut

Friskolornas Riksförbund rekommenderar friskolor att själva lägga ut betygsstatistik för allmänheten. 

Starka reaktioner på beslut att hemligstämpla uppgifter

Beslut

Beslutet skapar stor debatt i sociala medier.

Skolprofilerna: ”Dödsstöt för en demokratisk och öppen skola”

Beslut

”Det är ett helt förkastligt beslut som leder till en dödsstöt för en öppen demokratisk skola”, skriver Skolvärldens bloggare och profiler Sara Bruun, Michael Bruér och Nicklas Mörk.

Skolverket hemligstämplar uppgifter om alla skolor

Statistik

Från och med i höst kommer Skolverket inte längre att publicera statistik om enskilda skolor.

Anna Ekström kritisk: ”Information som behöver göras tillgänglig”

Utbildningsminister Anna Ekström (S) är kritisk till att Skolverket från och med i höst inte lämnar ut statistik om enskilda skolor.

Lärarutbildning

Efter coronakrisen – miljardsatsning på fler utbildningsplatser

Lärarutbildning

Fler studenter ska få chansen att plugga till lärare i höst. 

Alisa: Därför är jag lärare

Läraryrket

”Jag älskar klassrummet där olikheter och likheter möts.”

Anni: Därför är jag lärare

Läraryrket

Här berättar Anni varför hon är lärare – och vad hon skulle vilja förändra.

Coronaviruset

Lägre risk att lärare smittas än andra yrkesgrupper

Corona

I en färsk undersökning framgår det att lärare löper lägre risk att smittas av covid-19 än många andra yrkesgrupper. 

Debatt

Skolverket raderar ”guldpartner” till Ung företagsamhet: ”Missvisande”

Replik

Skolverket tar bort formuleringen att man skulle vara ”guldpartner” till Ung företagsamhet.

Kommentera

”Varför är Skolverket ’guldpartner’ till organisationen UF?”

Debatt

Enligt grundlagen måste alla statliga myndigheter "iaktta saklighet och opartiskhet" i sin verksamhet. Hur kan Skolverket få ihop detta med att vara ”guldpartner” till föreningen Ung företagsamhet? undrar debattörerna.

Kommentera
Lärarlegitimation

Fackets varning – undantagsregler för obehöriga riskerar slå fel

Legitimation

”Det finns en uppenbar risk att arbetsgivare använder de här reglerna på ett sätt som faktiskt drar undan mattan för legitimationsreformen”, säger Åsa Fahlén.

”Har inte skolan behövt prioritera tillräckligt?”

Debatt

Coronapandemins fortsatta konsekvenser för landets skolor är något som oroar läraren Tilde Jansson.

Kommentera
Politik

Så vill partierna lösa skolans största problem

Politik

Ny enkät med riksdagspartiernas utbildningspolitiska talespersoner.

Skolvärlden ökar i räckvidd – nya rekordhöga siffror

Media

Skolvärlden ökar i räckvidd och når rekordmånga läsare. Det visar Kantar Sifos senaste mätning.

Rehabilitering

Carolines väg tillbaka efter stroken: ”Jag kunde varken gå eller prata”

Rehabilitering

Det som började som en vanlig arbetsdag för läraren Caroline Pagmert Nilsson slutade på akuten. Hon hade fått en stroke, och var delvis förlamad. I dag har hon tagit sig tillbaka till sitt gamla liv, men vägen dit var lång. 

Experten svarar: Så kan du få hjälp under rehabiliteringen

Arbetsmiljö

Om du blir sjukskriven eller på annat sätt får nedsatt arbetsförmåga kan du få stöd under din rehabilitering. Ingrid Lindholm på Lärarnas Riksförbund berättar hur det fungerar.

Forskning

Hans forskning ska hjälpa elever med dyskalkyli

Forskning

Kenny Skagerlund forskar om dyskalkyli och har nyligen tagit emot ett forskningsanslag på 1,7 miljoner kronor.

rektorer väljer bort elever

Forskning visar: Barn med diagnos välkomnas inte av skolor

Jämlikhet

Forskning visar att skolor väljer bort elever med funktionsnedsättning.

Anna Ekström: ”Skolor ska inte välja barn – barn ska välja skola”

Elevurval

Såväl utbildningsminister Anna Ekström som Liberalernas Roger Haddad reagerar kraftigt på Skolvärldens rapportering om rektorer som ”tar referenser” på barn innan de erbjuds plats.

Rektorer ”tar referenser” på barn – elever med behov nekas plats

Urvalsfusk

Skolledare letar fakta om elever som sökt plats på deras skola innan de erbjuder en plats.

Nya lagar och regler

Här är skolans nya lagar och regler

Lagar

Under sommaren träder ett antal nya lagar och regler för skolan i kraft.

Längre grundskoleterminer ger resultat senare i livet

Forskning

Nationalekonomer har analyserat effekterna av utökad undervisningstid.  

Blogg

Alexander Skytte: ”Därför slopar vi omklädning på idrotten i höst”

Blogg

Läraren Alexander Skytte skriver om varför han vill slopa omklädning på idrotten.

Specialpedagogik

Satsning för elever i behov av särskilt stöd

Specialpedagogik

Efter flera turer inför Stockholms stad en ny modell för att säkerställa att elever som är i behov av särskilt stöd får den stöttning de behöver för att klara skolan.

Ny mätning: Så ser förtroendet ut för Lärarnas Riksförbund

Fackligt

LR ökar i ny mätning – men ligger strax under genomsnittet.

Debatt

”I Tyskland är friskolor en självklarhet – utan att vara aktiebolag”

Debatt

”Utifrån ett kontinentalt perspektiv ter sig den svenska friskoledebatten som närmast obegriplig”, skriver Arne Engström, biträdande professor vid Strömstad Akademi.

Kommentera

”Varför laga något som inte är trasigt?”

Debatt

Linköpings kommun har rustat upp grundskolornas bibliotek genom att satsa på modellen med fokusbibliotek, något som har givit frukt. Men nu vill utbildnings- och arbetsmarknadsenheten göra förändringar som debattörerna menar kommer leda till försämringar för Linköpings skolelever. 

Kommentera
Förkortningar

Knepigt hänga med i skolans förkortningsdjungel

Arbetsmiljö

Läraryrket är fullproppat av förkortningar av olika slag.
– Det kan vara omöjligt att koda vad det är frågan om, säger erfarne läraren Karin Boberg.

Testa dig själv: Kan du de här skolförkortningarna?

Test

Skolans värld kryllar av förkortningar. Här listar Skolvärlden 52 stycken – har du koll på dem?

Lovskola

Sommarskola – utan behöriga lärare: ”Dåligt för eleverna”

Lovskola

”Det bör vara behöriga lärare som undervisar på sommarskolan.”

Trygghet i skolan

Flickor otryggare än pojkar i skolan

Undersökning

När skolor kartlägger trygghetsproblem saknas jämställdhetsperspektiv, enligt Skolinspektionen. "Inte förvånande men tragiskt".

Terminsslut

Pandemisk vårtermin: Du vet att du är lärare när…

Lista

Känner du igen dig i någon av de här situationerna?

Debatt: ”Öka volymerna och sänk priserna på läromedel”

Debatt

Efterfrågan på läromedel bland lärare och elever är stor men medel för inköp minskar – vilket leder till höjda priser från förlagen. En paradox – och en kräftgång som måste brytas, skriver Rolf Ekelund.

Kommentera

SFI-elever påverkas extra negativt av coronakrisen

Corona

76 procent av lärare inom SFI anser att elever med ett annat modersmål än svenska påverkats negativt av coronapandemin, visar en ny undersökning.

Studie- och yrkesvägledning

Den ensamma vägvisaren: ”Vi har för många elever”

Vägledning

Behovet av vägledning i ett komplext skolsystem är stort. Ändå är studie- och yrkesvägledarna sällan prioriterade.

Så drabbas landets syvare under coronakrisen

Corona

Sju av tio studie- och yrkesvägledare menar att distansvägledningen gjort att eleverna fått sämre förutsättningar när det gäller val av framtida studier och jobb. 

Gymnasieutredningen

Kornhall: Vi börjar se konturerna av ett skolsystem värt namnet

Analys

Per Kornhall analyserar utredningen om gymnasieskolan: ”Utredaren ska ha en eloge för detta konkreta förslag”.

Utredning: Staten ska styra gymnasieutbudet

Utredning

Staten ska sätta ramarna för vilka gymnasieutbildningar som ges var i landet, föreslår ny utredning.

Estetlärare

Här kombineras slöjd med kemi och svenska

Undervisningsmetoder

”Jag ser bara fördelar med att jobba på det här sättet”, säger slöjdläraren Karolin Wagner.

Debatt

”Ju mer kommunerna sparar – desto mer tjänar friskolorna”

Debatt

”Min förhoppning är att lärare och rektorer kräver av de partier som vill ha deras röster i nästa val att de ska prioritera elever och anställdas behov före koncernskolornas aktieägares behov”, skriver Marcus Larsson från tankesmedjan Balans.

Kommentera
Debattera på Skolvärlden

Debatt: Så gör du

Här finns all info för dig som vill skriva en debattartikel i Skolvärlden.

Annons
Skolvärlden: Ny i yrket

Nyexaminerad

Här hittar du läsning särskilt utvald för lärare och studie- och yrkesvägledare som är nya ute i arbetslivet, eller som fortfarande studerar.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons