stenbocksskolan-frida-karlsson

Frida Karlsson jobbar som lärare på Stenbocksskolan i Ulricehamn. Foto: Charbel Sader

Corona

Här är eleverna i skolan varannan vecka: ”Ett klokt beslut”

För att minimera smittrisken under coronakrisen är eleverna på Stenbocksskolan i Ulricehamn på plats i skolan varannan vecka. 
– Nu är det inte alls lika trångt och det är mycket färre elever på skolan, i korridorerna och i matsalen. Det är ett klokt beslut som tagits och det känns jätteskönt, säger läraren Frida Karlsson

Under den senaste veckan har eleverna i årskurs 7 på Stenbocksskolan i Ulricehamn haft distansundervisning. Nästa vecka är det eleverna i årskurs 8 som stannar hemma. Upplägget har tagits fram efter att lärarna på skolan reagerade på att det var mycket trängsel i korridorerna och framför allt i matsalen. Vilket skapade oro för smittspridning. 

– Veckorna innan påsk var två klasser i taget iväg på praktik. Många lärare och elever var också hemma och sjuka. Efter påskledigheten blev närvaron högre och då började det kännas trångt.  Vi märkte också att det var svårt att hålla eleverna från varandra i exempelvis i matsalen och matsalskön. Detta var något som även flera elever reagerade på och ifrågasatte, berättar Frida Karlsson som jobbar som lärare i svenska på Stenbocksskolan.

Efter att flera av lärarna reagerat på trängseln togs problemet upp med skolans rektor. Skolan prövade flera olika lösningar men landade i att ingen åtgärd gjorde tillräcklig skillnad. 

– Jag själv kände att när man var inne i skolan var allt som vanligt. När man kom ut så var allt annorlunda med täckglas vid kassorna och skyltar om att hålla avstånd. Samhället handskades med problemet på ett annat sätt medan allt pågick som vanligt hos oss. Vi var måna om få en säkrare arbetsmiljö och kunna skydda oss bättre. Nu är det inte alls lika trångt och det är mycket färre elever på skolan, framför allt i matsalen. Det är ett klokt beslut som tagits och det känns jätteskönt.

Framöver kommer eleverna i årskurs 7 och 8 på Stenbocksskolan samsas om att ha distansundervisning hemifrån ena veckan och vara på plats i skolan veckan efter. Årskurs 9 är i skolan varje vecka för att inte missa något inför att slutbetygen ska sättas. Även elever som har det svårt och är i behov av särskilt stöd går i skolan som vanligt. Lärarna på skolan har sina distanslektioner på plats i skolan då de även har vanliga lektioner på dagarna.

Själv tycker Frida Karlsson att upplägget fungerar bra, men hon har förståelse för att alla kanske inte delar den uppfattningen. 

– Många tycker att det fungerar bra. Vi lär oss och utvecklas hela tiden, det är kul att testa på något nytt och känns samtidigt nödvändigt just nu. Men de som har lite svårt för tekniken tycker att det är jobbigare. Alla har kommit olika långt med de digitala verktygen och det är klart att det kan kännas nervöst och jobbigt om man inte är van.  

Bortsett från den positiva effekten att det inte är lika trångt i skolan kan Frida Karlsson se både för- och nackdelar med upplägget. 

– Det svåra med distansundervisningen är att det är svårt att se till att alla får den hjälp de behöver. Risken är att man tappar elever som har det svårt. Det är inte lika lätt att få samma överblick som i klassrummet och och upptäcka de elever som inte ber om hjälp men behöver det, förklarar hon och fortsätter:

– Samtidigt fångar vi upp elever som är hemmasittare. Vi har märkt att de som inte brukar dyka upp i skolan är med under distanslektionerna. Det är superbra. Elever som är hemma med symtom eller vågar eller vill komma på grund av smittorisk missar inte heller all sin undervisning. Vilket är en stor fördel. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm