corona_skolan

En ny studie visar att barn som smittats av coronaviruset kan vara lika smittsamma som vuxna.

Corona

Ny studie: Barn kan smitta lika mycket som vuxna

Barn som smittats av coronaviruset kan vara lika smittsamma som vuxna, uppger SVT och hänvisar till en ny tysk-brittisk studie som bygger på testresultat från Berlin.

Bakom studien står forskare från fyra universitet, ledda av virologen Christan Drosten vid universitetssjukhuset Charité i Berlin.

Forskarna har jämfört hur stora virusmängder som uppmätts i andningsorganen hos personer i olika åldrar sedan tester inleddes för några månader sedan. Enligt deras resultat, som bygger på tester av nära 60 000 personer varav 3 700 testats positivt för viruset, finns det inte några statistiskt säkra skillnader mellan virusmängden i olika åldersgrupper.

Däremot är det stor skillnad i hur många av de testade som är smittade. Bland förskolebarnen testade 2,1 procent positivt, jämfört med 7,6 procent i åldersgruppen 45+.

– Forskningen överensstämmer med idén att barn kan bli smittade och kanske även föra viruset vidare lika enkelt som andra åldersgrupper, utan att uppvisa lika många symtom, säger infektionsforskaren Martin Hibberd till The Guardian.

Studien har ännu inte har publicerats i en vetenskaplig tidskrift och har därför inte genomgått en granskning.

Andra studier har kommit fram till att risken för smittöverföring mellan barn är liten. Det verkar också som om barn är mindre mottagliga för viruset, vilket skulle begränsa smittspridningen i skolorna.

I Tyskland stängde skolorna och förskolorna i mars som ett led i arbetet med att bromsa smittspridningen. Förra veckan påbörjades ett försiktigt öppnande med början för gymnasieskolorna.

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell menar att det inte är mycket som talar för att barn skulle vara stora smittspridare av det.

– Vi vet ju väldigt lite om smittspridningen i det här, vi vet ju inte vem som har stor roll i det överhuvudtaget. Så det är ju självklart att även barn är oklart. Däremot finns det ju inte mycket som talar för det. Vi ser inga utbrott runt skolor, och vi ser nu att när länder börjar öppna upp nånting så öppnar de skolorna, säger Anders Tegnell till SVT.  

– De stora utbrott vi har sett i världen har alltid handlat om vuxna miljöer. Restauranger, arbetsplatser, kyrkor och liknande. Inte i barnmiljöer.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm