volgo-skola-vilhelmina-emma-lundberg

Emma Lundgren är lärare på Volgsjö skola där rektorerna har utlyst en extra ledig dag i spåren av corona.

Arbetsmiljö

Här belönas slitna lärare med extra ledig dag

Coronapandemin har slagit hårt mot lärarnas arbetssituation. På Volgsjö skola i Vilhelmina tar rektorerna saken i egna händer och utlyser en extra ledig dag för personalen. 
Anledningen: Att de ska få vila upp sig ordentligt.

Kristi himmelsfärdshelgen och ett par dagars ledighet är inte långt borta. Några som kanske ser fram emot ledigheten extra mycket är lärarna på Volgsjö skola i Vilhelmina. Här kommer skolan hålla stängt även under onsdagen, vilket kommer ge personalen en extra lång ledighet.

– Hade det varit en enda dag hade det kanske inte givit så mycket. Men nu får vi fem dagar sammanhängande ledighet. Då känns det som att man kommer kunna vila upp sig mer. Jag hade absolut inte förväntat mig det här och det gör ju att man blir extra glad, säger Emma Lundgren som jobbar som lärare på Volgsjö skola. 

Beslutet grundas i att skolans personal under den senaste tiden varit hårt pressad. Därför vill man ge personalen möjlighet att vila upp sig ordentligt.

– Före och efter påsklovet hade vi det som jobbigast. Alla har varit väldigt bra på att följa rekommendationerna från myndigheterna. Men det har också resulterat i att många varit hemma, berättar Emma Lundgren.

Hon berättar att en dag så var så många som av 67 av skolans 350 elever, 20 procent, frånvarande. Att så många varit hemma har bidragit till en hel del extrajobb för skolans lärare. 

– Undervisningen på skolan ska fortsätta som vanligt samtidigt som vi ska se till att eleverna som är hemma inte hamnar efter allt för mycket. Det har varit kämpigt, säger Emma Lundgren och berättar att det även varit brist på personal under perioden:
– Den värsta dagen var en fjärdedel av vår personal frånvarande. Ibland har det behövt vara två lärare på tre klasser. Vi har blivit ombedda att kolla mejlen varje morgon för att se om vi blivit förflyttade till ett annat arbetslag som behöver hjälp. 

Coronapandemin har slagit extra hårt mot skolan då Vilhelmina kommuns ekonomi är rejält ansträngd. På skolan är det inköps -och vikariestopp, vilket gjort att lärarna inte kunnat få avlastning. Samtidigt förbereder sig skolan för att kunna ta emot både elever och personal från två av kommunens byskolor som ska stängas ner.

– Att förbereda för att få nya elever i klassen tar en massa extra tid. Efter Kristi himmelsfärdshelgen ska vi påbörja överlämningarna av eleverna. Flera arbetslag kommer då att få nya kollegor som de ska hinna träffas och komma överens om arbetssätt och arbetsmaterial innan sommarlovet, säger Emma Lundgren. 

Kommer du kunna njuta av ledigheten eller känner du att du har arbete du behöver ta igen? 

– Rektorerna har varit snälla och försökt stryka allt som inte är absolut nödvändigt inför och efter ledigheten. Så jag och de i mitt arbetslag tror att vi kommer kunna släppa jobbet helt under ledigheten, säger Emma Lundgren.

Kommentera